logo-print

Facebook: Αποζημίωση 52 εκατ. δολαρίων σε moderators για βλάβες στην ψυχική τους υγεία

Με βάση τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, όλοι οι moderators, πρώην και νυν, θα λάβουν τουλάχιστον από 1.000 δολάρια ο καθένας

Διεθνής δικαιοδοσία και διαδίκτυο

ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ/ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΕΒΟΛΙΔΗΣ

Lex & Forum

Lex & Forum

Η Facebook συμφώνησε να καταβάλλει το ποσό των 52 εκατομμυρίων δολαρίων σε πρώην και νυν συντονιστές περιεχομένου (“content moderators”) ως αποζημίωση για τις αρνητικές επιπτώσεις που είχε στην ψυχική υγεία τους η εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται από πολλούς ως μία άνευ προηγούμενου παραδοχή από την εταιρία του βαρύτατου ψυχολογικού κόστους που συνεπάγεται η απασχόληση εργαζομένων της στον τομέα του συντονισμού περιεχομένου (“content moderation”).

Ειδικότερα, την Παρασκευή, 8-05-2020, η εταιρία που διαχειρίζεται το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης κατέθεσε ενώπιον του San Mateo Superior Court [Πρωτοδικείο του Σαν Ματέο, Καλιφόρνια, ΗΠΑ] σχέδιο προδικαστικού συμβιβασμού συμφωνώντας να αποζημιώσει τους συντονιστές που απασχολούνται στην Αμερική και να τους παράσχει περισσότερη ψυχολογική υποστήριξη κατά την εργασία τους.   

Κάθε συντονιστής θα λάβει το ποσό τουλάχιστον των 1.000 δολαρίων και θα έχει τη δυνατότητα να λάβει πρόσθετη αποζημίωση σε περίπτωση που διαγνωστεί με διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) ή με κάποια άλλη σχετιζόμενη διαταραχή. Για παράδειγμα, όποιος διαγνωστεί με κάποια ψυχική διαταραχή θα δικαιούται επιπλέον ποσό αποζημίωσης της τάξης των 1.500 δολαρίων, ενώ όσοι διαγνωστούν με πολλαπλές συντρέχουσες διαταραχές - π.χ. PTSD και κατάθλιψη - θα μπορούν να λάβουν έως και 6.000 δολάρια. Παράλληλα με την κάλυψη των εξόδων της θεραπείας τους, οι συντονιστές που θα διαγνωστούν με αυξημένου βαθμού διαταραχές θα μπορούν να υποβάλλουν αποδεικτικά στοιχεία για λοιπές βλάβες που υπέστησαν κατά την περίοδο εργασίας τους στη Facebook και να λάβουν αποζημίωση ποσού έως και 50.000 δολαρίων. 

Στο σχέδιο του συμβιβασμού προβλέπεται ακόμα ότι η Facebook θα προβεί σε αλλαγές στα εργαλεία συντονισμού περιεχομένου που στοχεύουν στη μείωση του αντικτύπου επιβλαβών εικόνων και βίντεο. Τα εργαλεία, τα οποία περιλαμβάνουν σίγαση ήχου εξ ορισμού και εναλλαγή των βίντεο σε ασπρόμαυρη προβολή, θα τεθούν στη διάθεση του 80% των συντονιστών μέχρι το τέλος του 2020 και του 100% αυτών μέχρι το 2021.

Οι συντονιστές που είναι επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση βίαιου και σκληρού περιεχομένου σε καθημερινή βάση θα έχουν πρόσβαση σε εβδομαδιαίες ατομικές συνεδρίες με διαπιστευμένο ψυχολόγο ή ψυχίατρο. Παράλληλα, εργαζόμενοι που βιώνουν κάποια ψυχολογική κρίση θα μπορούν να λαμβάνουν ψυχολογική υποστήριξη εντός 24 ωρών και η Facebook θα παράσχει τη δυνατότητα στους συντονιστές της να συμμετέχουν σε ομαδικές συνεδρίες κάθε μήνα.

Άλλες αλλαγές τις οποίες θα απαιτήσει η Facebook από τους συνεργάτες της περιλαμβάνουν: 

  • Σκιαγράφηση των ορίων ψυχολογικής αντοχής των υποψηφίων κατά τις διαδικασίες πρόσληψης για τη θέση του συντονιστή περιεχομένου.
  • Ανάρτηση πληροφοριών για ψυχολογική υποστήριξη στον χώρο εργασίας κάθε συντονιστή.
  • Ενημέρωση των συντονιστών σχετικά με την υποβολή αναφοράς σε βάρος των συνεργατών στους οποίους απασχολούνται για περιστατικά παραβίασης των θεσπισθέντων από τη Facebook συνθηκών εργασίας.  

Το σχέδιο προδικαστικού συμβιβασμού καλύπτει το σύνολο των συντονιστών που απασχολούνται στις Πολιτείες της Καλιφόρνια, της Αριζόνα, του Τέξας και της Φλόριντα από το 2015 μέχρι σήμερα, δηλαδή 11.250 -πρώην και νυν- απασχολούμενους της Facebook. Οι ασκήσαντες την ομαδική αγωγή διάδικοι έχουν στο εξής τη δυνατότητα να υποβάλλουν σχόλια στον προτεινόμενο συμβιβασμό και να ζητήσουν αλλαγές προτού επικυρωθεί δικαστικά. Σύμφωνα με τους δικηγόρους που χειρίζονται την υπόθεση, αυτό αναμένεται να συμβεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. 

Δηλώσεις

Είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι που η Facebοοκ συνεργάστηκε με εμάς προκειμένου δημιουργηθεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα υποστήριξης των ανθρώπων κατά την εκτέλεση της εργασίας τους, πράγμα το οποίο φάνταζε αδιανόητο μόλις πριν λίγα χρόνια”, δήλωσε ο Steve Williams, ένας εκ των δικηγόρων των εναγόντων. “Η βλάβη που μπορεί να προκληθεί εξαιτίας της συγκεκριμένης απασχόλησης είναι πραγματική και σοβαρή”.

Σε ανακοίνωση της Facebook αναφέρεται ότι: “Είμαστε ευγνώμονες στους ανθρώπους που απασχολούνται σε αυτή την πολύ σημαντική θέση ούτως ώστε να κάνουν το Facebook ένα ασφαλές περιβάλλον για όλους”. “Μέσω του προτεινόμενου συμβιβασμού δεσμευόμαστε στην παροχή πρόσθετης υποστήριξης σε αυτούς τους ανθρώπους και στο μέλλον.

Ιστορικό 

Τον Σεπτέμβριο 2018, μία πρώην συντονίστρια περιεχομένου του Facebook, η Selena Scola, κατέθεσε αγωγή σε βάρος της εταιρίας, ισχυριζόμενη πως ανέπτυξε PTSD κατόπιν της τοποθέτησής της σε θέση όπου απαιτείτο η συστηματική παρακολούθηση φωτογραφιών και εικόνων με βιασμούς, δολοφονίες και αυτοκτονίες. Η Scola ανέπτυξε συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες μετά από εννιά μήνες απασχόλησης στη συγκεκριμένη θεση. Με την αγωγή αυτή, στην οποία συμμετείχαν αργότερα και ορισμένοι άλλοι πρώην συντονιστές περιεχομένου του Facebook οι οποίοι απασχολήθηκαν σε τέσσερις διαφορετικές Πολιτείες, προσάπτεται στην εταιρία ότι δεν παρείχε ασφαλείς συνθήκες εργασίας.

Η Scola εντάχθηκε στο δυναμικό της Facebook στα πλαίσια των μαζικών προσλήψεων στις οποίες προέβη κατόπιν των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το 2016, όταν η εταιρία επικρίθηκε έντονα για το ότι δεν απομάκρυνε βλαπτικό περιεχόμενο από την πλατφόρμα της. Η εταιρία προσέλαβε ορισμένες μεγάλες συμβουλευτικές εταιρίες, μεταξύ των οποίων η Accenture, η Cognizant, η Genpact και η ProUnlimited, προκειμένου να προσελκύσουν χιλιάδες συμβασιούχους στις ΗΠΑ για να εργαστούν ως συντονιστές περιεχομένου.  

Πηγή: theverge.com
Η παραγραφή των ποινών και των μέτρων ασφαλείας

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ - ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΔΑΜΠΑΣ

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας -  Τόμος IV - Άρθρα 320-461
ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΕΒΑΣΤΙΔΗΣ