logo-print

Ποιες χώρες τιμωρούν την "αποστασία" και τη βλασφημία

06/06/2014

16/11/2017

Η απόλυση υπό όρο στην ποινική νομοθεσία των ναρκωτικών

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΠΑΛΝΑΚΟΣ

Πρόσθετοι λογοι αναιρέσεων κατά τον ΚΠΔ

Αθανάσιος Κ. Ζαχαριάδης

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Παρά τη θετική κατάληξη που φαίνεται να έχει, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε τις τελευταίες μέρες η υπόθεση «αποστασίας» στο Σουδάν, όπου μια γυναίκα καταδικάστηκε σε θάνατο επειδή  παντρεύτηκε ένα χριστιανό άνδρα και ασπάσθηκε τη θρησκεία του.

Το δικαστήριο της Σαρίας αποφάσισε η γυναίκα, η οποία μόλις την προηγούμενη εβδομάδα έφερε στον κόσμο το παιδί της εντός της φυλακής, να εκτελεστεί δια λιθοβολισμού, αφού όμως πρώτα μαστιγωθεί 100 φορές γα μοιχεία, καθώς ο γάμος με χριστιανούς απαγορεύεται στο Σουδάν.

Η υπόθεση αυτή έφερε στο προσκήνιο το ενδιαφέρον ζήτημα των αδικημάτων της αποστασίας και της βλασφημίας.

Αποστασία θεωρείται η εγκατάλειψη της επικρατούσας σε έναν τόπο θρησκείας, συμπεριλαμβανομένης του ασπασμού μιας άλλης, και αποτελεί αδίκημα που, στις λίγες χώρες όπου υφίσταται, τιμωρείται από χρηματικό πρόστιμο έως και θάνατο. Δείτε τον παρακάτω χάρτη του Pew Research Center με τις –κατά κύριο λόγο- μουσουλμανικές χώρες που τιμωρείται η αποστασία.

Βλασφημία από την άλλη είναι η δημόσια υβριστική αναφορά στα Θεία και αποτελεί αδίκημα σε πολύ περισσότερες χώρες από ό,τι η αποστασία. Δείτε παρακάτω τις χώρες, μεταξύ των οποίων αρκετές ευρωπαϊκές, όπου η βλασφημία αποτελεί αδίκημα.

Στη χώρα μας η βλασφημία τιμωρείται από το άρθρο 198 του Ποινικού Κώδικα περί κακόβουλης βλασφημίας, το οποίο βρίσκεται στο κεφάλαιο με τίτλο «επιβουλή της θρησκευτικής ειρήνης».

Στην πρώτη και βαρύτερη μορφή του αδικήματος, «όποιος δημόσια και κακόβουλα, βρίζει με οποιονδήποτε τρόπο το Θεό τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο έτη».

Στην ηπιότερη και συνηθέστερη μορφή του, «όποιος, εκτός από την περίπτωση της πρώτης μορφής, εκδηλώνει δημόσια και με βλασφημία έλλειψη σεβασμού προς τα θεία, τιμωρείται με κράτηση έως έξι μήνες ή με πρόστιμο έως τρεις χιλιάδες ευρώ».

Πηγή: pewresearch.org
O ηλεκτρονικός αναγκαστικός πλειστηριασμός κατά τον ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 6

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Η αστική ευθύνη του οδικού μεταφορέα κατά τη CMR
send