Αλλαγές στα Ανώτατα Δικαστήρια με νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης

​Μειώνεται ο χρόνος για τις προαγωγές στον Άρειο Πάγο - Αύξηση Αντιπροέδρων ΣτΕ και ΑΠ

06/08/2018

28/08/2018

Μία σειρά με ενδιαφέρουσες διατάξεις που αφορούν στο δικαστικό σώμα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 15 του σχεδίου, μειώνεται από τρία σε δύο ο αριθμός των απαιτούμενων ετών για να προαχθεί Αρεοπαγίτης σε Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, καθώς και Αρεοπαγίτης ή Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου σε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της διάταξης, η ρύθμιση καθίσταται αναγκαία εξαιτίας της επικείμενης συνταξιοδότησης μεγάλου αριθμού Αρεοπαγιτών, Αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου και Αντιπροέδρων του Ανωτάτου Δικαστηρίου τα προσεχή έτη.

Επιπρόσθετα, με τις παραγράφους 2 και 3 του ίδιου άρθρου προβλέπεται η αύξηση του αριθμού των Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, από 1/5/2018 οι θέσεις των Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου αυξάνοντας κατά μία και ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε έντεκα, ενώ από την ίδια ημερομηνία οι θέσεις των Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας αυξάνονται κατά δύο, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε έντεκα.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, σκοπός της διάταξης είναι η ομαλή λειτουργία των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, επιταχύνοντας την απονομή της δικαιοσύνης, χωρίς να προκαλείται πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος.

Δείτε αναλυτικά το νομοσχέδιο εδώ.

Διαβάστε επίσης: Κυρώνει και το Πρωτόκολλο 16 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η Ελλάδα (Σχέδιο Νόμου)

Σύνδεση στο Lawspot

Enter your e-mail address or username.
Enter the password that accompanies your e-mail.
Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
logo

Δεν έχετε λογαριασμό;

Μπορείτε να εγγραφείτε στο Lawspot ανεξαρτήτως ιδιότητας, ως δικηγόρος, συμβολαιογράφος ή και απλός χρήστης, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα εδώ.

Αν είστε δικηγόρος, με την εγγραφή σας στο Lawspot.gr κερδίζετε σημαντικά οφέλη. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες εδώ.