logo-print

Συνάντηση δικηγόρων - Κτηματολογίου για τα προβλήματα στα Υποθηκοφυλακεία και τα Κτηματολογικά Γραφεία

Εθνικό κτηματολόγιο - Νομολογιακά Δρώμενα -Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 2 (ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 2023)
Νέος Οικοδομικός Κανονισμός Δ έκδοση Ν. 4067/2012

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ αντιπροσωπείας της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του ΔΣΑ, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Ολομέλειας και του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσό, τον Πρόεδρο του ΔΣΘ Δημήτρη Φινοκαλιώτη και τον Πρόεδρο του ΔΣΗ Νικόλαο Λογοθέτη, καθώς και τον Αντιπρόεδρο του ΔΣΗ Νικόλαο Κουβίδη και τον Σύμβουλο του ΔΣ του ΔΣΑ, Ζώη Σταυρόπουλο, με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κτηματολογίου, Δημήτρη Σταθάκη και υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου να επιλυθούν τα τεράστια προβλήματα λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων και των Υποθηκοφυλακείων.

Από την πλευρά του δικηγορικού σώματος αναδείχθηκαν τα μείζονα προβλήματα που ταλανίζουν τόσο τους δικηγόρους, όσο και τους πολίτες, κατά τις συναλλαγές τους με τα Υποθηκοφυλακεία και τα Κτηματολογικά Γραφεία, και τα οποία έχουν μέχρι σήμερα αποτελέσει αντικείμενο επίμονων διαμαρτυριών (βλ. σχετικά εδώ: https://bit.ly/3GQ8cNG ):

• Η δραματική υποστελέχωση, οι μακρόχρονες καθυστερήσεις στην κατάθεση πράξεων και οι διοικητικές αβελτηρίες που έχουν ως αποτέλεσμα οι δικηγόροι (αλλά και οι πολίτες) να προσέρχονται έξω από τα κλειστά καταστήματα πολλές ώρες πριν την έναρξη του ωραρίου, για να σχηματίσουν μια άτυπη λίστα «ουράς», ενόψει της αρχής της χρονικής προτεραιότητας που ισχύει στο εμπράγματο δίκαιο.

• Ιδιαίτερα επισημάνθηκε η αλγεινή κατάσταση στο Υποθηκοφυλακείο Αθηνών, το μεγαλύτερο της Αττικής, με πλήθος πράξεων και συναλλαγών, όπου η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής και αντοχής.

• Οι καθυστερήσεις στη χορήγηση πιστοποιητικών, στις μεταγραφές, στις κτηματολογικές διορθώσεις κλπ. εγγραφές, που προκαλούν αδικαιολόγητη ταλαιπωρία και βλάπτουν την κτηματαγορά.

• Ο κίνδυνος για την απώλεια εμπράγματων δικαιωμάτων των πολιτών εξαιτίας της παρέλευσης της σχετικής προθεσμίας για τη διόρθωση των ανακριβών πρώτων εγγραφών, η οποία αν δεν παραταθεί (με πάγια ρύθμιση) θα οδηγήσει στην οριστικοποίηση των κτηματολογικών εγγραφών, με αμάχητο τεκμήριο υπέρ των φερόμενων ως δικαιούχων.

• Τα σημαντικά προβλήματα κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης και κατά τη λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων σε πολλές περιοχές της χώρας. Προς αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών προτάθηκαν τα εξής:

• Να προστεθούν υπάλληλοι στα ταμεία των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων, ιδίως στο Υποθηκοφυλακείο Αθηνών, προκειμένου να περιοριστούν οι τεράστιες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων.

• Να ενισχυθεί ο φορέας με το αναγκαίο προσωπικό ώστε να μειωθεί ο χρόνος έκδοσης των πιστοποιητικών και καταχώρισης των εγγραπτέων πράξεων.

• Να επεκταθεί η συνεργασία μεταξύ των Δικηγορικών Συλλόγων και του Κτηματολογίου με την ανάθεση καθηκόντων και στους επιλαχόντες δικηγόρους στο Μητρώο Νομικών Εισηγητών, που ήδη λειτουργεί στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με το Ελληνικό Κτηματολόγιο (βλ. σχετικά εδώ: https://bit.ly/3GQl1rt ).

• Αντί των διαδοχικών ετήσιων παρατάσεων της προθεσμίας για την άσκηση του δικαιώματος διόρθωσης των ανακριβών πρώτων εγγραφών (με τελευταία την παράταση του άρθρου 39 ν. 4990/2022, για την οποία βλ. εδώ: https://bit.ly/3QNFbqo), να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία να οριστεί επαρκής, καθολική και οριστική προθεσμία διόρθωσης των αρχικών εγγραφών και ταυτόχρονα να τροποποιηθούν οι δυσμενείς έννομες συνέπειες που επέρχονται από την άπρακτη παρέλευσή της, όπως αυτές περιγράφονται στις διατάξεις του Ν.2664/1998.

• Να συγκροτηθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του δικηγορικού σώματος προς αντιμετώπιση των θεσμικών ζητημάτων που αφορούν τη λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων.

• Να εδραιωθεί μόνιμη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων ώστε να δίνονται άμεσα λύσεις στα πρακτικά προβλήματα που παρατηρούνται. Είναι αυτονόητο ότι το δικηγορικό σώμα, ως εκ του θεσμικού του ρόλου, θα σταθεί αρωγός προκειμένου να εξομαλυνθούν οι υφιστάμενες δυσλειτουργίες και να αντιμετωπιστούν τα οξυμμένα προβλήματα, που ταλαιπωρούν τους συναδέλφους, αλλά και τους πολίτες.

Πηγή: dsa.gr
Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο - 3η έκδοση
Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο