logo-print

Άρνηση χορήγησης ισόβιας μηνιαίας τιμητικής παροχής για υπηρετήσαντα στην Κύπρο (ΔΠρΑθ. 4778/2025)

Η ισόβια παροχή δεν συνιστά σύνταξη, η δε διαφορά υπάγεται στη δικαιοδοσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου

19/05/2025

19/05/2025

Η αιτιολογία των διοικητικών πράξεων, 2η έκδ., 2024
Γενικό Διοικητικό Δίκαιο, 2025

35ο Τμήμα (Τριμελές)

4778/2025

Πρόεδρος: Χρυσούλα Ανδρεάδου, Πρόεδρος Πρωτοδικών ΔΔ

Εισηγήτρια: Σοφία Σεργιαννίδου, Πάρεδρος Πρωτοδικών ΔΔ

Άρνηση εγγραφής στο πληροφοριακό σύστημα δικαιούχων και χορήγησης στον προσφεύγοντα της κατ’ άρθρο 95 του ν. 4714/2020 (Α’ 148) ισόβιας μηνιαίας τιμητικής παροχής, για υπηρεσίες που παρείχε κατά το χρονικό διάστημα που υπηρέτησε στην Κύπρο, από τον Νοέμβριο 1974 έως και τον Μάϊο 1976- η διαφορά υπάγεται στην δικαιοδοσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η προσφυγή, με την οποία ο προσφεύγων ζητεί την ακύρωση της πράξης που απέρριψε το υποβληθέν αίτημά του για την εγγραφή στο πληροφοριακό σύστημα των δικαιούχων και τη χορήγηση σε αυτόν της προβλεπόμενης κατ’ άρθρο 95 του ν. 4714/2020 ισόβιας μηνιαίας τιμητικής παροχής, για τις υπηρεσίες που παρείχε κατά το χρονικό διάστημα που υπηρέτησε στην Κύπρο, ήτοι από τον Νοέμβριο 1974 έως και τον Μάϊο 1976, οπότε και απολύθηκε από το στράτευμα, ….. δεν ανήκει σε κάποια από τις κατηγορίες διαφορών τις οποίες ο νόμος 1406/1983 (Α’ 182) υπάγει προς εκδίκαση στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια, ούτε όμως, μπορεί να θεωρηθεί ότι εμπίπτει και σε κάποια από τις κατηγορίες διαφορών του ν. 702/1977 (Α’ 268) και δη στο άρθρο 7 παρ. 1 περ. β’ αυτού, δηλαδή των διαφορών εκείνων που αναφύονται από την αναγνώριση παραχώρηση ή απονομή δικαιώματος ή ευεργετήματος ή οποιασδήποτε άλλης παροχής ή από την άρνηση ικανοποίησης εν όλω ή εν μέρει τέτοιου αιτήματος κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας περί προστασίας αγωνιστών, δοθέντος ότι, η διάταξη αυτή υπάγει στην αρμοδιότητα του Τριμελούς Διοικητικού Δικαστηρίου, ως διοικητικών διαφορών ουσίας, εκείνες που αποσκοπούν στην κοινωνική προστασία πολεμιστών, αναπήρων και θυμάτων πολέμου καθώς και σε μειονεκτούντα πρόσωπα.

Διαβάστε επίσης: Αναγνώριση δικαιώματος σύνταξης σε αλλοδαπή λόγω θανάτου Έλληνα συζύγου (ΔΠρΑθ)

Περαιτέρω, στην …υπ’ αριθ. οικ. 29309/24.9.2020 (Β’ 4115) Υπουργική Απόφαση ορίζεται στην παράγραφο 1 μεταξύ άλλων ότι για κάθε ζήτημα που αφορά την τιμητική παροχή, αρμόδιο είναι το Ε’ Τμήμα της Διεύθυνσης Εισοδηματικής Πολιτικής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, εφαρμοζόμενων κατά περίπτωση των διατάξεων που αφορούν τις Ειδικές Συντάξεις του Δημοσίου.

Εν προκειμένω, όπως προκύπτει από το άρθρο 95 του ν. 4714/2020, αρμόδιος για τη διαπίστωση του δικαιώματος λήψης της μηνιαίας τιμητικής ισόβιας παροχής είναι ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εισοδηματικής Πολιτικής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, διά της πράξης του οποίου δίδεται η εντολή πληρωμής αυτής, κατόπιν διαπίστωσης της συνδρομής των τιθέμενων εκ του νόμου προϋποθέσεων.

Επομένως, ενόψει των ανωτέρω, μολονότι, η ένδικη μηνιαία τιμητική ισόβια παροχή ποσού ύψους 200 ευρώ, δεν συνιστά σύνταξη, κατά την έννοια του Συντάγματος, ωστόσο, φέρει τα χαρακτηριστικά είδους τιμητικής παροχής καταβαλλόμενης από την Πολιτεία σε εφέδρους παλαιούς και νέους πολεμιστές, για την αναγνώριση των υπηρεσιών τις οποίες προσέφεραν τα δικαιούμενα αυτής πρόσωπα, καταβάλλεται ισοβίως και μηνιαίως, εφόσον διαπιστωθεί ότι το πρόσωπο που αιτείται τη χορήγηση αυτής διαθέτει, τις εκ του νόμου, απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Επομένως, κατά την κρίση του Δικαστηρίου , η ως άνω διαφορά, εμπίπτει στις διαφορές, οι οποίες υπάγονται στην δικαιοδοσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κατ’ άρθρο 98 παρ. 1 περ. στ’ του Συντάγματος, αρμοδίου να κρίνει περί της συνδρομής ή μη των κατά των νόμο αναγκαίων προϋποθέσεων για την υπαγωγή στο ρυθμιστικό του πεδίο. 

Πηγή: adjustice.gr

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Επιτομή Διοικητικού Δικονομικού Δικαίου, 3η έκδ., 2024
send