Αυστηρότερες ποινές και φραγή ιστοσελίδων στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας

22/02/2014

16/11/2017

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από τις 17/2 το νομοσχέδιο για «την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας».

Η κίνηση αυτή κρίνεται απαραίτητη στα πλαίσια εκσυγχρονισμού του νομικού πλαισίου και συμμόρφωσης της χώρας μας με την αντίστοιχη κοινοτική οδηγία (2011/93/ΕΕ) πάνω σε ένα ιδιαίτερα σοβαρό κι επίκαιρο ζήτημα.

Κάποια ιδιαιτέρως σημαντικά σημεία του νομοσχεδίου είναι τα εξής:

α. Θεσμοθετείται για πρώτη φορά η φραγή ιστοσελίδων με υλικό παιδικής πορνογραφίας έπειτα από εντολή εισαγγελέα

β. Τυποποιείται ένα νέο ποινικό αδίκημα αυτό της «πορνογραφικής παράστασης» ώστε να μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη και σε περιπτώσεις μετάδοσης τέτοιου υλικού μέσω κινητού ή skype.

γ. Προβλέπεται ποινή φυλάκισης για όσους αποκτούν με αντίτιμο πρόσβαση σε τέτοια αρχεία, καθώς και η δυνατότητα άμεσης άρσης του απορρήτου για την ανάγνωση τέτοιων αρχείων από τις Αρχές.

δ. Αυστηροποιούνται οι ποινές –τόσο οι χρηματικές όσο και οι στερητικές της ελευθερίας- για όσους «εξωθούν ή παρασύρουν ανήλικο σε 'πορνογραφικές παραστάσεις'»

Το σχέδιο νόμου και την αιτιολογική έκθεση μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πηγή: tovima.gr

Σύνδεση στο Lawspot

Enter your e-mail address or username.
Enter the password that accompanies your e-mail.
Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
logo

Δεν έχετε λογαριασμό;

Μπορείτε να εγγραφείτε στο Lawspot ανεξαρτήτως ιδιότητας, ως δικηγόρος, συμβολαιογράφος ή και απλός χρήστης, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα εδώ.

Αν είστε δικηγόρος, με την εγγραφή σας στο Lawspot.gr κερδίζετε σημαντικά οφέλη. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες εδώ.

send