Δικαστήριο διέταξε δημοσιογράφο να δώσει στις αρχές μηνύματα που αντάλλαξε με πολεμιστή του ISIS

Ο δημοσιογράφος του Vice News, ωστόσο, αρνείται να συμμορφωθεί με την απόφαση

03/04/2016

16/11/2017

Δικαστήριο του Καναδά διέταξε δημοσιογράφο να δείξει στην αστυνομία μηνύματα που αντάλλαξε με άτομο για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι είναι τρομοκράτης του ISIS, σύμφωνα με το Reuters.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία του Καναδά είχε ζητήσει την έκδοση της εντολής εις βάρος του Ben Makuch και του εργοδότη του, Vice Media, πέρσι, όταν ανακάλυψε ότι ο δημοσιογράφος είχε έρθει σε επικοινωνία με τον Farah Shirdon, ο οποίος εκτιμάται ότι έφυγε από τον Καναδά το 2014 με σκοπό να ενταχθεί στο ISIS και έκτοτε έχει καταδικαστεί ερήμην για έξι αδικήματα τρομοκρατίας.

O Makuch, ο οποίος αρνείται να συμμορφωθεί με την απόφαση, έγραψε τρία άρθρα την περίοδο μεταξύ Ιουλίου και Μαρτίου του 2014, τα οποία βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό σε γραπτά μηνύματα που αντάλλαξε με τον Shirdon, σύμφωνα με τον δικαστή της υπόθεσης.

Στο πλευρό του δημοσιογράφου τάσσονται τόσο το Vice, όσο και οι ομάδες προστασίας της ελευθερίας του τύπου της χώρας, επισημαίνοντας ότι η απόφαση αυτή θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες για την ερευνητική δημοσιογραφία, την ανεξαρτησία του τύπου και την προστασία των δημοσιογραφικών πηγών.

Σημειώνεται ότι ο δημοσιογράφος δεν υποχρεούται να παραδώσει ακόμα τα μηνύματα στις αρχές, καθώς έχει προθεσμία αρκετών εβδομάδων για να αποφασίσει αν θέλει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Σύνδεση στο Lawspot

Enter your e-mail address or username.
Enter the password that accompanies your e-mail.
Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
logo

Δεν έχετε λογαριασμό;

Μπορείτε να εγγραφείτε στο Lawspot ανεξαρτήτως ιδιότητας, ως δικηγόρος, συμβολαιογράφος ή και απλός χρήστης, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα εδώ.

Αν είστε δικηγόρος, με την εγγραφή σας στο Lawspot.gr κερδίζετε σημαντικά οφέλη. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες εδώ.

send