Αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της πειρατείας στην Αυστραλία
Το νομοσχέδιο προβλέπει τον αποκλεισμό ιστοσελίδων χωρίς σαφή κριτήρια, μέτρο που παρακάμπτεται εύκολα με τη χρήση εικονικών δικτύων (VPN)
Ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που επιτρέπει τη λογοκρισία ιστοσελίδων εγκρίθηκε και από τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου της Αυστραλίας.
Το νομοσχέδιο, με τίτλο Copyright Amendment (Online Infringement) Bill 2015, επιτρέπει σε εταιρείες να ζητήσουν από δικαστές του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της χώρας να διατάξουν τον αποκλεισμό ιστοσελίδων που βρίσκονται εκτός Αυστραλίας, εάν κριθεί ότι «πρωταρχικός σκοπός» τους αποτελεί η διευκόλυνση παραβιάσεων πνευματικών δικαιωμάτων.
Όπως επισημαίνει ο Δρ. Matthew Rimmer, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Νομικής του Εθνικού Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι ιδιαιτέρως προβληματικές, καθώς δεν υπάρχουν σαφείς ορισμοί για το τι θεωρείται π.χ. «πρωταρχικός σκοπός» ή «διευκόλυνση».
Παράλληλα, πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι ο νέος νόμος θα είναι αναποτελεσματικός, δεδομένου ότι οι Αυστραλοί θα μπορούν απλά να χρησιμοποιούν proxies και VPNs για να παρακάμψουν κάθε αποκλεισμό που θα επιβάλλεται.
Το γεγονός αυτό, μάλιστα, έχει αυξήσει τις ανησυχίες ότι τα δικαστήρια θα επιχειρήσουν να εφαρμόσουν το νέο νόμο και για τους παρόχους VPN, αν και ο Υπουργός Συγκοινωνιών της Αυστραλίας, Malcolm Turnbull, επέμεινε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.
Το νομοσχέδιο πέρασε εύκολα από τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου, χάρη στην διακομματική υποστήριξη από τους Φιλελεύθερους και το Εργατικό κόμμα.
Μόνο το κόμμα των Πρασίνων εξέφρασε τις αντιθέσεις του, καθώς όπως εξήγησε ο γερουσιαστής Scott Ludlam , η πραγματική λύση βρίσκεται αλλού: «Η κυβέρνηση αγνοεί την ευκαιρία να συνεργαστεί με τους παρόχους περιεχομένου και να απαλείψει τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι αποκτούν σήμερα πρόσβαση σε περιεχόμενο μέσω torrents. Εάν το περιεχόμενο ήταν διαθέσιμο με έναν σε μια έγκαιρο και οικονομικά προσιτό τρόπο, η πειρατεία θα κατέρρεε».
Πηγή: arstechnica.com