logo-print

Τι πραγματικά σημαίνει «παίρνω το παιδί μου και φεύγω» όταν ζω στο εξωτερικό

Διασυνοριακή Διαμεσολάβηση στις Διεθνείς Οικογενειακές Διαφορές

20/12/2024

29/01/2025

Όταν ένας γονέας λέει «παίρνω το παιδί μου και φεύγω» ακούγεται σαν μια πράξη απλής αυτοσυντήρησης ή αγωνίας, όμως όταν το πλαίσιο είναι το εξωτερικό, η κατάσταση περιπλέκεται σημαντικά. Η απόφαση ενός γονέα να απομακρύνει το παιδί του από τη χώρα διαμονής μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά νομικών και συναισθηματικών προκλήσεων που μόνο λίγοι είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν.  

Η διασυνοριακή απαγωγή παιδιών, όπως ορίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, δεν είναι απλώς ένα νομικό ζήτημα. Είναι μια ανθρώπινη τραγωδία όπου τα συναισθήματα, οι κουλτούρες και οι νομικές πραγματικότητες συγκρούονται. Η Σύμβαση της Χάγης του 1980 είναι το βασικό νομικό εργαλείο που προστατεύει το δικαίωμα του παιδιού να ζει στο περιβάλλον που γνωρίζει και προβλέπει την άμεση επιστροφή του.

Τα Βήματα που Πρέπει να Ακολουθήσει ο Γονέας του Οποίου το Παιδί Έχει Απαχθεί

Εάν βρεθείτε σε αυτήν τη θέση, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε συγκεκριμένα βήματα, ώστε να δράσετε αποτελεσματικά και με βάση τον νόμο. Ακολουθεί μια σαφής διαδικασία για τους γονείς που επιθυμούν την άμεση επιστροφή του παιδιού τους:

1.Επικοινωνήστε με Δικηγόρο Διεθνούς Οικογενειακού Δικαίου: Ο δικηγόρος με εμπειρία σε διεθνείς υποθέσεις οικογενειακού δικαίου μπορεί να σας καθοδηγήσει σωστά, καθώς γνωρίζει τα νομικά εργαλεία και τις διαδικασίες που απαιτούνται για την προστασία του παιδιού σας σε άλλη χώρα.

2.Επικοινωνήστε με την Αρμόδια Αρχή του Κράτους σας: Σε κάθε χώρα, υπάρχει μια Κεντρική Αρχή αρμόδια για τις περιπτώσεις διεθνούς απαγωγής παιδιών. Στην Ελλάδα, αυτή η Αρχή είναι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Τμήμα Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου, η οποία μπορεί να προσφέρει καθοδήγηση και να αναλάβει τη διαχείριση της υπόθεσης σύμφωνα με τη Σύμβαση της Χάγης, διευκολύνοντας τις διαδικασίες επικοινωνίας με την άλλη χώρα.

3.Ζητήστε Υποστήριξη από Διεθνείς Οργανισμούς: Υπάρχουν διεθνείς οργανισμοί, όπως η MiKK στο Βερολίνο (Διεθνές Κέντρο Διαμεσολάβησης για Οικογενειακές Συγκρούσεις και Απαγωγή Παιδιών), που προσφέρουν συμβουλευτική, διαμεσολάβηση και πρακτική υποστήριξη. Η συνεργασία με αυτούς τους οργανισμούς μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση του θέματος πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Οι Πρακτικές Προκλήσεις των Γονέων

Για τον γονέα που σκέφτεται «να πάρει το παιδί του και να φύγει», το να φύγει από μια προβληματική κατάσταση μπορεί να μοιάζει με την πιο προστατευτική επιλογή. Ωστόσο, οι επιπτώσεις αυτής της απόφασης είναι πολυδιάστατες. Το παιδί μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστεί σε μια εντελώς νέα κουλτούρα, να εγκαταλείψει φίλους και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της απώλειας της σταθερότητας. Οι πρακτικές προκλήσεις είναι εξίσου σημαντικές για τον γονέα που μετακινείται, καθώς συχνά βρίσκεται σε ένα νομικά ξένο περιβάλλον, όπου δεν έχει υποστήριξη και σταθερότητα. Οι δικαστικές διαμάχες που προκύπτουν και στα εγχώρια και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια είναι και μακροχρόνιες και εξαιρετικά δαπανηρές.

Τα οικογενειακά δικαστήρια αναγνωρίζουν αυτές τις προκλήσεις και προσπαθούν να ισορροπήσουν τα δικαιώματα και τις ανάγκες των γονέων με το συμφέρον του παιδιού.

Η Διασυνοριακή Διαμεσολάβηση ως Εναλλακτική Λύση

Σε αυτήν την δύσκολη κατάσταση, η Διασυνοριακή Διαμεσολάβηση μπορεί να είναι σωτήρια. Είναι μια διαδικασία που σέβεται το διεθνές οικογενειακό δίκαιο, ενώ προσφέρει στους γονείς την επιλογή  να βρουν κοινό έδαφος χωρίς να οδηγηθούν σε μια αμείλικτη δικαστική μάχη. Ο εξειδικευμένος διαμεσολαβητής μπορεί να τους βοηθήσει να κατανοήσουν τις διαφορές τους, να διατηρήσουν τις πολιτισμικές τους αξίες  και να διαπραγματευτούν συμφωνίες σχετικά με την επιμέλεια, την επικοινωνία και τη σταθερότητα του παιδιού, μακριά από τις  νομικές διαμάχες. 

Η διαμεσολάβηση είναι η προσέγγιση που είναι και νομικά συνετή και συναισθηματικά απαραίτητη, διότι μπορεί να επαναφέρει την επικοινωνία στους γονείς και να προστατεύσει  το παιδί από το τραύμα της δικαστικής σύγκρουσης. Είναι μια πράξη που δείχνει ότι οι γονείς, παρά τις διαφορές τους, επιλέγουν την πορεία της μακροχρόνιας ευημερίας  για το καλό της οικογένειάς τους.

Το Συναισθηματικό Κόστος για το Παιδί

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι μεγαλύτεροι αποδέκτες αυτών των συγκρούσεων είναι τα παιδιά. Όταν ένα παιδί απομακρύνεται από το γνώριμο περιβάλλον του, την κοινότητα και τους φίλους του, μπορεί να βιώσει σοβαρό συναισθηματικό τραύμα. Η διασυνοριακή διαμεσολάβηση αναγνωρίζει αυτήν την πραγματικότητα και επιχειρεί να ελαχιστοποιήσει το στρες που μπορεί να προκαλέσουν οι δικαστικές διαμάχες. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα κλίμα ασφάλειας όπου το παιδί παραμένει στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Η Επιλογή της Σωστής Πορείας

Όταν ένας γονέας λοιπόν, νιώθει ότι πρέπει να «πάρει το παιδί του και να φύγει», είναι σημαντικό να κατανοεί τις νομικές και πρακτικές συνέπειες αυτής της απόφασης. Η διαμεσολάβηση προσφέρει μια διαφορετική προσέγγιση, πιο ανθρώπινη και λιγότερο τραυματική για το παιδί, δίνοντας στους γονείς τη δυνατότητα να παραμείνουν συνεργάτες στη ζωή του παιδιού τους, παρά τις όποιες διαφορές τους.

 

Βίκυ Λαδάκη

 

​​

 

Στρατιωτικό Ποινικό Δίκαιο 10η έκδοση καλλιτεχνικό
Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send