logo-print

Άδεια υιοθεσίας και σε πατέρες δημοσίους υπαλλήλους μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη

Η μη πρόβλεψη χορήγησης της άδειας και σε άνδρες πατέρες συνιστά άμεση διάκριση λόγω φύλου

20/03/2019

22/03/2019

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Πατέρας δημόσιος υπάλληλος, ζήτησε να λάβει άδεια υιοθεσίας του τέκνου του, καθώς η γυναίκα του, ως ελεύθερη επαγγελματίας, δεν μπορούσε να πάρει.

Η υπηρεσία του αρνήθηκε τη χορήγηση άδειας, καθώς εκ του νόμου (δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας) η άδεια προβλέπεται μόνο για γυναίκες.

Ο Συνήγορος του Πολίτη έστειλε έγγραφο στο αρμόδιο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αναφέροντας ότι η μη πρόβλεψη χορήγησης της άδειας και σε άνδρες πατέρες συνιστά άμεση διάκριση λόγω φύλου και αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων άρθρα 3 παρ. 1 (έννοια αρχής ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών) και 12 του ν. 3896/2010 (απαγόρευση κάθε άμεσης ή έμμεσης διάκρισης όσον αφορά τους όρους εργασίας, για λόγους που αφορούν το φύλο), σε συνδυασμό με το άρθρο 2 περ. α του ίδιου νόμου (έννοια άμεσης διάκρισης).

Το Υπουργείο ανταποκρίθηκε θετικά και πρόσφατα πέρασε σχετική νομοθετική ρύθμιση που τροποποίησε τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα (άρθρα 52 και 53 του ν. 3528/2007) που επεκτείνει την άδεια και σε άνδρες πατέρες, υιοθετούντες παιδιά.

Δείτε το σχετικό έγγραφο στο synigoros.gr

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας -Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - Τόμος Ι - Β έκδοση

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το νέο πτωχευτικό δίκαιο των επιχειρήσεων και των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΙΣΤΩΤΩΝ - ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

send