Νέα διάκριση της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης
ELSA Moot Court Competition on World Trade Organization Law
Ο Τομέας Διεθνών Σπουδών με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει ότι η Ομάδα προπτυχιακών φοιτητών της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κατέκτησε την πρώτη θέση στον κόσμο για τα γραπτά της υπομνήματα, λαμβάνοντας το Βραβείο Καλύτερων Υπομνημάτων (Award for Best Written Submissions Overall) στον Παγκόσμιο Τελικό Γύρο του διεθνούς διαγωνισμού εικονικής δίκης ELSA Moot Court Competition on World Trade Organization Law (EMC2) ο οποίος διοργανώθηκε στις 7-12 Ιουνίου 2016 στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) στη Γενεύη.
Ο διαγωνισμός EMC2 διοργανώθηκε για δέκατη τέταρτη συνεχή χρονιά από την European Law Students’ Association (ELSA), υπό την αιγίδα, και με την υποστήριξη, του ΠΟΕ, και αποτελεί προσομοίωση της διαδικασίας δικαστικής επίλυσης διακρατικών εμπορικών διαφορών.
Η φετινή υπόθεση του διαγωνισμού EMC2 αφορούσε στη ρυθμιστική αυτονομία Κρατών-μελών του ΠΟΕ αναφορικά με επιδοτήσεις για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και έρευνα τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς και συστήματα τιμολογίων τροφοδότησης (feed-in tariff schemes).
Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε φέτος για τέταρτη φορά στο διαγωνισμό EMC2, και η Ομάδα της αποτελείτο από τους προπτυχιακούς φοιτητές Ευαγγελία Ανευλαβή, Αντιγόνη Ματθαίου, Στυλιανή Περαντάκου και Μάριο Τόκα. Η Ομάδα προετοιμάστηκε υπό την επιστημονική επίβλεψη και καθοδήγηση του λέκτορα κ. Αναστάσιου Γουργουρίνη.
Στον Παγκόσμιο Γύρο του διαγωνισμού EMC2, που διεξήχθη στην έδρα του ΠΟΕ στη Γενεύη μεταξύ 7-12 Ιουνίου 2016, συμμετείχαν οι 20 καλύτερες ομάδες του κόσμου, όπως αναδείχτηκαν από τους Περιφερειακούς Γύρους του διαγωνισμού για καθεμία από τις περιοχές Ευρώπης, Αμερικής, Ασίας/Ειρηνικού και Αφρικής. Οι ομάδες αυτές εκπροσώπησαν πανεπιστήμια όπως το Georgetown University (Η.Π.Α.), το Graduate Institute of International and Development Studies (Ελβετία), το University of Zurich (Ελβετία), το Katholieke Universiteit Leuven (Βέλγιο), το Maastricht University (Ολλανδία), το Gujarat National Law University (Ινδία), το University of Ottawa (Καναδάς), το Münster University (Γερμανία), το University of New South Wales (Αυστραλία) κ.λ.π.
Ως κριτές στον Παγκόσμιο Τελικό Γύρο του διαγωνισμού EMC2 συμμετείχαν εγνωσμένης φήμης ακαδημαϊκοί, στελέχη της Νομικής Υπηρεσίας του ΠΟΕ και στελέχη διεθνών δικηγορικών εταιρειών.