logo-print

Μάλτα: Νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου μόνο με μία αίτηση

02/04/2015

16/11/2017

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Ένας νέος νόμος στη Μάλτα καταργεί όλες τις ιατρικές διαδικασίες που προβλέπονταν για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας του φύλου ενός ατόμου.

Μέχρι τώρα τα διεμφυλικά άτομα έπρεπε να υποβληθούν πρώτα σε χειρουργική επέμβαση και στείρωση και να διαγνωστούν με ψυχική διαταραχή, προτού μπορέσουν να αναγνωριστούν με το φύλο που επιθυμούν επισήμως από το κράτος.

Οι ίδιες προϋποθέσεις -σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται και διαζύγιο- ισχύουν σε πολλές ακόμα χώρες της Ευρώπης.

Το νεό νομικό πλαίσιο της Μάλτας αποτελεί το πιο προοδευτικό νομικό πλαίσιο για διεμφυλικά άτομα σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο, σε μία χώρα μάλιστα με έντονη επιρροή από την καθολική εκκλησία (μόλις το 2011 ενέκρινε τη δυνατότητα διαζυγίου).

Σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, απαιτείται μόλις μία απλή δήλωση του διεμφυλικού προσώπου βασισμένη αποκλειστικά στο δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού του, ενώ η διαδικασία διαρκεί συνολικά μέχρι 30 μέρες.

Με το νόμο αυτό (Gender Identity, Gender Expression and Sex Characteristics Act) η Μάλτα γίνεται μόλις η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη, μετά τη Δανία, που επιτρέπει την αλλαγή φύλου χωρίς καμία ιατρική ή κρατική παρέμβαση.

Η Μάλτα είναι η πρώτη χώρα που λαμβάνει μέριμνα και για ανήλικα διεμφυλικά άτομα, απαγορεύοντας την πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων που δεν είναι ιατρικώς απαραίτητες σε αυτά.

Σε αντίθεση με τη Δανία, η Μάλτα δε θέτει ηλικιακό όριο ή περίοδο αναμονής για όποιο άτομο επιθυμεί να προχωρήσει σε νομική αναγνώριση της αλλαγής του φύλου του. Αντ' αυτού, επιτρέπει στους γονείς ή τους κηδεμόνες των ανήλικων διεμφυλικών ατόμων να υποβάλουν τη σχετική αίτηση στο δικαστήριο.

Ο νόμος επιτρέπει ακόμα στους γονείς ή κηδεμόνες να αναβάλλουν την επισημοποίηση της αλλαγής φύλου (αναγραφή στο πιστοποιητικό γεννήσεως) των ανήλικων διεμφυλικών, προκειμένου να αποφευχθούν βιαστικές και συχνά μη αναστρέψιμες χειρουργικές επεμβάσεις.

Η Transgender Europe εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη νέα νομοθεσία της Μάλτας, χαρακτηρίζοντας της ως φάρο ελπίδας που πρέπει να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Με πληροφορίες από buzzfeed.com και tgeu.org

Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

send