logo-print

Αναγκαία η οικονομική στήριξη προς ασκούμενους και νέους δικηγόρους - Κοινό αίτημα τεσσάρων Ενώσεων Ασκουμένων και Νέων δικηγόρων

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο
Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Οικονομική στήριξη προς ασκούμενους και νέους δικηγόρους ζητούν από την κυβέρνηση με κοινό τους αίτημα τέσσερις Ενώσεις Ασκουμένων και Νέων δικηγόρων.

Αναλυτικά η επιστολή τους:

Ο δικηγορικός κλάδος ήταν από τους πρώτους που επλήγησαν με τα μέτρα του Μαρτίου 2020 όταν ξεκίνησε η πρώτη αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων. Ακολούθησε η άρση της αναστολής των δικαστηρίων και η μερική παράταση (μόλις 15 ημερών) του δικαστικού έτους ώστε να μπορέσουν να διεξαχθούν κάποια από τα δικαστήρια που είχαν αναβληθεί εν μέσω της γενικής απαγόρευσης λειτουργίας των δικαστηρίων.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, οι δικηγόροι και οι ασκούμενοι στηρίχθηκαν με διάφορους τρόπους, όπως η καταβολή ποσού ύψους εξακοσίων (600) ευρώ, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κτλ.

Πριν από λίγες ημέρες, ανακοινώθηκε η παράταση της νέα αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων. Όπως γνωρίζετε, εδώ και πάνω από ένα μήνα, ελάχιστες δίκες πραγματοποιούνται, οι περισσότερες υπηρεσίες των δικαστηρίων είναι ουσιαστικά κλειστές. Η πρόσβαση σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες είναι εξαιρετικά περιορισμένη, ενώ η αγορά βρίσκεται σε lockdown και ολοένα και περισσότεροι πολίτες- εντολείς μας αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Ταυτόχρονα, φαίνεται πως η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, ειδικά των ποινικών ακροατηρίων θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα.

Η στήριξη που έλαβε ο κλάδος κατά τη διάρκεια του δεύτερου κλεισίματος των δικαστηρίων υπήρξε αναιμική. Η υπαγωγή των δικηγόρων στους πληττόμενους ΚΑΔ για την υποχρεωτική μείωση του μισθώματος επαγγελματικής στέγης κατά 40% για το μήνα Νοέμβριο και η παροχή χορηγήματος με κριτήρια από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ είναι τα κύρια μέσα στήριξης. Από αυτά, είναι προφανές πως θα μείνουν εκτός πάρα πολλοί νέοι δικηγόροι, την ίδια στιγμή που καμία στήριξη δεν έχει δοθεί στους ασκούμενους δικηγόρους. Τόσο οι νέοι δικηγόροι, βρισκόμενοι στην αρχή της επαγγελματικής τους πορείας, όσο και οι ασκούμενοι, είναι απόλυτα έκθετοι και έχουν έρθει σε ένα οικονομικό τέλμα. Αιτούμαστε από την κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία τα εξής μέτρα στήριξης, κάποια από τα οποία συμπεριλαμβάνονταν ούτως ή άλλως στη δέσμη μέτρων που ίσχυε όλο προηγούμενο διάστημα:

· Τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε όλους τους δικηγόρους και ασκούμενους για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.

· Τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.

· Τη μη απώλεια τυχόν ρυθμίσεων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών για όσο διάστημα διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.

· Την αναστολή καταβολών όλων των φορολογικών οφειλών των νέων δικηγόρων.

· Την συνέχιση για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα της μείωσης ενοικίου επαγγελματικής στέγης.

Θεωρούμε πως καθίσταται ανθρωπιστικά παράλογο και επαγγελματικά υποτιμητικό να αποτελούν οι ασκούμενοι και νέοι δικηγόροι τη μεγαλύτερα πληττόμενη επαγγελματική ομάδα στον καιρό της κρίσης που διανύουμε. Σας καλούμε στη λήψη των παραπάνω μέτρων, ούτως ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω οικονομική εξαθλίωση της νέας γενιάς νομικών, οι οποίοι καλούνται να βιοποριστούν σε έναν ήδη οικονομικά αβέβαιο εργασιακά επισφαλή και μονίμως βαλλόμενο επαγγελματικό κλάδο.

Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ

Ο Πρόεδρος Γιάννης Τρασανίδης

Για το ΔΣ του ΣΝΑΔΠ

Ο Πρόεδρος Απόστολος Κόντος

Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΡ

Η Πρόεδρος Αντωνία Κωστοπούλου

Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΚ

Ο Πρόερος Διονύσης Σκούφας

Η προσημείωση υποθήκης Μετά τους ν. 4842/2021 και 4871/2021

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΉ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ