21/3: Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού
Η 21η Μάρτη έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως η παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού από το 1966.
Η ημέρα όμως έχει μια ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι η πρώτη χωρίς τον πρώην Νοτιαφρικανό πρόεδρο Nelson Mandela, την ηγετική μορφή της επανάστασης εναντίον του καθεστώτος του Apartheid.
Η σημερινή επέτειος καθιερώθηκε το 1966 και ο λόγος που επελέγη η συγκεκριμένη ημέρα δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς αποτελεί φόρο τιμής στα γεγονότα της 21ης Μαρτίου 1960 στη Νότιο Αφρική. Συγκεκριμένα, στις 21/3/1960 σε συγκέντρωση εναντίον του καθεστώτος του Apartheid που έγινε στην πόλη Sharpeville, η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον ων διαδηλωτών σκοτώνοντας 69 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 180.
Για τη φετινή Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού, ο ΟΗΕ διάλεξε ως κεντρικό θέμα τον «ρόλο των ηγετών στη μάχη εναντίον του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων». Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το θέμα επελέγη για να υπογραμμίσει τον κεντρικό ρόλο που παίζει η ύπαρξη πολιτικής βούλησης στην αντιμετώπιση των ρατσιστικών φαινομένων.
«Καλώ όλους τους ανθρώπους, ιδιαίτερα τους πολιτικούς, κοινωνικούς και θρησκευτικούς ηγέτες, να καταδικάσουν με σφοδρότητα τα μηνύματα και τις ιδέες που βασίζονται στο ρατσισμό, τη φυλετική υπεροχή και το μίσος, όπως και αυτές που υποκινούν τις διακρίσεις και την ξενοφοβία», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Ban Ki-moon.
Με τα κρούσματα ρατσισμού και ξενοφοβίας να αυξάνονται σε αρκετές χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η σημερινή επέτειος είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, ακόμα κι αν δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα ουσιαστικό από μόνη της, εφόσον δε συνοδεύεται από πολιτικές αποφάσεις αλλά και αλλαγές στη νοοτροπία των πολιτών.