logo-print

Προσωπικά δεδομένα και διασυνοριακή συνεργασία σε θέματα αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας (Σχέδιο Νόμου)

Διατάξεις σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών διαφόρου περιεχομένου (DNA, δακτυλικά αποτυπώματα, άδειες κυκλοφορίες οχημάτων, κλπ)

26/07/2017

16/11/2017

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, κ. Νικόλαο Τόσκα, το σχέδιο νόμου σχετικά με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων συμμόρφωσης προς τις διατάξεις του Κεφαλαίου 6 της Απόφασης 2008/615/ΔΕΥ του Συμβουλίου της 23ης Ιουνίου 2008 σχετικά με την αναβάθμιση της διασυνοριακής συνεργασίας, ιδίως όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του διασυνοριακού εγκλήματος, το οποίο αναφέρεται στην προστασία των δεδομένων.

Η απόφαση 2008/615/ΔΕΥ (απόφαση Prüm) αποτελεί για την Ελλάδα νομικώς δεσμευτική ενωσιακή πράξη που σκοπό έχει την αναβάθμιση της διασυνοριακής συνεργασίας σε θέματα αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας (πρώην τρίτος πυλώνας) και ιδίως την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρχών των κρατών μελών που είναι επιφορτισμένες με την πρόληψη και διερεύνηση αξιοποίνων πράξεων.

Διαβάστε επίσης: Μπορούν οι εργοδότες να παρακολουθούν τα προφίλ των εργαζομένων τους στα social media;

Προς το σκοπό αυτό, περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών διαφόρου περιεχομένου (DNA, δακτυλικά αποτυπώματα, άδειες κυκλοφορίες οχημάτων, σημαντικά γεγονότα διασυνοριακής διάστασης κλπ).

Επειδή, όπως είναι προφανές, οι πληροφορίες αυτές μπορεί να αποτελούν ταυτόχρονα και δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, το Κεφάλαιο 6 της ως άνω απόφασης περιέχει διατάξεις για την προστασία των δεδομένων αυτών.

Παράλληλα, κατά ρητή επιταγή του άρθρου 25 παρ. 2 της απόφασης 2008/615/ΔΕΥ, η εν λόγω παροχή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (δεδομένα Prüm) δεν μπορεί να γίνει προτού μεταφερθούν στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών οι διατάξεις του προαναφερόμενου Κεφαλαίου 6.

Το σχέδιο νόμου αποτελεί εκπλήρωση αυτής της νομικής (ενωσιακής) υποχρέωσης.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση αξιολόγησης συνεπειών του σ/ν, η ρύθμιση επηρεάζει το σύνολο των ατόμων που υπάγονται στο πεδίο αρμοδιοτήτων των ελληνικών αρχών επιβολής του νόμου, καθώς επίσης και το προσωπικό που υπηρετεί στις αρχές αυτές, αλλά και τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς.

Δείτε αναλυτικά το σ/ν, το οποίο θα παραμείνει ανοιχτό για διαβούλευση έως τις 11 Αυγούστου, εδώ.

Επιρροές του Οθωμανικού Νόμου περί Γαιών στο νόμο περί Εθνικού Κτηματολογίου, 2024
Αγωγή περί κλήρου
send