Ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στις διευθυντικές θέσεις των ΔΣ εταιρειών: Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπ. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2381 - Στόχος να αυξηθεί το ποσοστό εκπροσώπησης του υποεκπροσωπούμενου φύλου σε ποσοστό τουλάχιστον 33%
Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση έχει τεθεί το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με τίτλο «Μέτρα για τη βελτίωση της ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων σε θέσεις διευθυντικών στελεχών των εισηγμένων εταιρειών, των μη εισηγμένων ανωνύμων εταιρειών και των δημοσίων επιχειρήσεων- Ενσωμάτωση της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2022/2381 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Νοεμβρίου 2022»
Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου επιχειρείται η λήψη μέτρων για τη βελτίωση της ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων στις διευθυντικές θέσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των εισηγμένων εταιρειών που απασχολούν 250 εργαζομένους και άνω και έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών τουλάχιστον 50.000.000 ευρώ ή ετήσιο ισολογισμό τουλάχιστον 43.000.000 ευρώ, καθώς και των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 3429/2005 (Α΄ 314), με σκοπό τη διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης και των ίσων ευκαιριών μεταξύ των φύλων.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις ενσωματώνεται στην ελληνική έννομη τάξη η ευρωπαϊκή Οδηγία (ΕΕ) 2022/2381, σχετικά με την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων σε θέσεις διευθυντικών στελεχών των εισηγμένων εταιρειών και σχετικά μέτρα. Η παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία αντιμετωπίζει το φαινόμενο της μη ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων σε θέσεις διευθυντικών στελεχών στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών, με τις γυναίκες να αποτελούν το κατ’ εξοχήν υποεκπροσωπούμενο φύλο, σύμφωνα και με τη σχετική έκθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του Απριλίου 2024.
Πιο συγκεκριμένα, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αποσκοπούν στην αποκατάσταση της έμφυλης ισορροπίας στις διευθυντικές θέσεις των Διοικητικών Συμβουλίων ιδίως των εισηγμένων εταιρειών που απασχολούν 250 εργαζόμενους και άνω και έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών τουλάχιστον 50.000.000 ευρώ ή ετήσιο ισολογισμό τουλάχιστον 43.000.000 ευρώ. Περαιτέρω, διασφαλίζεται ότι οι διορισμοί στις θέσεις των διοικητικών συμβουλίων είναι διαφανείς και ότι οι υποψήφιοι για τις θέσεις αυτές αξιολογούνται αντικειμενικά με βάση τα ατομικά τους προσόντα, ανεξαρτήτως φύλου, και προβλέπονται κυρώσεις σε περίπτωση μη τήρησης των σχετικών υποχρεώσεων.
Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις στόχος είναι να αυξηθεί το ποσοστό εκπροσώπησης του υποεκπροσωπούμενου φύλου σε ποσοστό τουλάχιστον τριάντα τρία τοις εκατό (33%) στις θέσεις των διοικητικών συμβουλίων, καθώς και η βελτίωση της ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων, όσον αφορά τα εκτελεστικά μέλη των διοικητικών συμβουλίων στις ανωτέρω εταιρείες.
Μακροπρόθεσμα, οι προτεινόμενες διατάξεις στοχεύουν στην εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων στα οικονομικά κέντρα λήψης αποφάσεων και, ιδίως, στις εταιρείες που είναι εισηγμένες σε ρυθμιζόμενη αγορά στην Ελλάδα. Ποσοτικά η βελτίωση της έμφυλης ισορροπίας στα διοικητικά συμβούλια θα αποτυπωθεί τα επόμενα χρόνια ως βελτίωση του Δείκτη Ισότητας των Φύλων της Ε.Ε. για την Ελλάδα (Gender Equality Index-Greece) και ειδικότερα στον οικονομικό τομέα, όπου το ποσοστό των γυναικών/ανδρών στα διοικητικά συμβούλια των μεγάλων επιχειρήσεων ανέρχεται στο είκοσι πέντε/εβδομήντα πέντε τοις εκατό (25%/75%) υπέρ των ανδρών έναντι του τριάντα τρία/εξήντα επτά τοις εκατό (33% / 67%) που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Περαιτέρω, το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο προβλέπει διατάξεις με σκοπό τον προσδιορισμό απαραίτητων επιχειρησιακών στοιχείων για τη βέλτιστη υλοποίηση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας πιλοτικών προγραμμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας που υλοποιούνται με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης και, συγκεκριμένα, των πιλοτικών προγραμμάτων επιχορήγησης παρεμβάσεων προσβασιμότητας, υποστηριζόμενης απασχόλησης ατόμων με διαταραχές αυτιστικού φάσματος και «Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία», καθώς και βελτιωτικές παρεμβάσεις για την εφαρμογή του μέτρου της πληρωμής επιδομάτων του Ο.Π.Ε.Κ.Α. και της Δ.ΥΠ.Α. μέσω προπληρωμένης κάρτας.
Σκοπός των ρυθμίσεων αυτών είναι:
α. Η συμμετοχή στο πιλοτικό πρόγραμμα επιχορήγησης παρεμβάσεων προσβασιμότητας σε χώρους κατοικίας και εργασίας ατόμων με αναπηρία όλων των ατόμων με αναπηρία που μπορούν να ωφεληθούν από αυτό ακόμα και αν δεν έχουν καταγραφεί στο Ψηφιακό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία του άρθρου 105 του ν. 4961/2022 (Α΄ 146).
β. Η δυνατότητα πραγματοποίησης παρεμβάσεων προσβασιμότητας στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος και σε δημόσια κτήρια που εξυπηρετούν άτομα με αναπηρία.
γ. Η συμπερίληψη στο πιλοτικό πρόγραμμα όλων των δυνητικά ωφελουμένων αυτιστικών ατόμων, η δημιουργία ειδικού μητρώου διαμεσολαβητών προς υποστήριξη ωφελουμένων και επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.
δ. Η συνέχιση της παροχής της υπηρεσίας του Προσωπικού Βοηθού στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής αυτής έως την ολοκλήρωση του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του υφιστάμενου προϋπολογισμού του προγράμματος.
ε. Η διασφάλιση της ομαλής και ασφαλούς λειτουργίας του μέτρου των προπληρωμένων καρτών, ιδίως λαμβανομένης υπόψιν της πολυπλοκότητας του πληροφοριακού συστήματος, το οποίο είναι αναγκαίο για την εφαρμογή του, με στόχο την απρόσκοπτη διενέργεια όλων των απαιτούμενων συναλλαγών.
Τέλος, με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου επιχειρείται και η δημιουργία ενός ολιστικού πλαισίου αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Στόχος της ρύθμισης είναι η ενίσχυση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται από τους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς όλης της χώρας, ώστε να τα παιδιά να λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα και εκπαίδευση που θα τα βοηθήσει να αποκτήσουν βασικές δεξιότητες και γνώσεις. Παράλληλα, δίνεται έμφαση τόσο στην συνεχιζόμενη επιμόρφωση των παιδαγωγών πρώιμης παιδικής ηλικίας, ώστε να είναι επαρκώς προετοιμασμένοι να υποστηρίξουν την ανάπτυξη των παιδιών όσο και στην ενημέρωση των γονέων, προκειμένου να συνδράμουν στη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη των παιδιών τους.
Στόχο αποτελεί η εκπόνηση ενός ενιαίου παιδαγωγικού πλαισίου και η επιμόρφωση των παιδαγωγών πρώιμης παιδικής ηλικίας στο νέο παιδαγωγικό πλαίσιο και σε ζητήματα που σχετίζονται με τους βασικούς τομείς ανάπτυξης των παιδιών.
Μπορείτε να λάβετε μέρος στη διαβούλευση έως την 29η Ιανουαρίου 2025 και ώρα 20:00, στο opengov.gr.