logo-print

Δημοσιεύθηκε η πρώτη Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για την ίση μεταχείριση

Η παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών αποτελεί την πλειονότητα των αναφορών για διακριτική μεταχείριση που κατατέθηκαν (40% του συνόλου των υποθέσεων)

18/12/2018

18/12/2018

Πολιτειολογία
ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Η Ειδική Έκθεση 2017 για την Ίση Μεταχείριση αποτελεί την πρώτη Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη στο πλαίσιο της διευρυμένης αρμοδιότητάς του ως εθνικού φορέα για την προώθηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης.

Αποτυπώνει το έργο, αλλά και τη στρατηγική κατεύθυνση της Ανεξάρτητης Αρχής για την αποτελεσματική άσκηση της οικείας αρμοδιότητας, τόσο στο σκέλος της εποπτείας όσο και στο σκέλος της προώθησης.

Στην Έκθεση περιλαμβάνονται υποθέσεις διαπιστωμένων διακρίσεων για όλους τους λόγους διάκρισης και συγκεκριμένα: διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, διακρίσεις με κριτήριο την εθνική ή φυλετική καταγωγή, τις θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις, την αναπηρία ή τη χρόνια πάθηση, την ηλικία, την κοινωνική ή οικογενειακή κατάσταση, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή τα χαρακτηριστικά φύλου.

Κατά το έτος 2017, από τις αναφορές με αντικείμενο την ίση μεταχείριση που δέχτηκε ο Συνήγορος του Πολίτη, το 77% ήταν εντός αρμοδιότητας και ως εκ τούτου διερευνήθηκαν επί της ουσίας.

Η παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών αποτελεί την πλειονότητα των αναφορών για διακριτική μεταχείριση που κατατέθηκαν, καταλαμβάνοντας το 40% του συνόλου των υποθέσεων.

Ακολουθούν οι αναφορές σχετικά με διακρίσεις λόγω αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης με ποσοστό 19%, οι διακρίσεις λόγω οικογενειακής κατάστασης με ποσοστό 12%, λόγω ηλικίας με ποσοστό 9%, λόγω εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής με ποσοστό 8% και λόγω φυλής ή χρώματος με ποσοστό 5%.

Στις ενδεικτικές υποθέσεις που παρατίθενται στην Έκθεση, παρουσιάζονται οι τρόποι επιτυχούς αντιμετώπισης των εκάστοτε παραβιάσεων της αρχής της ίσης μεταχείρισης, οι τάσεις τις οποίες εμφανίζουν οι ατομικές καταγγελίες, αλλά και οι δυσχέρειες που ανακύπτουν κατά τη διαδικασία αποκατάστασης της εκάστοτε παραβίασης.

Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να καταστεί ευχερέστερα κατανοητός ο ρόλος του Συνηγόρου και τα αποτελέσματα της δράσης του και να διευκολυνθεί η εξοικείωση των θιγόμενων προσώπων με τις δυνατότητες προστασίας οι οποίες παρέχονται από τη νομοθεσία.

Παράλληλα επιδιώκεται να αναδειχθεί η σημασία αντιπαράθεσης και σταδιακής κατάρριψης αρνητικών στερεοτύπων και προκαταλήψεων που εμποδίζουν την ισότιμη απόλαυση δικαιωμάτων, αλλά και η ανάγκη ευρύτατου συντονισμού, προκειμένου η αρχή της ίσης μεταχείρισης να αποκτήσει ευρεία κοινωνική απήχηση.

Τα παραπάνω αποτελούν στρατηγικό στόχο και διαρκή πρόκληση για τον Συνήγορο.

Δείτε τη Ειδική Έκθεση 2017 για την Ίση Μεταχείριση στο synigoros.gr

  •  
Το δικαίωμα διεξαγωγής αποδείξεων του κατηγορουμένου

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΕΡΤΣΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένδικη προστασία για ακίνητο φερόμενο ως "άγνωστου" ιδιοκτήτη - Β έκδοση, Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 19 -

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΤΣΙΛΙΓΓΕΡΙΔΟΥ

send