logo-print

ΕΔΔΑ: Η άρνηση χορήγησης πρόσβασης σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες παραβιάζει τα δικαιώματά των κρατουμένων

Υπό ποιες προϋποθέσεις μπορούν οι κρατούμενοι να έχουν δικαίωμα πρόσβασης στο Διαδίκτυο

24/01/2016

29/01/2018

Επιδόσεις στο εξωτερικό Β έκδοση
Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Η άρνηση χορήγησης πρόσβασης σε ιστοσελίδες που περιέχουν νομικές πληροφορίες σε κρατούμενους αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος λήψης πληροφοριών (άρθρο 10 ΕΣΔΑ), σύμφωνα με απόφασή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην υπόθεση Kalda κατά Εσθονίας.

Η υπόθεση αφορούσε καταγγελία κρατούμενου σχετικά με άρνηση των αρχών να του χορηγήσουν πρόσβαση σε τρεις ιστοσελίδες του κράτους και του Συμβουλίου της Ευρώπης με νομικό περιεχόμενο.

Ο κ. Kalda υποστήριξε ότι παραβιάσθηκε το δικαίωμά του για λήψη πληροφοριών, καθώς η εσθονική νομοθεσία δεν του επέτρεπε να διεξάγει έρευνα σχετικά με τη διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου, οι οποία τον αφορούσε άμεσα.

Το Δικαστήριο διευκρίνισε ότι τα κράτη δεν έχουν την υποχρέωση να παρέχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο στους κρατούμενους γενικά, αλλά αν ένα κράτος επιτρέπει την πρόσβαση, όπως για παράδειγμα η Εσθονία, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να αιτιολογήσει την άρνηση χορήγησης πρόσβασης σε ιστοσελίδες συγκεκριμένου περιεχομένου.

Η κυβέρνηση της Εσθονίας επικαλέστηκε λόγους ασφάλειας και κόστους για να αιτιολογήσει την απόφασή της, αλλά το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν είναι επαρκείς για να αιτιολογήσουν τον περιορισμό του δικαιώματος λήψης πληροφοριών, δεδομένου ότι η Εσθονία επιτρέποντας την πρόσβαση των κρατούμενων στο διαδίκτυο έχει κάνει ήδη τις απαραίτητες ρυθμίσεις ασφαλείας.

Ολόκληρη την απόφαση μπορείτε να δείτε εδώ.

Περιουσιακά Εγκλήματα απλό

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΔΑΜ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗΣ

Η διόρθωση ανακριβούς πρώτης κτηματολογικής εγγραφής, 2η έκδ., 2024
send