logo-print

Η χρήση adblock δεν συνιστά παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων σύμφωνα με γερμανικό δικαστήριο

Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας
Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας

Απορρίφθηκε η αγωγή της Axel Springer κατά της Eyeo GmbH, της εταιρείας πίσω από το Adblock Plus για παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ο γερμανικός εκδοτικός οίκος, στον οποίο ανήκουν, μεταξύ άλλων, τα εμπορικά σήματα Bild και Die Welt, ισχυρίστηκε ότι οι adblockers παρεμβαίνουν στην παρουσίαση ιστοσελίδων σε προγράμματα περιήγησης, παραβιάζοντας έτσι τα πνευματικά δικαιώματα.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο του Αμβούργου απέρριψε την αγωγή.

Η Axel Springer ισχυρίζεται ότι ο αποκλεισμός διαφημίσεων αποτελεί παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων

Μετά την ήττα του σε προηγούμενη αγωγή για παραβίαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού το 2019, η Axel Springer υπέβαλε νέα αγωγή, υποστηρίζοντας ότι το AdBlock Plus "άλλαξε τον κώδικα προγραμματισμού των ιστότοπων, αποκτώντας έτσι απευθείας πρόσβαση σε νομικά προστατευμένο έργο".

Στην αγωγή της, η Axel Springer επικαλέστηκε, μεταξύ άλλων, μια δικαστική απόφαση του 2012 που διαπίστωσε ότι ένα λογισμικό για την κονσόλα Playstation Portable της Sony που άλλαζε τον κωδικό στη μνήμη για να διευκολύνει την εξαπάτηση συνιστούσε παραβίαση. Σε εκείνη την περίπτωση το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η προσωρινή τροποποίηση του λογισμικού αποτελούσε αναθεώρηση του λογισμικού, κάτι που απαιτεί άδεια από τους κατόχους δικαιωμάτων.

Σε αυτήν την περίπτωση, δεν υπήρχαν ισχυρισμοί ότι το AdBlock Plus άλλαξε ή χειραγωγούσε έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Αντίθετα, ο Springer ισχυρίστηκε ότι το λογισμικό παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο εμφανίζεται περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα σε ένα πρόγραμμα περιήγησης.

Σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου του Αμβούργου, αυτό από μόνο του δεν αρκεί για τον προσδιορισμό της παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων από το AdBlock Plus ή από τους χρήστες του.

Μεταξύ άλλων, στην απόφαση σημειώνεται ότι ενώ το AdBlock Plus αλλάζει τη δομή του τρόπου με τον οποίο παρουσιάζονται οι ιστότοποι σε ένα πρόγραμμα περιήγησης, το εργαλείο δεν αλλάζει τον κώδικα, αλλά μόνο τον τρόπο ροής του.

Το Δικαστήριο σημειώνει ότι η διαφορετική απόφαση θα αντιπροσώπευε μια «δυσανάλογη καταπάτηση» των ελευθεριών των χρηστών να κάνουν διάφορες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της μη φόρτωσης εικόνων, της απενεργοποίησης του Javascript ή του αποκλεισμού αναδυόμενων παραθύρων ή στοιχείων παρακολούθησης.

Θα καθιστούσε επίσης μεταφραστικά εργαλεία και βοηθήματα για άτομα με προβλήματα όρασης παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων.

Η Axel Springer έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Πηγή: torrentfreak.com
Ανώνυμες Εταιρίες
O ηλεκτρονικός αναγκαστικός πλειστηριασμός κατά τον ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 6

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

send