logo-print

Οι πολυεθνικές θα δημοσιοποιούν τους φόρους που καταβάλλουν σε κάθε χώρα (σχέδιο οδηγίας)

Στόχος της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας είναι η ενίσχυση της διαφάνειας, παρέχοντας στο κοινό μια σαφέστερη εικόνα των φόρων που καταβάλλουν οι πολυεθνικές

04/07/2017

16/11/2017

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις πρέπει να δημοσιοποιούν τους φόρους που πληρώνουν σε κάθε χώρα, σύμφωνα με το σχέδιο της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας που ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο την Πέμπτη.

Οι ευρωβουλευτές υπερψήφισαν τη νομοθετική πρόταση που θα υποχρεώνει τις πολυεθνικές επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών (σε παγκόσμιο επίπεδο) άνω των 750 εκατ. ευρώ να δημοσιοποιούν πληροφορίες σχετικά με τους φόρους που καταβάλλουν σε κάθε χώρα (εντός και εκτός ΕΕ). Προβλέπονται εξαιρέσεις σε περιπτώσεις εμπορικά ευαίσθητων πληροφοριών.

Στόχος της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας είναι η ενίσχυση της διαφάνειας, παρέχοντας στο κοινό μια σαφέστερη εικόνα των φόρων που καταβάλλουν οι πολυεθνικές.

Πρόσβαση του κοινού σε πληροφορίες που αφορούν τους καταβληθέντες φόρους

Βάσει των διατάξεων της νέας οδηγίας, οι πληροφορίες που αφορούν το φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων θα δημοσιεύονται με τη χρήση μίας κοινής φόρμας, και θα διατίθενται δωρεάν στον διαδικτυακό τόπο της επιχείρησης. Η εταιρεία θα υποχρεούται επίσης να υποβάλει έκθεση στο δημόσιο μητρώο που θα διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πιο συγκεκριμένα, οι πληροφορίες σχετικά με τους καταβληθέντες φόρους θα περιλαμβάνουν τα εξής:

  • το όνομα της μητρικής εταιρείας και, κατά περίπτωση, τον κατάλογο όλων των θυγατρικών της, μία σύντομη περιγραφή της φύσεως των δραστηριοτήτων τους και τις αντίστοιχες γεωγραφικές θέσεις τους
  • τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται σε βάση ισοδύναμης πλήρους απασχόλησης
  • το ποσό του καθαρού κύκλου εργασιών
  • το δηλωθέν κεφάλαιο
  • το ύψος των κερδών ή ζημιών προ φόρων εισοδήματος
  • το ποσό του φόρου εισοδήματος που καταβλήθηκε κατά τη διάρκεια του σχετικού οικονομικού έτους από τη μητρική επιχείρηση και τις θυγατρικές της στις αντίστοιχες φορολογικές δικαιοδοσίες στις οποίες δραστηριοποιούνται
  • το ποσό των συσσωρευμένων κερδών
  • κατά πόσον οι επιχειρήσεις, οι θυγατρικές επιχειρήσεις ή τα υποκαταστήματα επωφελούνται από προτιμησιακή φορολογική μεταχείριση

Οι ευρωβουλευτές υπερψήφισαν διατάξεις για την προστασία των εμπορικά ευαίσθητων πληροφοριών επιτρέποντας έτσι στα κράτη μέλη να χορηγούν απαλλαγές από την υποχρέωση δημοσιοποίησης μιας ή περισσοτέρων πληροφοριών. Οι απαλλαγές αυτές θα ανανεώνονται ετησίως και θα ισχύουν μόνο στη δικαιοδοσία του κράτους μέλους που χορηγεί την απαλλαγή.

Κάθε φορά που ένα κράτος μέλος χορηγεί απαλλαγή σε μία επιχείρηση, θα πρέπει να ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις πληροφορίες που δεν θα δημοσιοποιηθούν και να παρέχει λεπτομερείς εξηγήσεις για τους λόγους για τους οποίους χορήγησε αυτήν την απαλλαγή.

Η Επιτροπή θα δημοσιεύει ετησίως στην ιστοσελίδα της έναν κατάλογο με τις επιχειρήσεις στις οποίες χορηγήθηκε απαλλαγή, καθώς και μια σύντομη εξήγηση με τους λόγους για τους οποίους χορηγήθηκε η απαλλαγή.

Επιβολή αυστηρών ορίων στις απαλλαγές

Το ΕΚ υπερψήφισε τροπολογίες οι οποίες θέτουν συγκεκριμένα όρια  για τις επιχειρήσεις στις οποίες χορηγήθηκε απαλλαγή από την υποχρέωση δημοσιοποίησης μιας ή περισσοτέρων πληροφοριών.

Η μία τροπολογία υποχρεώνει τις εταιρείες που χάνουν την απαλλαγή που τους είχε χορηγηθεί, να δημοσιεύουν άμεσα όλες τις παραληφθείσες πληροφορίες.

Επιπλέον, μετά την παρέλευση της περιόδου απαλλαγής, η επιχείρηση θα πρέπει να δημοσιεύσει αναδρομικά τα φορολογικά της στοιχεία με τη μορφή αριθμητικού μέσου όρου, καλύπτοντας έτσι την περίοδο κατά την οποία απολάμβανε την απαλλαγή.

Επόμενα βήματα

Το νομοθετικό ψήφισμα εγκρίθηκε με 534 ψήφους υπέρ, 98 κατά και 62 αποχές. Οι επιτροπές Οικονομικών και Νομικών Υποθέσεων του ΕΚ θα ξεκινήσουν τώρα τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε πρώτη ανάγνωση.

Ιστορικό

Η νομοθεσία αποσκοπεί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των επιχειρήσεων, η οποία εκτιμάται ότι κοστίζει ετησίως στις ευρωπαϊκές χώρες 50-70 δισ. ευρώ από χαμένα φορολογικά έσοδα.

O τόπος παροχής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 11

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το προσύμφωνο στο κτηματολογικό δίκαιο - Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 23