logo-print

Ενημερωτικό σημείωμα για τις νέες ρυθμίσεις σχετικά με την επαναλειτουργία των δικαστηρίων

Πρακτικός οδηγός επανεκκίνησης των πολιτικών δικαστηρίων

30/05/2020

01/06/2020

Κώδικας Διοικητικής Δικονομίας, 7η έκδ., 2024
Κώδικας Ποινικής Δικονομίας -Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - Τόμος Ι - Β έκδοση

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενημερωτικό σημείωμα για τις ρυθμίσεις της υπ’ αρ. 316/27.5.2020 τροπολογίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης επί του ΣχΝ του Υπουργείου Υγείας για την Κύρωση της από 13.4.2020 ΠΝΠ «Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 κ.λ.π, δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος οι Καθηγητές Κωνσταντίνος Καλαβρός, Σπύρος Τσαντινης και Παναγιωτης Γιαννόπουλος εκπόνησαν αναλυτικό Οδηγό για την εφαρμογή των δικονομικών διατάξεων για την επανεκκίνηση της λειτουργίας των πολιτικών δικαστηρίων που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.

Διαβάστε επίσης: Επίσημο: Πότε και πώς ξεκινούν τα ποινικά δικαστήρια - Δημοσιεύθηκε η Υπουργική Απόφαση

Όπως αναφέρεται στην εισαγωγή του οδηγού, με την εν θέματι τροπολογία η πολιτεία επιχείρησε να ρυθμίσει την πληθώρα των δικονομικών ζητημάτων, που πρόκειται να ανακύψουν μετά βεβαιότητας κατά την επαναλειτουργία των δικαστηρίων από τις 1.6.2020 και εντεύθεν λόγω της μακράς περιόδου αναστολής που μεσολάβησε στο διάστημα μεταξύ 13.3.2020 και 31.5.2020.

Η τροπολογία αποτελείται από τέσσερα συνολικά άρθρα τα οποία αφορούν τη ρύθμιση των εκκρεμοτήτων από τη λειτουργία των πολιτικών δικαστηρίων (άρθρ. 1), των ποινικών δικαστηρίων (άρθρ. 2), το Ελεγκτικό Συνέδριο (άρθρ. 3) και τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια (άρθρ. 4).

Όσον αφορά τα πολιτικά δικαστήρια, τα εγειρόμενα διαδικαστικά ζητήματα ρυθμίζονται στο άρθρο 1, το οποίο αποτελείται από 17 παραγράφους.

Η ακροτελεύτια παράγραφος του άρθρου ρυθμίζει τα ειδικότερα προβλήματα που ανακύπτουν από τη διακοπή της λειτουργίας του Ειρηνοδικείου Αθηνών πριν την έναρξη της αναστολής (9.3.2020-12.3.2020) λόγω πυρκαγιάς, η οποία εκδηλώθηκε στο ισόγειο του κτιρίου.

Ως γενική παρατήρηση, οι ρυθμίσεις του άρθρου 1 προσβλέπουν στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των διαδίκων με την ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση των εξόδων που προκύπτουν από την ματαίωση των υποθέσεων.

Συγχρόνως, ενόψει του δεδομένου ότι συνεχίζει να σοβεί παγκοσμίως η πανδημία του Covid-19, οι ρυθμίσεις του θεραπεύουν και σκοπούς δημοσίου συμφέροντος (δημόσια υγεία) εις τρόπον ώστε το διαδικαστικό πλαίσιο της επαναλειτουργίας των δικαστηρίων από 1.6.2020 να διασφαλίζει την αποτροπή στο μέτρο του εφικτού του συνωστισμού στις γραμματείες, δικαστικές υπηρεσίες και ακροατήρια.

Μεθοδολογικά οι ρυθμίσεις του άρθρου 1 μπορούν να καταταγούν στις ακόλουθες ενότητες:

α) ρυθμίσεις που αφορούν τις νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες (1 §§ 1, 3, 7, 9-10),

β) ρυθμίσεις που αφορούν τον επαναπροσδιορισμό των υποθέσεων που ματαιώθηκαν κατά τη διάρκεια της αναστολής ή θα επαναπροσδιορισθούν λόγω της υποχρεωτικής αναβολής τους (1 §§ 2, 3, 17),

γ) δικονομικές αποκλίσεις που θα ισχύσουν για το διάστημα 1.6.2020-15.9.2020 (1 § 4, 5 και 6),

δ) ζητήματα που αφορούν στην προσωρινή έννομη προστασία (1 § 8),

ε) ζητήματα που αφορούν στην αναγκαστική εκτέλεση (1 §§ 11-13),

στ) ρυθμίσεις που αφορούν τη διαμεσολάβηση (1 § 14), και

ζ) ρυθμίσεις που αφορούν τους τόκους επιδικίας (1 § 15).

Δείτε αναλυτικά το σημείωμα στο dsa.gr

Ευρωπαϊκό Εργατικό Δίκαιο, 2η έκδ., 2024
Επιρροές του Οθωμανικού Νόμου περί Γαιών στο νόμο περί Εθνικού Κτηματολογίου, 2024
send