logo-print

ΣτΠ: Συντονισµός και επιχειρησιακό σχέδιο για τους πρόσφυγες εν όψει περιορισµών στα σύνορα

21/11/2015

29/01/2018

Πολιτειολογία
Πολιτειολογία

Την ανάγκη συντονισµού από το Κράτος του καταυλισµού προσφύγων στην Ειδοµένη και την ετοιµότητα εφαρµογής επιχειρησιακού σχεδίου για την περίπτωση περιορισµών στη διέλευση των συνόρων ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη. Οι διαπιστώσεις και προτάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής προέκυψαν στο πλαίσιο της επίσκεψης κοινού κλιµακίου των Συνηγόρων του Πολίτη της Ελλάδας και της ΠΓ∆Μ την Τρίτη 17.11.2015 στις προσωρινές εγκαταστάσεις προσφύγων στα σύνορα των δύο γειτονικών χωρών, στην Ειδοµένη και στο Vinojug, µε στόχο τη διακρίβωση των συνθηκών διαβίωσης και της προστασίας των θεµελιωδών δικαιωµάτων των προσφύγων.

Ο Συνήγορος είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει βήµα προς βήµα πώς υποδέχονται τους πρόσφυγες και πώς καλύπτουν τις βασικές ανάγκες τους στις προσωρινές εγκαταστάσεις. Η βασική διαπίστωση είναι ότι ο χώρος εγκατάστασης προσφύγων στην Ειδοµένη λειτουργεί χωρίς καµία συµµετοχή ή συντονισµό από το Κράτος, στηρίζεται δηλαδή στην εθελοντική εργασία και προσφορά τροφής, ειδών και υπηρεσιών από την Ύπατη Αρµοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τον ∆ιεθνή Οργανισµό Μετανάστευσης και τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον καταυλισµό προσφύγων (Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Γιατροί του Κόσµου, Ερυθρός Σταυρός, Solidarity Now, Πράξις, Άρσις, Save the Children, Α-21, Caritas, Ευαγγελική Εκκλησία της Ελλάδας, Μετάδρασις, Μαζί Μπροστά, Ελληνικό Συµβούλιο για τους Πρόσφυγες κ.α.).

Ο Συνήγορος θεωρεί εξαιρετικά θετικό ότι οι βασικές ανάγκες των προσφύγων καλύπτονται από τις οργανώσεις στην Ειδοµένη, ωστόσο η διαπίστωση αυτή προϋποθέτει οµαλή διέλευση σε διαστήµατα των 20΄ και σύντοµη περίοδο αναµονής στις εγκαταστάσεις.

Η µέγιστη χωρητικότητα των εγκαταστάσεων δεν µπορεί να υπερβεί τα 1700 άτοµα ταυτόχρονα.

Ωστόσο οι οργανώσεις συχνά έχουν κληθεί να ανταποκριθούν σε πολύ µεγαλύτερους αριθµούς, δύο µάλιστα φορές πρόσφατα (23/10, 9/11) υποδέχτηκαν άνω των 10.000 προσφύγων την ίδια ηµέρα.

Είναι εξίσου θετικό ότι έχει αναπτυχθεί ένα πολύ ισχυρό κίνηµα αλληλεγγύης από οργανώσεις και µεµονωµένους πολίτες προς τους πρόσφυγες.  

Διαβάστε περισσότερα στο synigoros.gr

Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο - 3η έκδοση
Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

send