Διαχείριση και προστασία Νήσου Χρυσής (Γαϊδουρονήσι) στην Ιεράπετρα Κρήτης
20/01/2020
Ομάδα πολιτών ζήτησε τη διαμεσολάβηση του Συνηγόρου για την πλημμελή προστασία και τις ανθρωπογενείς επεμβάσεις που προξενούν διαρκή υποβάθμιση της πολλαπλώς προστατευόμενης Νήσου Χρυσής (Γαϊδουρονήσι) Δήμου Ιεράπετρας νομού Λασιθίου Κρήτης. Ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε ενημέρωση από το σύνολο των συναρμόδιων Υπηρεσιών και ενέργειες επί του θέματος.
Διαπιστώνοντας περιβαλλοντική υποβάθμιση της νήσου Χρυσής και παράνομες κατασκευές και δραστηριότητες, κατά παράβαση του ειδικότερου θεσμικού πλαισίου προστασίας της περιοχής, εξέδωσε πόρισμα, ζητώντας άμεσα μέτρα για την προστασία της νήσου.
Στο πόρισμα που έστειλε στα αρμόδια υπουργεία, η Ανεξάρτητη Αρχή, επισήμανε την αναποτελεσματική εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου, την αδυναμία επίσπευσης των διοικητικών διαδικασιών, την εμπλοκή πλήθους υπηρεσιών, καθώς και τα επιμέρους οικονομικά συμφέροντα που δυσχεραίνουν την εξεύρεση κοινά αποδεκτής και υλοποιήσιμης λύσης (https://www.synigoros.gr/?i=quality-of-life.el.epemvaseis_oikosysthmata....).
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, σύσκεψη κλιμακίου του Συνηγόρου του Πολίτη με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, για τη διερεύνηση της υπόθεσης, σε συνέχεια του πορίσματος και των εγγράφων που είχαν αποσταλεί μετά από αυτό. Τα κυριότερα σημεία στα οποία αναφέρθηκαν οι Υπηρεσίες και έγινε συζήτηση καταγράφηκαν σε έγγραφο της Αρχής. Συνοπτικά, διερευνήθηκε η επισκεψιμότητα της νήσου Χρυσής, ο παράνομος προβλήτας, οι παράνομα εγκατεστημένες δραστηριότητες, η αστυνόμευση της νήσου και το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Ο Συνήγορος του Πολίτη συνέχισε τη διαμεσολαβητική του παρέμβαση, καθώς έκρινε ότι η ανταπόκριση στη διερεύνηση της υπόθεσης μετά τις προαναφερόμενες ενέργειες, δεν ήταν η αναμενόμενη και δεν παρέχονταν εγγυήσεις ότι η καταστροφή της πολλαπλά προστατευόμενης περιοχής της Νήσου Χρυσής και των φυσικών της πόρων, που χρήζουν προστασίας (δάσος, αναδασωτέα περιοχή, αρχαιολογικός χώρος, αιγιαλός, παραλίες και τοπία με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος κ.λπ.) δεν συνεχίζεται ή και επιβαρύνεται περαιτέρω.
Ο Συνήγορος του Πολίτη τονίζει για μια ακόμη φορά ότι το σύνολο των Υπηρεσιών και κυρίως οι τοπικοί δημόσιοι φορείς οφείλουν να τηρήσουν αυστηρά το πλέγμα της ισχύουσας νομοθεσίας, στο πλήρες ανάπτυγμά του, και να συνεργαστούν μεταξύ τους, προκειμένου να διατηρηθεί αειφορικά ο πολλαπλώς προστατευτέος οικότοπος NATURA της νήσου Χρυσής, και να εξασφαλιστεί το δημόσιο συλλογικό συμφέρον.
Δείτε τα σχετικά έγγραφα στο synigoros.gr