Ευνοϊκή μεταχείριση υποδίκων για οικονομικά εγκλήματα σε περίπτωση επιστροφής των χρημάτων
Νέες ρυθμίσεις που προβλέπουν ευνοϊκή ποινική μεταχείριση των υποδίκων για οικονομικά εγκλήματα ετοιμάζει το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η ρύθμιση θα προβλέπει επιβολή μικρότερων ποινών μόνο στην περίπτωση που επιστραφούν τα οφειλόμενα χρήματα στο κράτος.
Ρητή εξαίρεση θα θεσπισθεί για τους πολιτικούς που εμπλέκονται σε σκάνδαλα, γενικούς γραμματείς υπουργείων, διοικητές ΔΕΚΟ και άλλων κρατικών επιχειρήσεων.
Παράλληλα, θα κατατεθούν και οι ρυθμίσεις για την άμεση ρευστοποίηση υπέρ του Δημοσίου, χρημάτων, που έχουν ήδη δεσμευθεί από τις δικαστικές αρχές σε υποθέσεις κρατικής διαφθοράς και πάσης φύσεως οικονομικών εγκλημάτων. Επιπλέον, θα ξεκινήσει η εκποίηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ακινήτων μεγάλης αξίας που έχουν δεσμευθεί.
Τα «κλεμμένα» που θα επιστρέφονται από τους εμπλεκομένους θα κατατίθενται στον ειδικό λογαριασμό που έχει ανοιχθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου ήδη υπάρχουν 17,5 εκατ. ευρώ από την υπόθεση των εξοπλιστικών, ενώ άλλα 4,5 εκατ. έχουν κατατεθεί από γνωστό επιχειρηματία στο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Συγκεκριμένα, η ευνοϊκότερη μεταχείριση για τους εμπλεκόμενους σε οικονομικά εγκλήματα θα γίνεται με κλίμακες. Όσοι εμπλέκονται σε σκάνδαλα και οικονομικά εγκλήματα (φοροδιαφυγή, πόθεν έσχες, υπεξαιρέσεις, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και άλλα) θα μετατρέπεται η κατηγορία από κακούργημα σε πλημμέλημα με ποινές έως πέντε χρόνια, αν τα οφειλόμενα επιστραφούν κατά την προκαταρκτική εξέταση.
Αν η επιστροφή των «κλεμμένων» λάβει χώρα στο στάδιο της ανάκρισης και σε κάθε περίπτωση πριν από την πρωτοβάθμια δίκη, θα τους επιβάλλεται ποινή μέχρι 10 χρόνια κάθειρξη. Αντιθέτως, δεν θα υπάρξει καμία ευνοϊκή μεταχείριση αν επιστρέψουν τα χρήματα μετά το τέλος της πρωτοβάθμιας δίκης και ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσής τους από το εφετείο.