logo-print

Το δικαίωμα πρόσβασης του άρθρου 15 ΓΚΠΔ στη νομολογία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Ένα πολύ χρήσιμο έγγραφο που καταγράφει τις διαπιστώσεις και ερμηνείες της Αρχής για τους όρους άσκησης και ικανοποίησης του δικαιώματος

27/05/2022

27/05/2022

CBWK 2024
CBWK 2024

Επιμέλεια: Δημήτρης Βέρρας

Χωρίς αμφιβολία, το σημαντικότερο από τα δικαιώματα των υποκειμένων των δεδομένων είναι το δικαίωμα πρόσβασης.

Είναι το δικαίωμα που δίνει στο υποκείμενο τη δυνατότητα να μάθει (ή να επιβεβαιώσει) αν και ποια προσωπικά δεδομένα του τηρούνται, ενώ παράλληλα, όπως έχει επισημανθεί και από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι το δικαίωμα εκείνο που διευκολύνει την άσκηση των δικαιωμάτων που ακολουθούν.

Με βάση τις πληροφορίες που δίνονται κατόπιν άσκησης αιτήματος πρόσβασης, το υποκείμενο μπορεί να ζητήσει τον περιορισμό, τη διαγραφή ή τη διόρθωση των προσωπικών δεδομένων του.

Για τους λόγους αυτούς, δεν είναι περίεργο το ότι το δικαίωμα πρόσβασης κυριάρχησε διαχρονικά στη νομολογία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε σχέση με τα υπόλοιπα δικαιώματα.

Η κυριαρχία αυτή επιβεβαιώνεται και συνεχίζεται και υπό το νομοθετικό καθεστώς του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων.

Μέσα από την εξέλιξη της μετά-ΓΚΠΔ νομολογίας της, η Αρχή έχει αρχίσει να επικαιροποιεί τα ερμηνευτικά χαρακτηριστικά του δικαιώματος, αξιοποιώντας σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις της υπό τον Ν.2472/1997 και προσαρμόζοντας την κρίση της στις προβλέψεις του νέου νομοθετικού πλαισίου.

Με την πάροδο τεσσάρων ετών από την έναρξη εφαρμογής του ΓΚΠΔ, το υλικό αυτό έχει πλέον εμπλουτιστεί αρκετά, σε βαθμό που επιτρέπει την εξαγωγή βασικών συμπερασμάτων και κατευθύνσεων ως προς τους όρους άσκησης και ικανοποίησης του δικαιώματος.

Το συνημμένο έγγραφο δεν αποτελεί παρά μια προσπάθεια καταγραφής των κατευθύνσεων αυτών, δια της θεματικής παράθεσης των ειδικών διαπιστώσεων και ερμηνειών της Αρχής. 

Δείτε αναλυτικά το έγγραφο.

Επιχειρήσεις και Ανθρώπινα Δικαιώματα: Διακυβέρνηση, Ευθύνη και Βιώσιμη Ανάπτυξη
Το Ποινικό Δίκαιο Στην Πράξη