Δημοσιεύθηκαν οι νέοι κανόνες για τα drones στην Ευρωπαϊκή Ένωση (infographic)
Do's and don'ts για τους χειριστές drones - Ενιαιοί ευρωπαϊκοί κανόνες για τις πτήσεις drones που θα αντικαταστήσουν τους ισχύοντες εθνικούς κανόνες
Στις 11 Ιουνίου 2019 δημοσιεύθηκαν οι κοινοί ευρωπαϊκοί κανόνες για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Commission Delegated Regulation (EU) 2019/945 και Commission Implementing Regulation (EU) 2019/947).
Μεταξύ άλλων, οι κανόνες θα συμβάλλουν στην προστασία της ασφάλειας και της ιδιωτικής ζωής των πολιτών της ΕΕ, επιτρέποντας ταυτόχρονα την ελεύθερη κυκλοφορία των drones και ίσους όρους ανταγωνισμού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η Ευρώπη θα είναι η πρώτη περιοχή στον κόσμο που θα διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σύνολο κανόνων που εξασφαλίζουν την ασφαλή και βιώσιμη λειτουργία των drones τόσο για εμπορικές όσο και για ψυχαγωγικές δραστηριότητες», δήλωσε σχετικά ο Patrick Ky, Εκτελεστικός Διευθυντής του EASA.
Οι κοινοί κανόνες θα βοηθήσουν τους χειριστές, είτε επαγγελματίες είτε ερασιτέχνες, να κατανοήσουν με σαφήνεια τι επιτρέπεται και τι όχι, ενώ παράλληλα τους επιτρέπει να λειτουργούν διασυνοριακά.
Μόλις οι χειριστές λάβουν άδεια στο κράτος νηολόγησης, τους επιτρέπεται να κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Διαβάστε επίσης: Πώς μπορείτε να πετάτε νόμιμα ένα drone στην Ελλάδα;
Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να λειτουργούν τα drones τους απρόσκοπτα όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ ή όταν αναπτύσσουν μια επιχείρηση που περιλαμβάνει drones σε χώρες ανά την Ευρώπη.
Οι νέοι κανόνες περιλαμβάνουν τεχνικές και λειτουργικές απαιτήσεις για τα drones.
Από τη μια πλευρά ορίζουν τις δυνατότητες που πρέπει να διαθέτει ένα drone για να πετάξει με ασφάλεια. Για παράδειγμα, τα νέα drones θα πρέπει να είναι ατομικά αναγνωρίσιμα, επιτρέποντας στις αρχές να ανιχνεύσουν ένα συγκεκριμένο drone, εάν χρειαστεί.
Αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη πρόληψη γεγονότων παρόμοιων με εκείνα που συνέβησαν το 2018 στα αεροδρόμια Gatwick και Heathrow.
Από την άλλη πλευρά, οι κανόνες καλύπτουν κάθε τύπο λειτουργίας, από εκείνους που δεν απαιτούν προηγουμενη άδεια έως αυτά που αφορούν σε πιστοποιημένα αεροσκάφη και χειριστές, καθώς και ελάχιστες προδιαγραφές για εκπαίδευση απομακρυσμένων χειριστών.
Οι νέοι κανόνες θα αντικαταστήσουν τους ισχύοντες εθνικούς κανόνες στα κράτη μέλη της ΕΕ.
Παρόλο που ο κανονισμός της ΕΕ θα τεθεί σε ισχύ τις επόμενες 20 ημέρες, θα εφαρμοστεί σε ένα χρόνο από τώρα, προκειμένου να δοθεί στα κράτη μέλη και στους χειριστές χρόνος για την προετοιμασία και την εφαρμογή τους.
Από τον Ιούνιο του 2020 οι χειριστές drones θα πρέπει να εγγραφούν στο μητρώο του κράτους μέλους, στο οποίο έχουν την κατοικία ή την κύρια έδρα των δραστηριοτήτων τους.
Η εφαρμογή θα είναι βαθμιαία σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα.
Τι αναμένεται στη συνέχεια
Ο EASA σύντομα θα δημοσιεύσει υλικό καθοδήγησης και μία πρόταση για δύο «τυποποιημένα σενάρια» προκειμένου να υποστηρίξει τους φορείς εκμετάλλευσης drones ώστε να συμμορφωθούν με τους σχετικούς κανόνες.
Προς το τέλος της χρονιάς, ο EASA θα υποβάλει πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη ρύθμιση της υπηρεσίας U-Space, προκειμένου να καταστούν δυνατές περίπλοκες λειτουργίες drones με υψηλό βαθμό αυτοιματοποίησης.
Κατά τη διάρκεια της επόμενης διάσκεψης υψηλού επιπέδου για τα drones (High Level Conference on Drones 2019), ο EASA θα δώσει την ευκαιρία να συζητήσει σε βάθος τους νέους κανόνες και την επικείμενη πρόταση ρυθμιστικού πλαισίου.
Διαβάστε επίσης: Εγκρίθηκαν οι νέοι κανόνες για τα drones από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο