logo-print

Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης: Δημόσιες ακροάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης για πρώτη φορά στην ιστορία του

Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Την απόφασή του να διεξαγάγει δημόσιες ακροάσεις αξιοποιώντας τεχνολογία τηλεδιάσκεψης για πρώτη φορά στην ιστορία του, ανακοίνωσε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (International Court of Justice/ Cour internationale de Justice).

Οι ακροάσεις θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο υπόθεσης που αφορά τη Διαιτητική Απόφαση της 3ης Οκτωβρίου 1899 (Γουιάνα κατά Βενεζουέλας).

Διαβάστε επίσης: Σε ζωντανή μετάδοση και ανοιχτές στο κοινό οι συνεδριάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, λαμβάνοντας υπόψη την πανδημία COVID-19, οι ακροάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Great Hall of Justice με χρήση τεχνολογίας τηλεδιάσκεψης και με τη φυσική παρουσία ορισμένων μελών του Δικαστηρίου.

Μέλη των μέσων ενημέρωσης και του κοινού θα μπορούν να παρακολουθούν την προφορική διαδικασία μέσω live streaming στο Διαδίκτυο.

Ήδη από τις 21 Απριλίου 2020, το Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι ελάμβανε μέτρα για την αδιάκοπτη λειτουργία του κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Μολονότι το άρθρο 23 του Καταστατικού του Δικαστηρίου προβλέπει ότι η έδρα του Δικαστηρίου θα βρίσκεται στην Χάγη, το ίδιο άρθρο επιτρέπει στο Δικαστήριο να εκτελεί τα καθήκοντά του εκτός της έδρας του εφόσον το κρίνει σκόπιμο ή αναγκαίο.

Πρόκειται για μία καινοτομία στην πρακτική του Δικαστηρίου που πρόκειται να διευκολύνει την ειρηνική επίλυση διακρατικών διαφορών, ιδίως σε επείγουσες περιπτώσεις όπως η επείγουσα διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων. 

Δεδομένου, ωστότο, ότι τα διάδικα Κράτη συνήθως βρίσκονται σε διαφορετικές ζώνες ώρας ανά την υφήλιο, η εφαρμογή της τεχνολογίας τηλεδιάσκεψης θα μπορούσε να θέσει ζητήματα ίσης μεταχείρισης των εμπλεκόμενων μερών.

Διαβάστε επίσης: Η πρώτη δίκη αποκλειστικά μέσω Skype κρατά ζωντανή την απονομή δικαιοσύνης εν μέσω κορωνοϊού

Αξίζει να σημειωθεί πως με το Νόμο 4635/2019 προβλέφθηκε, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα τηλεσυνεδρίασης στα ελληνικά τακτικά διοικητικά δικαστήρια από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Παράλληλα, με υπουργική απόφαση που εκδόθηκε στο πλαίσιο αντιμετώπισης του COVID-19, δόθηκε η δυνατότητα στο Συμβούλιο της Επικρατείας να διενεργεί επείγουσες διασκέψεις (και εξ αποστάσεως, με τη χρήση τεχνολογικών μέσων εφόσον διασφαλίζεται η μυστικότητα αυτών).

Όπως αναφέρθηκε στο διαδικτυακό σεμινάριο της Athens Legal Tech για την ηλεκτρονική διοικητική δικαιοσύνη, μέσω της πλατφόρμας e-presence.gov.gr πραγματοποιήθηκαν 229 τηλεδιασκέψεις στο ΣτΕ, ήτοι 2,25% του συνόλους των τηλεδιασκέψεων όλων των φορέων.

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

send