ΣτΕ: Η σωρευτική επιβολή πρόσθετου φόρου και προστίμου δεν αντίκειται στην αρχή ne bis in idem
Η σωρευτική επιβολή πρόσθετου φόρου και ειδικού προστίμου, σύμφωνα με τα άρθρα 1 (παρ. 2) και 6 (παρ. 1) του ν. 2523/1997, λόγω αχρεώστητης επιστροφής Φ.Π.Α., δεν αντίκειται ούτε στο άρθρο 4 του 7ου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, ούτε στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.
Η εν λόγω απόφαση (108/2015) ελήφθη από το Β' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας εν συμβουλίω, σε απάντηση επί σχετικού προδικαστικού ερωτήματος.
Η αρχή ne bis in idem, η οποία κατοχυρώνεται στο άρθρο 4 του 7ου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), ορίζει ότι: «Κανένας δεν μπορεί να διωχθεί ή καταδικασθεί ποινικά από τα δικαστήρια του ίδιου Κράτους για μια παράβαση για την οποία ήδη αθωώθηκε ή καταδικάσθηκε με αμετάκλητη απόφαση σύμφωνα με το νόμο και την ποινική δικονομία του Κράτους αυτού».
Ολόκληρη την απόφαση μπορείτε να βρείτε εδώ.