logo-print

Η επικύρωση και η εξέλιξη του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου 40 χρόνια αργότερα

Συνέδριο για τον εορτασμό της επετείου των 40 χρόνων από την υπογραφή των Πρόσθετων Πρωτοκόλλων στις Συνθήκες της Γενεύης του 1949

11/11/2017

16/11/2017

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Πριν απο σαράντα χρόνια, αντιπρόσωποι απο 124 χώρες συγκεντρώθηκαν στην Ελβετία με σκοπό να ολοκληρώσουν την προσθήκη των δυο Πρόσθετων Πρωτοκόλλων των Συνθηκών της Γενεύης του 1949, η οποία εμπεριέχει τους κανόνες που ισχύουν κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων.

Τα Πρόσθετα Πρωτόκολλα διεύρυναν την νομική προστασία των θυμάτων εμπόλεμων συρράξεων, περιλαμβάνοντας και άμαχους πολίτες είτε πρόκειται για διεθνή ή εμφύλια διαμάχη.

Με αφορμή την επέτειο των 40 χρόνων απο την υπογραφή των Πρόσθετων Πρωτοκόλλων, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Πάντειο Πανεπιστήμιο (Ευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας και Κατάρτισης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Ανθρωπιστικής Δράσης) και η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΙCRC) στην Ελλάδα συνδιοργανώνουν συνέδριο με θέμα

«Η επικύρωση και η εξέλιξη του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου 40 χρόνια αργότερα».

Στο συνέδριο αυτό, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, νομοθέτες, ειδικοί επιστήμονες, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων θα συζητήσουν τον αντίκτυπο των Πρόσθετων Πρωτοκόλλων στις ένοπλες συρράξεις και την σημασία τους στην εποχή μας. Ανάμεσα στους επίσημους ομιλητές θα βρίσκονται ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης, η αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού κα Christine Beerli και ο Πρεσβευτής και καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Στέλιος Περράκης.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Γ. Κρανιδιώτης» στο Υπουργείο Εξωτερικών (Ακαδημίας 1) και θα ξεκινήσει στη 1.30μμ στις 13 Νοεμβρίου ενώ θα ολοκληρωθεί στις 5μμ στις 14 Νοεμβρίου.

Στον 21ο αιώνα ο πόλεμος είναι καθημερινή πραγματικότητα για τους πολίτες 22 χωρών παγκοσμίως.

Υπολογίζεται ότι σχεδόν το 90% των θυμάτων πολέμου είναι άμαχοι, η πλειοψηφία των οποίων γυναίκες και παιδιά.

Οι κανόνες που ορίστηκαν στα Πρόσθετα Πρωτόκολλα παραμένουν το ίδιο σημαντικοί και επίκαιροι σήμερα όσο ήταν τέσσερις δεκαετίες πρίν.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Φραγκίσκα Μεγαλούδη, Εκπρόσωπος Τύπου ICRC, +30 6948716327

Πολιτική Δικονομία Ε έκδοση
Κληρονομικό Δίκαιο Στ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send