logo-print

Ανησυχία για την πτώση των ποσοστών εμβολιασμού στην ΕΕ - Τριπλαστιάστηκαν τα περιστατικά ιλαράς σε ένα χρόνο

Στην Ελλάδα, σημειώθηκαν 967 περιστατικά ιλαράς το 2017, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια σημειώθηκαν 50 θανατηφόρα κρούσματα στην ΕΕ.

23/03/2018

23/03/2018

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τα περιστατικά ιλαράς στην ΕΕ έχουν τριπλασιαστεί μέσα σε μόλις ένα έτος και μέλη του ΕΚ ανησυχούν για τις επιπτώσεις των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού στη δημόσια υγεία.

Τι κοινό έχουν η ευλογιά, η πολιομυελίτιδα, η ιλαρά, η παρωτίτιδα και η ανεμοβλογιά; Πρόκειται για ασθένειες που, αν και προλαμβάνονται με εμβολιασμό, έχουν σκοτώσει και προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές - συμπεριλαμβανομένης της τύφλωσης και της παράλυσης - σε εκατομμύρια ανθρώπους με την πάροδο τωνχρόνων.

Χάρηστον εκτεταμένο εμβολιασμό, η ευλογιά έχει πλέον εξαλειφθεί και το ίδιο αναμένεται να συμβεί σύντομα με την πολιομυελίτιδα, εάν οι σημερινές προσπάθειες συνεχιστούν. Άλλες ασθένειες, όπως η ιλαρά, εξακολουθούν να μεταδίδονται, σε περιορισμένα όμως επίπεδα χάρη στην ανοσοποίηση.

Πριν την έναρξη των εμβολιασμών στις αρχές του 1960, η ιλαρά - μια άκρως μεταδοτική νόσος που εξαπλώνεται μέσω του αέρα ή μολυσμένων επιφανειών - σκότωνε 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Το 2016, προκάλεσε τον θάνατο 89.780 ανθρώπων που είναι ο χαμηλότερος αριθμός θανάτων που προκλήθηκαν από ιλαρά μέχρι σήμερα.

Ο εμβολιασμός εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για τη δημόσια υγεία στον 21ο αιώνα. Σώζει 2 με 3 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνοκαι αν αυξανόταν θα μπορούσαν να αποφευχθούν ακόμα 1,5 εκατομμύρια θάνατοι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Τα περιστατικά ιλαράς τριπλασιάστηκαν μέσα σε ένα χρόνο

Παρότι μειώνονται τα περιστατικά και οι θάνατοι λόγω της ιλαράς ανά τον κόσμο, το 2017 καταγράφηκαν 14.451 περιστατικά ιλαράς στην ΕΕ, δηλαδή τρεις φορές περισσότερα από το 2016 (4.643). Η Ρουμανία (10.623) και η Ιταλία ήταν οι χώρες με τα περισσότερα περιστατικά, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ΕΚΠΕΝ). Το 87% των περιστατικών (2017) αφορούσε άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί. Στην Ελλάδα, σημειώθηκαν 967 περιστατικά ιλαράς το 2017, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια σημειώθηκαν 50 θανατηφόρα κρούσματα στην ΕΕ.

Γιατί αυξάνονται τα περιστατικά ιλαράς στην ΕΕ;

Η πιο αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης της εξάπλωσης της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός του 95% του πληθυσμού με δύο δόσεις του εμβολίου για την ιλαρά, την παρωτίτιδα και της ερυθρά (MMR). Ωστόσο, στην ΕΕ μόνο η Κροατία, η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Ισπανία και η Σουηδία πέτυχαν τους στόχους του 2016 (ΠΟΥ). Για παράδειγμα, τόσο η Ρουμανία όσο και η Ιταλία - οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών το 2017 -σημείωσαν ποσοστά κατά πολύ χαμηλότερα από εκείνα των στόχων ασφαλείας. Στην Ελλάδα, το 83% του πληθυσμού εμβολιάστηκε με δύο δόσεις του MMR το 2016.

Τα μέλη του ΕΚ προειδοποιούν για πτώση στα ποσοστά εμβολιασμού

Στις 20 Μαρτίου, τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων ενέκριναν σχέδιο ψηφίσματος στο οποίο εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τα ανεπαρκή ποσοστά κάλυψης στην Ευρώπη και τις επιπτώσεις που αυτό έχει στη δημόσια υγεία.

Οι διαφορετικές εθνικές πολιτικές εμβολιασμού, η αύξηση των τιμών στα εμβόλια και η άρνηση εμβολιασμού είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την καταγραφή και μελέτη της απόκλισης των ποσοστών ανοσοποίησης μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Στο σχέδιο ψηφίσματος, οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προωθήσει ένα πιο εναρμονισμένο πρόγραμμα εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ, και να ενισχύσει την υποστήριξή της σε εθνικές πρωτοβουλίες εμβολιασμού. Χαιρετίζουν δε τη Συμφωνία Κοινής Προμήθειας, που καθιστά φθηνότερη την απόκτηση εμβολίων για τα κράτη μέλη.

Διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια

Τα μέλη της Επιτροπής ανησυχούν ιδιαίτερα για την άρνηση πολλών ανθρώπων να εμβολιαστούν ή να επιτρέψουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους. «Υπερβολικά πολλοί γονείς αποφεύγουν τους εμβολιασμούς, αρκετές λοιμώδεις ασθένειες επανεμφανίζονται», επισημαίνει η Έλενα Τζεντίλε (Σοσιαλιστές, Ιταλία), μία από τους 7 εισηγητές του ψηφίσματος.

«Η διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια αναφέρεται στην καθυστερημένη αποδοχή ή άρνηση των εμβολιασμών, παρά τη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών εμβολιασμού.» (ΕΚΠΕΝ).

Ο κόσμος αποφεύγει ή αρνείται να εμβολιστεί επειδή θεωρεί ότι δεν είναι σημαντικό (δεκαετίες εκτεταμένης χρήσης εμβολίων έχουν υποτιμήσει τη σημασία των πλεονεκτημάτων τους), ότι δεν είναι ασφαλής ή επειδή πιστεύει ότι ο εμβολιασμός προκαλεί επικίνδυνες παρενέργειες (αν και σημαντικός αριθμός επιστημονικών μελετών αποδεικνύει την ανυπαρξία σύνδεσης μεταξύ του MMR και του αυτισμού, οι ισχυρισμοί αυτοί συνεχίζουν να κυκλοφορούν δημόσια σε ιστοσελίδες, φόρουμ συζητήσεων και κοινωνικά μέσα δικτύωσης).

«Τα εμβόλιά μας είναι απολύτως ασφαλή. Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα παραπληροφόρησης γύρω από τα συγκεκριμένα  εμβόλια και τις υποτιθέμενες παρενέργειές τους, αλλά πρόκειται φυσικά για ανοησίες, επικίνδυνες ανοησίες», δηλώνει μια από τις συντάκτριες της έκθεσης του EK, η Ρενάτε Σόμμερ (ΕΛΚ, Γερμανία).

Στο σχέδιο ψηφίσματος, οι ευρωβουλευτές χαιρέτισαν το Κοινό Σχέδιο Δράσης για τον Εμβολιασμό για την καταπολέμηση της διστακτικότητας απέναντι στα εμβόλια. Παρουσίασαν επίσης ποικίλα μέτρα που στοχεύουν στην μεγαλύτερη διαφάνεια κατά την αξιολόγηση της ασφάλειας των εμβολίων αλλά και σε περισσότερες εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, ιδιαίτερα στο διαδίκτυο. «Πρέπει να καθησυχάσουμε τις οικογένειες και να καταπολεμήσουμε τις ψευδείς ειδήσεις», τονίζει ένας άλλος εισηγητής της έκθεσης , ο Μάρκο Αφρόντε (Πράσινοι, Ιταλία).

Επόμενα βήματα

Το ζήτημα πρόκειται να τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί (Απρίλιος ή Μάιος). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει μέτρα συνεργασίας για την καταπολέμηση ασθενειών που προλαμβάνονται με εμβολιασμό μέχρι το καλοκαίρι.

Σύνδεσμοι

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση
Το δίκαιο ακινήτων στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου-Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 1

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

send