logo-print

Διεθνής έρευνα για την ελευθερία της έκφρασης και την προστασία των δημοσιογραφικών πηγών

Πανευρωπαϊκή νομική έρευνα από την Ευρωπαϊκή Ένωση Φοιτητών Νομικής (ELSA) σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης

02/10/2016

16/11/2017

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015/16, η Ευρωπαϊκή Ένωση Φοιτητών Νομικής (European Law Students’Association – ELSA) πραγματοποίησε σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης πανευρωπαϊκή νομική έρευνα με αντικείμενο το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και συγκεκριμένα τις ειδικότερες πτυχές του αναφορικά με την ασφάλεια των δημοσιογράφων και την προστασία των δημοσιογραφικών πηγών.

Το συγκεκριμένο ζήτημα βρίσκεται μεταξύ άλλων στο επίκεντρο ενδιαφέροντος του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο εγκαινίασε πρόσφατα μια πλατφόρμα ειδοποίησης περί περιστατικών που θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιογραφία και τους φορείς της.

Η Διεθνής Ομάδα Νομικής Έρευνας της ELSA (International Legal Research Group) αποτελείτο από 28 χώρες της Ευρώπης με το συνολικό αριθμό συμμετεχόντων να πλησιάζει τους 300.

Οι ερευνητές – φοιτητές νομικής και νέοι δικηγόροι – κλήθηκαν να διεξαγάγουν νομική έρευνα στην εθνική τους νομοθεσία και νομολογία, προκειμένου να απαντήσουν το νομικό ερωτηματολόγιο που συντάχθηκε από ειδικούς του νομικού τμήματος ΜME και Διαδικτύου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το τελικό αποτέλεσμα δίνει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα περί του νομικού ορισμού των δημοσιογράφων στην εκάστοτε χώρα, του νομοθετικού πλαισίου προστασίας, ειδικότερων ζητημάτων πληροφοριοδότησης, ηλεκτρονικού εγκλήματος και διασφάλισης απορρήτου κλπ, ενώ ταυτόχρονα εξετάζεται και ο βαθμός εναρμόνισης με τις σχετικές ευρωπαϊκές συμβάσεις.

Η τελική έκθεση  ουσιαστικά αποτελεί μια χρήσιμη συγκριτική μελέτη, η οποία έχει αξιολογηθεί από ακαδημαϊκούς και ειδικούς σε καθεμία από τις συμμετέχουσες χώρες.

Το διεθνές εγχείρημα συντονίσθηκε από την Αντωνία Μαρκοβίτη, φοιτήτρια Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία διετέλεσε θητεία Αντιπροέδρου Ακαδημαϊκών Δραστηριοτήτων στο Διεθνές Διοικητικό Συμβούλιο της ELSA στις Βρυξέλλες κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015/16.

Η χώρα μας συμμετείχε επίσης στην έρευνα υπό την ακαδημαϊκή επίβλεψη της Λίνας Παπαδοπούλου, Αναπλ. Καθηγήτριας της Νομικής ΑΠΘ, με εθνικούς συντονιστές τους Αναστάσιο Καλέργη και Αγγελίνα Βλάχου, και ερευνητές τους Σταυρούλα Χαλούλου, Χρύσα Σολάκη, Ευγνωσία Παπαδοπούλου, Ηλία Τζερεμέ, Δέσποινα Ζιάνα, Σοφία Ανδρεαδάκη, Λαμπρινή Ξένου, Όλγα Γκοτσοπούλου, Κορνηλία Πιπίδη Καλογήρου, Πηνελόπη Μπρίφα, Στεφανία Ευσταθίου και Λαμπρινή Κωλέτση.

Μπορείτε να βρείτε την τελική έκθεση στην ιστοσελίδα της ELSA και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

H διεθνής δικαιοδοσία διασυνοριακών διάφορων εταιριών κατά τον κανονισμό 1215/2012 - ΠΠΠ Νο 7 -
Δίκαιο αναγκαστικής εκτελέσεως ΙΙ, 3η έκδ.