logo-print

Αντιπαραγωγικό μέτρο ο αποκλεισμός πειρατικών ιστοσελίδων σύμφωνα με νέα έρευνα

Ο αποκλεισμός των ιστοσελίδων torrents οδηγεί σε πολλές περιπτώσεις στην αύξηση της επισκεψιμότητάς τους, σύμφωνα με μελέτη ιταλικού πανεπιστημίου

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Τεχνητή Νοημοσύνη & ανταγωνισμός

Ο αποκλεισμός της πρόσβασης σε ιστοσελίδες για torrent έχει αντίθετα αποτέλεσμα από τα αναμενόμενα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Πάντοβα στην Ιταλία.

Αντί να οδηγεί τους ανθρώπους στο να αναζητήσουν νόμιμες ιστοσελίδες και υπηρεσίες, ο αποκλεισμός ιστοσελίδων με “πειρατικό υλικό” έχει ως αποτέλεσμα απλώς να αναγκάζει τις αποκλεισμένες ιστοσελίδες να μετακινούνται σε άλλες διευθύνσεις (domain names), όπου μάλιστα απολαμβάνουν μια σημαντική ώθηση ως προς την επισκεψιμότητά τους.

Κατά τη συνήθη πρακτική των τελευταίων ετών, οι κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων, αντί να κινηθούν δικαστικά εναντίον των χρηστών - παραβατών, στρέφονται εναντίον των παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου (ISPs) προκειμένου να επιβάλλουν αποκλεισμούς στις ιστοσελίδες όπου διακινείται παράνομο υλικό.

Η πρακτική αυτή είναι μάλιστα ιδιαιτέρως διαδεδομένη στην Ιταλία, όπου η διαδικασία αυτή ρυθμίζεται από την Αρχή τηλεπικοινωνιών AGCOM.

Η ιδέα πίσω από την πρακτική αυτή είναι ότι με τον τρόπο αυτό μειώνεται η διαδικτυακή πειρατεία, ωστόσο, η έρευνα καταδεικνύει ότι ο στόχος αυτός κάθε άλλο παρά επιτυγχάνεται.

Η έρευνα διεξήχθη από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Πάδοβας, Giorgio Clemente, ο οποίος αποφάσισε να προβεί σε μία ολοκληρωμένη ανάλυση, συγκρίνοντας τα δεδομένα κίνησης (traffic data) πριν και μετά από την εφαρμογή των μέτρων του αποκλεισμού.

Η έρευνα χρησιμοποιεί την ίδια μεθοδολογία με μια αντίστοιχη μελέτη που εκπονήθηκε από την Incopro, έπειτα από αίτημα της Ένωσης Κινηματογραφικών Ταινιών των ΗΠΑ (MPAA) στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, αντί να εξετάζει απλώς τις μπλοκαρισμένες ιστοσελίδες, ο καθηγητής Clemente έλαβε υπόψιν και τις αλλαγές στα domain names, καθώς αποτελεί συνήθη πρακτική η εναλλαγή ονομάτων χώρου για να παρακαμφθούν τα μέτρα αποκλεισμού.

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, καθώς δείχνουν ότι οι αποκλεισμοί οδηγούν στην πράξη στην αύξηση της επισκεψιμότητας των ιστοσελίδων αυτών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ιστοσελίδα Limetorrents, η επισκεψιμότητα της οποίας αυξήθηκε από 9.000 χρήστες σε 162.000 (!) λίγους μόλις μήνες μετά τον αποκλεισμό της ιστοσελίδας. Η ιστοσελίδα λειτουργούσε στο domain name limetorrents.com και μεταφέρθηκε στο limetorrents.cc.

Η πλήρης έκθεση απαριθμεί συνολικά 27 ιστοσελίδες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αύξησε την επισκεψιμότητά της μετά την επιβολή του αποκλεισμού.

«Δεδομένης της προφανούς αναποτελεσματικότητας των μέτρων, οι πόροι και η ενέργεια που αφιερώνουν οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου στο να επιβάλλουν αποκλεισμούς σε ιστοσελίδες είναι παντελώς αδικαιολόγητοι», αναφέρει η έκθεση.

Ο καθηγητής Clemente σημειώνει ότι η έρευνα του επιβεβαιώνει μια πρόσφατη μελέτη του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Commission’s Joint Research Centre), η οποία κατέληξε σε παρόμοια συμπεράσματα σχετικά με το κλείσιμο της δημοφιλούς ιστοσελίδας streaming Kino.to.

Τα αμφιλεγόμενα μέτρα της AGCOM πρόκειται να εξεταστούν από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας εντός του τρέχοντος έτους, αναφορικά με τον περιορισμό του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης των πολιτών.

Πηγή: torrentfreak.com

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δίκαιο Κεφαλαιουχρικών Εταιριών Tόμος Ι

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΛΑΖΑΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ