logo-print

ΕΣΡ: Σύσταση για τον τρόπο παρουσίασης περιπτώσεων αυτοκτονίας από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

18/09/2018

20/09/2018

Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21

Μη κυρωτική Σύσταση για τον τρόπο παρουσίασης περιπτώσεων αυτοκτονίας από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εξέδωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Σύμφωνα με το ΕΣΡ, οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί φορείς οφείλουν να τηρούν τις εξής κατευθυντήριες γραμμές:

 • Να αποφεύγουν την εντυπωσιοθηρική παρουσίαση της αυτοκτονίας και πρακτικές που έστω εμμέσως συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιμητικών συμπεριφορών, όπως χρήση γλώσσας που εξιδανικεύει την αυτοκτονία, ή υπονοεί ότι πρόκειται για μια λύση σε προβλήματα.
 • Να λαμβάνουν υπόψη την πολύπλοκη και πολυπαραγοντική φύση του φαινομένου της αυτοκτονίας, και να αποφεύγουν παραπλανητικές αποδόσεις μιας αυτοκτονίας σε μεμονωμένα αίτια, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου το θέμα δεν έχει ακόμα πλήρως διερευνηθεί.
 • Να επιλέγουν ακριβείς εκφράσεις, που δεν οδηγούν σε παρερμηνείες, και να μην χρησιμοποιούν όρους που στιγματίζουν το εκλιπόν πρόσωπο και το οικείο περιβάλλον του, ή προσδίδουν εγκληματικό χαρακτήρα στο συμβάν, όπως «διέπραξε αυτοκτονία», αντί «θάνατος λόγω αυτοκτονίας».
 • Να αποφεύγουν την παρουσίαση της αυτοκτονίας ως πρώτης είδησης και την αδικαιολόγητη επανάληψή της.
 • Να μην παρέχουν λεπτομερή περιγραφή ή άσκοπα επαναλαμβανόμενες πληροφορίες σχετικά με τον τόπο ή τον τρόπο μιας αυτοκτονίας ή απόπειρας αυτοκτονίας, ώστε να μην ευνοούνται αυθαίρετες αναπαραστάσεις συγκεκριμένων τοποθεσιών ως «τόπων αυτοκτονίας» και να μην αντλούνται ιδέες από άτομα που ενδέχεται να επηρεαστούν από τη δημοσίευση της είδησης της αυτοκτονίας (π.χ. ανήλικοι τηλεθεατές ή ακροατές).
 • Να μην χρησιμοποιούν φωτογραφικό ή μαγνητοσκοπημένο υλικό για την παρουσίαση της σκηνής μιας αυτοκτονίας, φωτογραφίες του εκλιπόντος προσώπου ή σημειώματα αυτοκτονίας και να εξασφαλίζουν ρητή άδεια από τα μέλη της οικογένειάς του για τη χρήση σχετικού οπτικού υλικού.
 • Να αποδίδουν τον δέοντα σεβασμό στα οικεία πρόσωπα που πενθούν και να λειτουργούν με γνώμονα την προστασία της ιδιωτικής ζωής τους.
 • Να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή ως προς τα ανωτέρω κατά την παρουσίαση ειδήσεων που αφορούν σε τυχόν αυτοκτονία δημόσια προβεβλημένου προσώπου.
 • Να μεριμνούν για την επιμόρφωση του κοινού και την κατάρριψη μύθων σχετικών με την αυτοκτονία, βάσει πληροφοριών που προέρχονται από έγκυρες και αξιόπιστες πηγές, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ή η Διεθνής Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας (IASP).
 • Να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με πηγές βοήθειας, όπως τηλεφωνικές γραμμές ή φορείς στην τοπική κοινωνία που παρέχουν υποστήριξη σε ευάλωτα άτομα.
 • Να παρουσιάζουν συνεντεύξεις με άτομα που ξεπέρασαν και αντιμετώπισαν με ψυχική δύναμη τις αυτοκτονικές τους τάσεις προβάλλοντας εναλλακτικές λύσεις με τη βοήθεια ειδικών. 

Δείτε αναλυτικά τη σύσταση εδώ.

Διαβάστε επίσης: Προστασία προσωπικών δεδομένων και μέσα μαζικής ενημέρωσης (Κατευθυντήριες γραμμές)

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ