logo-print

Καταδίκη της Ελλάδας για τη μη έκδοση απόφασης σε αίτημα ασύλου Τούρκου ακτιβιστή επί 14 χρόνια

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι η παράλειψη των ελληνικών αρχών παραβίασε τις υποχρεώσεις της Ελλάδας σχετικά με το σεβασμό της ιδιωτικής ζωής

22/10/2016

16/11/2017

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε - για ακόμη μία φορά – την Ελλάδα για ζητήματα που αφορούν στα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο έκρινε στην υπόθεση B.A.C. v Greece ότι υπήρξε παραβίαση των άρθρων 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) και 13 (δικαίωμα πραγματικής προσφυγής) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η υπόθεση αφορούσε έναν Τούρκο ακτιβιστή υπέρ του κομμουνισμού και των Κούρδων, γνωστό με τα αρχικά B.A.C., ο οποίος είχε συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές για υπονόμευση της συνταγματικής τάξης της γείτονος χώρας, και απελευθερώθηκε για λόγους υγείας, έπειτα από 171 ημέρες απεργίας πείνας.

Ο B.A.C. εισήλθε στη συνέχεια στην Ελλάδα, όπου υπέβαλε αίτηση για άσυλο το 2002.

Σύμφωνα με το ΕΔΔΑ, παρά τη θετική εισήγηση του αρμοδίου συμβουλίου, η απόφαση του υπουργείου Δημοσίας Τάξης, η οποία - αρνητική ή θετική - θα έπρεπε να είχε εκδοθεί εντός 90 ημερών, δεν έχει εκδοθεί μετά από 14 ολόκληρα χρόνια.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε τελικώς ότι η παράλειψη των ελληνικών αρχών να αποφανθούν επί της αιτήσεως ασύλου του προσφεύγοντος για μια περίοδο άνω των 14 ετών, χωρίς καμία αιτιολόγηση, παραβίασε τις υποχρεώσεις της Ελλάδας που είναι συνυφασμένες με το δικαίωμα για σεβασμό της ιδιωτικής ζωής.

Επιπλέον, το ΕΔΔΑ επεσήμανε ότι κατά την περίοδο της αναμονής για την έκδοση της απόφασης από τις ελληνικές αρχές, το νομικό καθεστώς του αιτούντος παρέμεινε αβέβαιο, θέτοντάς τον σε κίνδυνο από μία ενδεχόμενη επιστροφή στην Τουρκία, όπου υπήρχαν αυξημένες πιθανότητες να τύχει μεταχείρισης που θα παραβίαζε τη διάταξη του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (απαγόρευση των βασανιστηρίων).

Ενόψει των ανωτέρω, το Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα, επιδικάζοντας αποζημίωση 4.000 ευρώ στον προσφεύγοντα για ηθική βλάβη.

Ολόκληρη η απόφαση είναι διαθέσιμη, μόνο στη γαλλική γλώσσα, εδώ.

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Το δικαίωμα διεξαγωγής αποδείξεων του κατηγορουμένου

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΕΡΤΣΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ