logo-print

Συνάντηση Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης

Περαιτέρω μεταφορά δικαστηριακής ύλης σε δικηγόρους, επιτάχυνση της διαδικασίας της ψηφιοποιήσης της Δικαιοσύνης, σταδιακή κάλυψη των κενών των δικαστικών υπαλλήλων και άλλα ζητήματα άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος

14/11/2024

14/11/2024

Εμπράγματο Δίκαιο, τόμ. 1, 2024
Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως Ι - Γενικό Μέρος Γ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ αντιπροσωπείας της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης, όπου συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της απονομής της Δικαιοσύνης και της άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, αναδείχθηκαν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την εσπευσμένη εφαρμογή του Δικαστικού Χάρτη, τα οποία έχουν οδηγήσει σε ταλαιπωρία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και κίνδυνο απώλειας ουσιαστικών και δικονομικών δικαιωμάτων των διαδίκων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην απονομή της Δικαιοσύνης, που φαλκιδεύουν το δικαίωμα δικαστικής προστασίας των πολιτών στο πλαίσιο των προτάσεων της Ολομέλειας και επαναβεβαιώθηκε η θέση της Συντονιστικής Επιτροπής για την υποχρεωτική παρουσία Δικαστικών και Εισαγγελικών λειτουργών σε κάθε δικαστικό σχηματισμό σε καθημερινή βάση.

Επισημάνθηκε η ανάγκη για την επιτάχυνση της διαδικασίας ψηφιοποίησης της Δικαιοσύνης, την κάλυψη των οργανικών κενών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων αλλά και της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής σε κτίρια και εξοπλισμό.

Συζητήθηκε επίσης, η ανάγκη περαιτέρω μεταφοράς δικαστηριακής ύλης σε δικηγόρους, η οποία απεδείχθη ως η μόνη αποτελεσματική μέθοδος επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης και η ανάγκη εκσυγχρονισμού του Κώδικα Δικηγόρων, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Λεπτομερέστερα, η Συντονιστική Επιτροπή έθεσε στον κ. Υφυπουργό και τα πάγια αιτήματα του δικηγορικού σώματος:

1. Την επαναφορά της υποχρεωτικής παράστασης των Δικηγόρων στα συμβόλαια και στις ενοχικές δικαιοπραξίες άνω ενός ποσού για την ασφάλεια των συναλλαγών.

2. Την επέκταση της μεταφοράς δικαστηριακής ύλης σε Δικηγόρους με την έκδοση από αυτούς και των Διαταγών Πληρωμής και Διαταγών Απόδοσης Μισθίου.

3. Την υποχρεωτική σύμπραξη Δικηγόρου στη σύνταξη καταστατικών κεφαλαιουχικών εταιρειών.

4. Την επανεκτίμηση του ποσού αναφοράς των γραμματίων προείσπραξης, η οποία θα πρέπει να συνδυαστεί με την αύξηση του ορίου απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ.

5. Τη μείωση του δικαστηριακού ΦΠΑ.

6. Την κατάργηση της εισφοράς ανεργίας 120 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ.

7. Την προώθηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ για ασκουμένους.

8. Την αύξηση των αμοιβών των εμμίσθων Δικηγόρων.

9. Την θεσμική συμμετοχή της Ολομέλειας σε όλες τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.

Ο κ. Υφυπουργός απάντησε ότι τα προβλήματα που προέκυψαν τις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής του Δικαστικού Χάρτη, ιδίως στην Αθήνα, έχουν σε σημαντικό βαθμό αντιμετωπιστεί και ήδη προκύπτουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα της εφαρμογής του. Επιβεβαίωσε την ανάγκη για παρουσία εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών σε κάθε δικαστικό σχηματισμό σε καθημερινή βάση και πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί υποχρέωση που προκύπτει ευθέως από το νόμο και το Σύνταγμα. Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι η επιτάχυνση της διαδικασίας της ψηφιοποιήσης της Δικαιοσύνης αποτελεί στόχο του Υπουργείου και βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Κοινωνία της Πληροφορίας και τους αναδόχους ώστε τα ψηφιακά έργα της Δικαιοσύνης να παραδοθούν έγκαιρα και όπως προβλέπουν οι σχετικές συμβάσεις.

Για το θέμα των δικαστικών υπαλλήλων τόνισε ότι τα τελευταία τρία χρόνια το Υπουργείο προσπαθεί να καλύψει κενά που δημιουργήθηκαν σε μια δεκαετία με συνεχείς ετήσιους διαγωνισμούς και εκπαίδευσή τους μέσω της ΕΣΔι. Μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2025 αναμένεται να έχουν προσληφθεί συνολικά 1.050 δικαστικοί υπάλληλοι έναντι 750 που θα έχουν αποχωρήσει για διάφορους λόγους από την υπηρεσία τους, ενώ διαβεβαίωσε ότι σταδιακά με ετήσιους διαγωνισμούς θα καλύπτονται τα κενά των δικαστικών υπαλλήλων. Ο κ. Μπούγας αναφέρθηκε, επίσης, στις κτιριακές υποδομές και στην προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Σε ό,τι αφορά την περαιτέρω μεταφορά δικαστηριακής ύλης σε δικηγόρους, δεδομένων των καλών αποτελεσμάτων της μέχρις σήμερα εφαρμογής του νόμου 5095/2024, συμφώνησε καταρχήν στην ανάγκη περαιτέρω μεταφοράς. Τέλος, επισήμανε την διαρκή συνεργασία με το δικηγορικό κόσμο σε όλες τις θεσμικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, δεδομένης της συμμετοχής δικηγόρων που υποδεικνύει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος σε όλες τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.

Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί εκ νέου συνάντηση παρουσία και του Υπουργού με σκοπό να διατυπωθούν οι τελικές απόψεις του Υπουργείου επί των προτάσεων των δικηγόρων. Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν στην επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας, που θα γίνει στην Αθήνα στις 29 και 30/11/2024.

Πηγή: dsa.gr 

Το μέτρο απόδειξης στην πιθανολόγηση ΕΠολΔ 30
Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ