logo-print

Η πρώτη δίκη αποκλειστικά μέσω Skype κρατά ζωντανή την απονομή δικαιοσύνης εν μέσω κορωνοϊού

Η ηγεσία της Δικαιοσύνης στο Ηνωμένο Βασίλειο προτρέπει τα δικαστήρια να κινηθούν προς την κατεύθυνση τηλεδιασκέψεων

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο
Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση

Εξολοκλήρου μέσω Skype διεξάγεται αυτές τις ημέρες μία δίκη στο Λονδίνο, με τους δικηγόρους να υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για τη διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας των δικαστηρίων εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στην υπόθεση που βρίσκεται ενώπιο του Δικαστηρίου Προστασίας (Court of Protection), ο δικαστής Mostyn καλείται να αποφασίσει κατά πόσον είναι προς το συμφέρον ενός 70χρονου άνδρα να διακοπεί η παροχή τροφής και νερού που λαμβάνει μέσω σωλήνα.

Ο άνδρας, ο οποίος υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο το 2016, δεν είναι σε κατάσταση "φυτού" ή ελάχιστης συνείδησης, αλλά έχει κανονικά τις αισθήσεις του και συνείδηση, σύμφωνα με τα όσα άκουσε το δικαστήριο.

Η κόρη και ο γιατρός του διαφωνούν με τη θεραπεία του αυτή και η τοπική κλινική επιτροπή (CCG) ζήτησε από το δικαστήριο να καθορίσει την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί.

Διαβάστε σχετικά: Νομική τεχνολογία: Πρώτη πανελλαδική έρευνα για δικηγόρους από την Athens Legal Tech

Στην τριήμερη ακρόαση, ο δικαστής, δικηγόροι, έντεκα μάρτυρες, τρεις εμπειρογνώμονες και δύο δημοσιογράφοι συμμετείχαν μέσω του Skype for Business, γεγονός που επιτρέπει σε όλους να δουν και να ακούσουν τους συμμετέχοντες, καθώς και την καταγραφή της συνεδρίασης.

Ο δικαστής αποφάσισε ότι η ακρόαση θα πρέπει να διεξάγεται μέσω Skype για να μπορεί να προχωρήσει χωρίς να διακινδυνεύσει την υγεία οποιουδήποτε από τους συμμετέχοντες, μερικοί από τους οποίους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες ή ζουν με ανθρώπους που είναι.

Στο τέλος της πρώτης ημέρας, ο δικηγόρος John McKendrick QC, ο οποίος εκπροσώπησε τον γιατρό του άνδρα, δήλωσε πως «ήταν πολύ αποτελεσματικλη διαδικασία και επέτρεψε την πλήρη και δίκαιη συμμετοχή όλων των μερών, χρησιμοποιώντας ένα laptop από σπίτι ή γραφείο».

«Είναι ένα απαραίτητο βήμα: είναι σημαντικό για το κράτος δικαίου να διασφαλιστεί ότι τα δικαστήρια θα συνεχίσουν να λειτουργούν κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης», συμπλήρωσε.

Η Nageena Khalique, QC, η οποία που εκπροσωπεί την CCG, δήλωσε: «Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο για να διατηρηθεί το σύστημα, να διατηρηθεί η δικαιοσύνη προσβάσιμη και να ανακουφιστεί η αγωνία των μερών που διαφορετικά θα έπρεπε να περιμένουν η ακρόαση να γίνει στο δικαστήριο».

Με μήνυμά του προς τους δικαστές, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου ∆ικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείο, ανέφερε ότι τόσο τα αστικά όσο και τα οικογενειακά δικαστήρια θα μπορούσαν να κινηθούν σε λύσεις με τηλεφωνικές και βιντεο-ακροασεις.

«Τυχόν νομικά εμπόδια θα αντιμετωπιστούν», ενώ επεσήμανε πως ιδιαίτερα προβλήματα μπορεί να προκύψουν σε ποινικά δικαστήρια, στα οποία θα δοθεί προσεκτική σκέψη.

Πηγή: lawgazette.co.uk
Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

send