Κορωνοϊός: Εκτός οικονομικής βοήθειας αφήνουν τις offshore εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους Δανία και Πολωνία
«Όχι» σε κρατική βοήθεια προς offshore εταιρείες από δύο κράτη - μέλη της ΕΕ
Η Δανία και η Πολωνία αρνούνται να επιτρέψουν σε εταιρείες offshore που είναι καταχωρημένες σε μητρώα φορολογικών παραδείσων να έχουν πρόσβαση σε οικονομική βοήθεια από τα πακέτα διάσωσης στο πλαίσιο του κορωνοϊού.
Όπως αναφέρει το Business Insider, η δανική κυβέρνηση επέκτεινε πριν λίγες ημέρες το πρόγραμμα διάσωσης έως τον Ιούλιο, με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας να τονίζει πως δεν θα καλύπτει πλέον τις εταιρείες που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους.
«Όταν ξοδεύουμε δισεκατομμύρια από τα χρήματα των φορολογουμένων για την διάσωση εταιρειών και θέσεων εργασίας, τα χρήματα πρέπει να πάνε σε αυτόν τον σκοπό και να μην σταλούν σε ένα φορολογικό παράδεισο στην άλλη πλευρά του κόσμου», δήλωσε στους New York Times ο εκπρόσωπος για τη φορολογική πολιτική του σοσιαλιστικού κόμματος της Δανίας (Κόκκινη-Πράσινη Συμμαχία), Rune Lund.
Διαβάστε επίσης: Δικηγόροι: Μνημείο απόλυτης προχειρότητας η «τηλεκατάρτιση» επιστημόνων - Προσβλητική η δήλωση του Υπουργού Εργασίας
Η Πολωνία έλαβε παρόμοια μέτρα στις 8 Απριλίου.
Ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki ανέφερε ότι οι μεγάλες εταιρείες που επιθυμούν να λάβουν χρήματα από το ταμείο διάσωσης των σχεδόν 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα πρέπει να πληρώσουν τους εγχώριους φόρους επιχειρήσεων.
«Ας βάλουμε τέλος τους φορολογικούς παραδείσους, οι οποίοι αποτελούν την πληγή των σύγχρονων οικονομιών», προσέθεσε.
Οι φορολογικοί παράδεισοι είναι χώρες που έχουν χαμηλούς ή ανύπαρκτους φόρους επιχειρήσεων.
Ανάμεσα στους πιο διάσημους παραδείσους είναι το Γιβραλτάρ, οι Μπαχάμες, η Ανδόρα, οι Βερμούδες, οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, τα Νησιά Καϊμάν και ο Παναμάς.
Διαβάστε επίσης: Τέσσερις νέες χώρες στον κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας της ΕΕ
Δεν είναι σαφές εάν άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Δανίας και της Πολωνίας, αλλά, σύμφωνα με το Business Insider, είναι απίθανο να το πράξουν χώρες που προσπαθούν να προσελκύσουν επιχειρήσεις, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, η Ελβετία και το Λουξεμβούργο.
Σύμφωνα με τους New York Times, οι εκτιμήσεις σχετικά με τη φοροδιαφυγή ποικίλλουν πολύ ανά τον κόσμο, αλλά ορισμένοι ερευνητές υπολογίζουν πως οι φορολογικοί παράδεισοι κοστίζουν στις κυβερνήσεις μεταξύ 500 και 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο σε χαμένα έσοδα.
Διαβάστε επίσης: Οι καλύτερες νομικές σχολές στην Ευρώπη και τον κόσμο για το 2020