logo-print

Κατσανέβας εναντίον Wikipedia: Πρώτη νίκη (;) για τον Έλληνα πολιτικό

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Η προσημείωση υποθήκης Μετά τους ν. 4842/2021 και 4871/2021

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΉ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Η απόφαση του ακαδημαϊκού και πολιτικού, Θεόδωρου Κατσανέβα, να κινηθεί νομικά εναντίον Έλληνα χρήστη της Wikipedia για προσβολή της προσωπικότητάς του, εξαιτίας του βιογραφικού λήμματος που αφορά τον ίδιο, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μεταξύ των χρηστών του διαδικτύου.

Με την προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε στις 14/2 από την πρόεδρο υπηρεσίας του Πρωτοδικείου της Αθήνας, για πρώτη φορά δικαστήριο υποχρεώνει - έστω και προσωρινά - χρήστη της Wikipedia να αφαιρέσει κείμενο που έχει αναρτήσει, ενώ μάλιστα έχει κάνει αναφορές σε δημόσιες αξιόπιστες πηγές, όπως δημοσιεύματα του Τύπου. Ο κύριος Κατσανέβας στράφηκε εναντίον και της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού - Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛΛΑΚ), το αίτημα του όμως απορρίφθηκε από την πρόεδρο πρωτοδικών.

Σημειώνεται ότι αυτό ήταν μόλις το πρώτο επεισόδιο της εν λόγω δικαστικής διαμάχης, καθώς έπεται (11 Μαρτίου) η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, ενώ η δικάσιμος για την κύρια αγωγή, με την οποία ο κύριος Κατσανέβας διεκδικεί, μεταξύ άλλων, ένα μεγάλο χρηματικό ποσό ως αποζημίωση, έχει οριστεί για τις 21 Ιανουαρίου 2016.

Η υπόθεση ξεκίνησε πριν δύο χρόνια, όταν ο κύριος Κατσανέβας ζήτησε -αρχικά με εξώδικο- τη διαγραφή μέρους του περιεχομένου από το βιογραφικό λήμμα για τον ίδιο και ζητώντας τα στοιχεία του χρήστη (ο οποίος ήταν γνωστός με το ψευδώνυμο "Diu") προκειμένου να ασκήσει εναντίον του τις νόμιμες αξιώσεις του από την προσβολή της προσωπικότητάς του.  Το επίμαχο περιεχόμενο ήταν η αναφορά στο λήμμα σχετικά με την διαθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου, τότε πεθερού του Κατσανέβα, στην οποία τον χαρακτήριζε «όνειδος» για την οικογένειά του.

Η υπόθεση παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς συνδυάζει θέματα πληροφορικής και διαδικτύου με πρακτικά νομικά ζητήματα αλλά και το δικαιώμα ελεύθερης έκφρασης.

Η Wikipedia είναι ένα τεράστιο διαδικτυακό εγχείρημα που λειτουργεί με βάση συγκεκριμένους κανόνες και έχει μια δομή που ενθαρρύνει τη συμετοχικότητα. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, όπως δήλωσε ο ίδιος ο χρήστης στη LIFO, ενώ έχει πολλάκις προσπαθήσει να σβήσει το εν λόγω λήμμα (κάτι που εν μέρει θα ικανοποιούσε τα αιτήματα του κυρίου Κατσανέβα), άλλοι χρήστες προχωρούσαν και πάλι στη δημοσίευσή του.

Η κίνηση μάλιστα του Diu να "κατεβάσει" το λήμμα μπορεί να οδηγήσει και στην αποβολή του από το σύστημα της Wikipedia, λόγω παράβασης των όρων χρήσης. Εν ολίγοις, μπορεί το αίτημα του κυρίου Κατσανέβα να στρέφεται εναντίον συγκεκριμένου χρήστη, ο μόνος όμως που μπορεί να "κατεβάσει" το εν λόγω λήμμα είναι η ίδια η Wikipedia, κάτι που είναι αρκετά αμφίβολο ότι θα συμβεί.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι το ίδρυμα Wikimedia, όπου  ανήκει η Wikipedia, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δηλώνει την αμέριστη και έμπρακτη στήριξή της (συνδράμει στα δικαστικά έξοδα) στον εναγόμενο χρήστη, ενώ μεγάλος αριθμός χρηστών εκφράζει τη συμπαράστασή του με το σύνθημα «είμαστε όλοι Diu».

Πηγή: lifo.gr
Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

Βασική Νομοθεσία Ναυτικού Δικαίου

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΕΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ