logo-print

Ψηφίζεται η οδηγία για τις ονομαστικές καταστάσεις των επιβατών αεροπορικών μεταφορών

Passenger Names Records: Τι είναι και τι προβλέπει η σχετική οδηγία (Infographic)

13/04/2016

16/11/2017

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ ζήτησαν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των επιβατών υπερατλαντικών πτήσεων, προκειμένου να μπορούν να εντοπίσουν ευκολότερα πιθανούς τρομοκράτες.

Η δημιουργία ονομαστικών καταστάσεων επιβατών πτήσεων (Passenger Names Records), βρίσκεται στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εδώ και χρόνια, επέστρεψε όμως στην κορυφή της μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες.

Μετά από την προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στο Ευρωκοινοβούλιο και τα κράτη μέλη τον περασμένο Δεκέμβριο, το νομοσχέδιο τίθεται αύριο σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής.

Τι είναι το PNR;

PNR είναι οι κατάλογοι με πληροφορίες επιβατών αεροπορικών μεταφορών και προσωπικά δεδομένα, όπως για παράδειγμα οι ημερομηνίες ταξιδιών και δρομολογίων, στοιχεία επικοινωνίας και άλλα δεδομένα που συλλέγονται κατά τη διάρκεια της κράτησης και του check-in.

Τι προβλέπει η οδηγία για το PNR

Σύμφωνα με την οδηγία για τη δημιουργία ονομαστικών καταλόγων, οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να παρέχουν στις χώρες της ΕΕ, συγκεκριμένα δεδομένα προκειμένου να βοηθήσουν τις αρμόδιες αρχές στην μάχη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.

Τα δεδομένα θα διατηρούνται για πέντε χρόνια.

Το πεδίο εφαρμογής ορίζεται από τις πτήσεις προς και από προορισμούς εκτός ΕΕ, ωστόσο τα κράτη μέλη μπορούν και αυτά, εάν επιθυμούν να εφαρμόσουν την νομοθεσία, για πτήσεις εντός ΕΕ.

Δείτε το σχετικό infographic

Αοριστία και Νομική Αβασιμότητα της Αγωγής
Δασικό Δίκαιο & Εθνικό Κτηματολόγιο Β έκδοση

ΠΑΠΑΣΤΕΡΙΟΥ Δ.

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ