logo-print

Δικαστήριο αναγνώρισε ανθρώπινα δικαιώματα σε ουρακοτάγκο

23/12/2014

16/11/2017

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Πολιτειολογία

Με μια απόφαση άνευ προηγουμένου στα διεθνή νομικά χρονικά, ένα δικαστήριο στην Αργεντινή αποφάσισε πως ο ουρακοτάγκος από την Σουμάτρα με το όνομα "Σάντρα", που έχει περάσει 20 χρόνια στην πρωτεύουσα της Αργεντινής Μπουένος Άιρες, πρέπει να αναγνωριστεί σαν άτομο με δικαίωμα στην ελευθερία.

Η απόφαση, που υπογράφηκε ομόφωνα από τους δικαστές, διατάσσει την απελευθέρωση της Σάντρα και τη μεταφορά της σε ένα φυσικό δρυμό στην Βραζιλία αφού το δικαστήριο την αναγνώρισε σαν "μη ανθρώπινο άτομο" αναγνωρίζοντάς της βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Ο ζωολογικός κήπος του Μπουένος Άιρες έχει 10 μέρες για να ασκήσει έφεση.

Η αίτηση για την "habeas corpus" απόφαση υπέρ του ουρακοτάγκου έγινε τον περασμένο Νοέμβριο από την Ένωση των Επαγγελματιών Δικηγόρων για τα Δικαιώματα των Ζώων (ΕΕΔΔΖ) υποστηρίζοντας πως η Σάντρα υποχρεώθηκε σε "άδικο περιορισμό ζώου με αποδεδειγμένες γνωστικές ικανότητες".

Οι δικηγόροι υποστήριξαν πως, ακριβώς όπως ένα οποιοδήποτε άτομο, ο πίθηκος είναι ικανός να διατηρεί συναισθηματικούς δεσμούς και δύναται να σκέφτεται λογικά ενώ παράλληλα αισθάνεται άβολα με τον εγκλεισμό της. Επιπλέον, η νομική ομάδα υποστήριξε πως η 29χρονη ουρακοτάγκος μπορεί να πάρει αποφάσεις, έχει αυτογνωσία και αντίληψη του χρόνου. Ως εκ τούτου, λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, η παρουσία της Σάντρα στο ζωολογικό κήπο αποτελεί παράνομη στέρηση της ελευθερίας της.

Ο όρος habeas corpus είναι ένας βασικός νομικός όρος στα ανθρώπινα δικαιώματα, που έχει τις ρίζες του στον πρώιμο 14ο αιώνα και στη βασιλεία του Εδουάρδου του 1ου στην Αγγλία. Από εκείνη την εποχή τα δικαστήρια άρχισαν να απαιτούν από τη μοναρχία να εξηγεί τους λόγους για τη στέρηση της ελευθερίας ενός ατόμου.

Σύμφωνα με τη δήλωση του δικηγόρου μέλους της ΕΕΔΔΖ Paul Buompadre στην εφημερίδα La Nacion: "Η συγκεκριμένη απόφαση ανοίγει το δρόμο όχι μόνο και για άλλους μεγάλους πιθήκους, αλλά και για άλλα ευαίσθητα όντα που τους στερείται άδικα και αυθαίρετα η ελευθερία τους σε ζωολογικούς κήπους, τσίρκα, υδάτινα πάρκα και επιστημονικά εργαστήρια".

Η Σάντρα γεννήθηκε το 1986 στο Γερμανικό ζωολογικό κήπο του Ρόστοκ και έφτασε στο Μπούενος Άιρες τον Σεπτέμβριο του 1994 όπου έχει ήδη περάσει 20 χρόνια πίσω από τα κάγκελα. Σύμφωνα με την WWF ο Ουρακοτάγκος της Σουμάτρα είναι από τα είδη ουρακοτάγκου που απειλούνται πιο άμεσα με εξαφάνιση αφού χάνουν γρήγορα το φυσικό τους περιβάλλον στις βόρειες και δυτικές επαρχίες της Σουμάτρα στην Ινδονησία εξαιτίας των εξαπλούμενων γεωργικών εργασιών και της γενικότερης ανθρώπινης παρέμβασης.

Η περίπτωση της Σάντρα δεν είναι η πρώτη στην οποία έγινε επίκληση του "habeas corpus" για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης άγριων ζώων από την ανθρώπινη αιχμαλωσία. Ωστόσο δύο πρόσφατες, παρόμοιες υποθέσεις που εξετάστηκαν στις ΗΠΑ απορρίφθηκαν. Ένα δικαστήριο της Νέας Υόρκης, νωρίτερα μέσα στο μήνα αποφάσισε πως ο Τόμυ ο χιμπαντζής δεν ήταν νομικά ένα άτομο και κατά συνέπεια δεν έχουν ισχύ τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το 2011 μία παρόμοια υπόθεση εναντίον του SeaWorld για την απελευθέρωση 5 φαλαινών απορρίφθηκε από δικαστήριο του Σαν Ντιέγκο.

Πηγή: rt.com

Φωτογραφία: wikipedia.org

Πολιτική Δικονομία Ε έκδοση
Το δίκαιο ακινήτων στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου-Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 1

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

send