Patent attorneys: Ιδρύεται Ελληνική Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΦΕΚ)
Εθνικό σύστημα εκπαίδευσης, κατάρτισης και πιστοποίησης που θα οδηγεί στην απόκτηση του τίτλουτου πιστοποιημένου συμβούλου ευρεσιτεχνίας (patent attorneys)
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα 31/2019 για την Ίδρυση Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.
Όπως αναφέρεται στο Διάταγμα, η Ελληνική Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας («Hellenic Industrial Property Academy») ιδρύεται ως αυτοτελής υπηρεσία του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (Ο.Β.Ι.), με έδρα την Αθήνα, υπάγεται απευθείας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Β.Ι και απολαύει διοικητικής, περιουσιακής και δημοσιονομικής αυτοτέλειας (στο εξής αναφερόμενη ως «Ακαδημία»).
Μεταξύ άλλω, οι σκοποί της Ακαδημίας είναι:
α. Να αναπτύξει ένα εθνικό σύστημα εκπαίδευσης, κατάρτισης και πιστοποίησης στον τομέα της βιομηχανικής ιδιοκτησίας που θα οδηγεί στην απόκτηση του τίτλουτου πιστοποιημένου συμβούλου ευρεσιτεχνίας (patent attorneys).
Διαβάστε σχετικά: Αλλαγές στη βιομηχανική ιδιοκτησία: Patent Attorney, υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων και φορολογικά κίνητρα
β. Να προωθεί την ανάπτυξη και εναρμόνιση της εκπαίδευσης και κατάρτισης στο πεδίο του ελληνικού, ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου βιομηχανικής ιδιοκτησίας.
γ. Να προωθεί την ισότιμη πρόσβαση σε εκπαιδευτικές ευκαιρίες με αντικείμενο το ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο βιομηχανικής ιδιοκτησίας.
δ. Να συμβάλλει στην ενίσχυση της ελληνικής καινοτομίας διά της βελτίωσης των δεξιοτήτων των χρηστών του ελληνικού και κοινοτικού δικαίου βιομηχανικής ιδιοκτησίας.
ε. Να ενισχύει πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη συνεργασία μεταξύ πιστοποιημένων συμβούλων ευρεσιτεχνίας και δικηγόρων δικαίου πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας.
Περιεχόμενο και διάρκεια εκπαιδευτικών προγραμμάτων
1. Η βασική εκπαίδευση και κατάρτιση περιλαμβάνει θεωρία της ευρεσιτεχνίας και πρακτικές εφαρμογές βιομηχανικής ιδιοκτησίας υπό την καθοδήγηση, υποστήριξη και επίβλεψη εξειδικευμένου εκπαιδευτικού προσωπικού.
Tο αναλυτικό πρόγραμμα βασικής εκπαίδευσης, περιέχεται στο Παράρτημα Α του παρόντος και η υλοποίησή του πραγματοποιείται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ακαδημίας, κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου και αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα του Ο.Β.Ι. Τα προγράμματα βασικής εκπαίδευσης έχουν διετή διάρκεια.
2. Τα προγράμματα διαρκούς επιμόρφωσης περιλαμβάνουν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης στους ίδιους τομείς με αυτούς της βασικής εκπαίδευσης που περιέχονται στο Παράρτημα Α, αλλά είναι σύντομης διάρκειας, δεν οδηγούν στη λήψη πιστοποίησης συμβούλου ευρεσιτεχνίας, αλλά μόνο σε πιστοποιητικό παρακολούθησης, και απευθύνονται, ιδίως σε δικηγόρους, ακαδημαϊκούς και ερευνητές, διωκτικές αρχές, τελωνεία, δικαστές, επιχειρήσεις, και πιστοποιημένους συμβούλους ευρεσιτεχνίας.
3. Η συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα της Ακαδημίας ενδέχεται να υπόκειται σε καταβολή διδάκτρων, τα οποία καθορίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ακαδημίας.
Μέρος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων γίνεται στην αγγλική γλώσσα.
Τρόπος εισαγωγής σπουδαστών στην Ακαδημία
1. Το αργότερο μέχρι την 31η Μαΐου κάθε ημερολογιακού έτους, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ακαδημίας και έπειτα από γνώμη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, προκηρύσσεται ο αριθμός των εισακτέων σπουδαστών στην Ακαδημία.
2. Η εισαγωγή των σπουδαστών γίνεται κατόπιν υποβολής φακέλου υποψηφιότητας, ο οποίος αξιολογείται από Τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης Υποψηφιοτήτων.
3. Η Τριμελής Επιτροπή Αξιολόγησης Υποψηφιοτήτων ορίζεται κατ’ έτος με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ακαδημίας, έπειτα από γνώμη τουΓνωμοδοτικού Συμβουλίου και συγκροτείται από:
α. Έναν (1) επιστήμονα εγνωσμένου κύρους θετικών επιστημών με τουλάχιστον 10ετή εμπειρία.
β. Έναν (1) επιστήμονα εγνωσμένου κύρους επιστημών ζωής και υγείας με τουλάχιστον 10ετή εμπειρία.
γ. Έναν (1) επιστήμονα εγνωσμένου κύρους νομικών επιστημών με εξειδίκευση στη Διανοητική Ιδιοκτησία με τουλάχιστον 10ετή εμπειρία.
Δείτε αναλυτικά το Προεδρικό Διάταγμα 31/2019.