logo-print

Δελτίο Τύπου Ένωσης Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων σχετικά με θέματα λειτουργίας του Συστήματος Πληροφορικής Εθνικού Κτηματολογίου (ΣΠΕΚ)

25/06/2019

Το από 3/4 δελτίο Τύπου της Ένωσης Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων σχετικά με θέματα λειτουργίας του Συστήματος Πληροφορικής Εθνικού Κτηματολογίου (ΣΠΕΚ) δημοσίευσε η Συντονιστική Επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου αναφέρει: 

Ως γνωστόν, με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο του Ν. 2664/1998, στις περιοχές, όπου ολοκληρώνεται η κτηματογράφηση, το κατά τόπον αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο παραλαμβάνει τα κτηματολογικά στοιχεία από το ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο» (πρώην ΕΚΧΑ Α.Ε.) και διενεργεί τις καταχωρίσεις, όχι πλέον στα βιβλία των Μεταγραφών και Υποθηκών, αλλά στο τηρούμενα ηλεκτρονικά Κτηματολογικό Βιβλίο.

Η καταχώριση κάθε εμπράγματης συναλλαγής διενεργείται υπό την ευθύνη του Υποθηκοφύλακα/ Προϊσταμένου τον Κτηματολογικού Γραφείου και, φυσικά, προϋποθέτει την ορθή και απρόσκοπτη λειτουργία τον Συστήματος Πληροφορικής Εθνικού Κτηματολογίού (ΣΠΕΚ) που εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Πληροφορικής του Ελληνικού Κτηματολογίου. 

Με αυτά τα δεδομένα, η Ένωση Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος, οφείλει να γνωστοποιήσει τις σοβαρές δυσλειτουργίες που παρουσιάζει το ΣΠΕΚ κατά τους τελευταίους μήνες με αποκορύφωμα τις τελευταίες ημέρες, όπου διαπιστώνεται ακόμη και παντελής αδυναμία καταχώρισης, καθώς και έκδοσης πιστοποιητικών και αποσπασμάτων, αναγκαίων για την κατάρτιση κάθε είδους δικαιοπραξίας επί ακινήτων. 

Αποτέλεσμα της σοβαρότατης αυτής δυσλειτουργίας τον συστήματος είναι η αδυναμία ολοκλήρωσης των συναλλαγών σε πανελλαδικό επίπεδο κατ οι σημαντικές καθυστερήσεις στην καταχώριση των εμπραγμάτων δικαιωμάτων που πλήττουν καίρια την ασφάλεια των συναλλαγών. Με δεδομένα μάλιστα και τα αναρίθμητα σφάλματα των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών, που διαχρονικά καταγγέλλούμε και διαχρονικά ΕΜΕΙΣ διορθώνουμε - διενεργώντας κατ' ουσίαν ΕΚ ΝΕΟΥ την κτηματογράφηση- καθίσταται σαφές ότι το Ελληνικό Κτηματολόγιο, όχι μόνο δεν εγγυάται την ασφάλεια των συναλλαγών, αλλά την θέτει υπό σοβαρή διακινδύνευση και δη ποικιλοτρόπως.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι σήμερα, μετά από επανειλημμένες διαμαρτυρίες μας εδώ και μήνες, το Ελληνικό Κτηματολόγιο αναγκάσθηκε να προβεί σε ανάρτηση ειδικής ανακοίνωσης στο ΣΠΕΚ «ζητώντας την κατανόησή μας για την αργή ανταπόκριση των εφαρμογών του».

Αυτό, ωστόσο, που θα όφειλε να πράξει το Ελληνικό Κτηματολόγιο, θα ήταν να απευθυνθεί στους συναλλασσόμενους πολίτες και επαγγελματίες και να αναλάβει εκείνο την ευθύνη για ένα σύστημα δυσλειτουργικό και άκρως γραφειοκρατικό που, αντί να αποτελεί εργαλείο για τον πολίτη, καθίσταται καθημερινά αιτία ταλαιπωρίας και ανασφάλειας. 

Για άλλη μια φορά, λοιπόν, αποδεικνύεται το φιάσκο του «μεγαλύτερου μεγάλου έργου», παν διαρκώς -δήθεν- ολοκληρώνεται, ωστόσο ποτέ δεν τελειώνει στην πραγματικότητα, αλλά και το θράσος των ιθυνόντων που δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν τη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων της χώρας, τη στιγμή που δεν είναι ικανοί να διαχειρισθούν ούτε καν τα τεχνικά ζητήματα του συστήματος πληροφορικής.

Ας ελπίσουμε μόνο, κατά τη μεθαυριανή συζήτηση της αίτησης ακύρωσης μας ενώπιον της Ολομέλειας τον Συμβουλίου της Επικρατείας, να μην ακούσουμε εκ νέου τον εκπρόσωπο του Ελληνικού Κτηματολογίου να ομιλεί «περί αυτοματοποιημένων διαδικασιών στο Κτηματολόγιο που καθιστούν μη αναγκαία την ύπαρξη νομικών με τις εγγυήσεις του Συντάγματος», διότι δεν θα πρόκειται απλώς για θράσος, αλλά για πρόδηλη προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραπλάνησης τον Δικαστηρίου. 

Τέλος, επισημαίνεται ότι εντός της ημέρας, η Ένωση μας θα καταθέσει αναφορά στις αρμόδιες Εισαγγελικές αρχές για τις δυσλειτουργίες που παρατηρούνται, προς διερεύνηση του ζητήματος που είναι άκρως σοβαρό, διαπιστώνεται από όσους συναλλάσσονται καθημερινά με τα γραφεία μας και αφορά σε κάθε περιοχή της χώρας που καλύπτεται από το κτηματολόγιο. 

Και που αποδεικνύει, τέλος, ΓΙΑΤΙ η δημοσιότητα των εμπραγμάτων δικαιωμάτων πρέπει να ελέγχεται από τη δικαστική εξουσία και δχι από ταυ εκάστοτε Υπουργό.

Δείτε το πρωτότυπο δελτίο τύπου εδώ.

 

Σύνδεση στο Lawspot

Enter your e-mail address or username.
Enter the password that accompanies your e-mail.
Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
logo

Δεν έχετε λογαριασμό;

Μπορείτε να εγγραφείτε στο Lawspot ανεξαρτήτως ιδιότητας, ως δικηγόρος, συμβολαιογράφος ή και απλός χρήστης, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα εδώ.

Αν είστε δικηγόρος, με την εγγραφή σας στο Lawspot.gr κερδίζετε σημαντικά οφέλη. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες εδώ.