logo-print

Τα στοιχεία όσων καθυστερούν να δημοσιεύσουν αποφάσεις ζητά η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου

Ονοματεπώνυμα Ειρηνοδικών, Παρέδρων, Πρωτοδικών, Προέδρων Πρωτοδικών και Εφετών, οι οποίοι καθυστερούν να δημοσιεύσουν αποφάσεις και να συντάξουν σκεπτικά

27/07/2021

16/08/2021

Κατάχρηση δικαιώματος στο Κληρονομικό Δίκαιο - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 7

ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η παραγραφή των εγκλημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Επιστολή σε δικαστικούς λειτουργούς όλων των βαθμίδων και δικαστικούς υπαλλήλους με θέμα την καθυστέρηση έκδοσης αποφάσεων απέστειλε η Προέδρος του Αρείου Πάγου, κ. Μαρία Γεωργίου.

Με την επιστολή της, η Πρόεδρος του ΑΠ ζητά να της γνωστοποιηθούν τα ονοματεπώνυμα των Ειρηνοδικών, Παρέδρων, Πρωτοδικών, Προέδρων Πρωτοδικών και Εφετών, οι οποίοι καθυστερούν να δημοσιεύσουν αποφάσεις και να συντάξουν σκεπτικά.

Διαβάστε επίσης: Η απονομή δικαιοσύνης στην Ελλάδα σε αριθμούς - Έρευνα 2021 (Πίνακες)

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, έχουν προδιοριστεί συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα με βάση το γεγονός, πως λόγω της πανδημίας, τα τελευταία δύο δικαστικά έτη τα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια υπολειτουργούσαν με άμεση συνέπεια τον μειωμένο αριθμό το μεν χρέωσης πολιτικών υποθέσεων το δε εκδίκασης των ποινικών.

Απευθυνόμενη σε όσους αφορούν οι ως άνω πληροφορίες,η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου σημειώνει πως η κάθε περίπτωση θα αξιολογηθεί για την ανάγκη ή μη εφαρμογής των σχετικών διατάξεων του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών από τον αρμόδιο προβλεπόμενο δικαστικό λειτουργό, αφού ληφθούν υπόψη:

1) Όλα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ως δικαστικών λειτουργών.

2) Οι ιδιαιτερότητες από κάθε άποψη της κάθε υπόθεσης, που αφορά η καθυστέρηση.

3) Οι τυχόν επιπλέον του δικαιοδοτικού έργου υπηρεσιακές υποχρεώσεις και

4) Η πορεία ως δικαστικοί λειτουργοί της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, από τον διορισμό τους μέχρι σήμερα.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

Αξιότιμοι συνάδελφοι Πρόεδροι Εφετών,

Σε συνέχεια του μηνύματός μου, λόγω της προαγωγής μου στο βαθμό της Προέδρου του Αρείου Πάγου και προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες απονομής της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, γεγονός που επιβάλλεται όχι μόνου για τους λόγους που αναφέρω στο μήνυμα, αλλά όπως διαπίστωσα αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, χάριν του κύρους της χώρας μας ως προς τον σημαντικό αυτόν τομέα έναντι των λοιπών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σας ζητώ, θεωρώντας δεδομένη την κατανόησή σας, το ταχύτερο δυνατόν, με σχετικό έγγραφό σας, να μου γνωστοποιήσετε:

Τα ονοματεπώνυμα των συναδέλφων Ειρηνοδικών, Παρέδρων, Πρωτοδικών, Προέδρων Πρωτοδικών και Εφετών, που υπηρετούν στην περιφέρειά σας, οι οποίοι καθυστερούν να δημοσιεύσουν αποφάσεις και να συντάξουν σκεπτικά.

Συγκεκριμένα, καθόσον αφορά αποφάσεις επί υποθέσεων τακτικής διαδικασίας πέραν των οκτώ μηνών, επί υποθέσεων λοιπών διαδικασιών πέραν των έξι μηνών, επί ασφαλιστικών μέτρων πέραν των τεσσάρων μηνών και σύνταξη σκεπτικών πέραν των τεσσάρων μηνών.

Αγαπητοί συνάδελφοι, που ενδεχομένως σας αφορούν οι ως άνω πληροφορίες, που ζητώ από τον προϊστάμενό σας.

Κατ' αρχήν προσδιόρισα τα ως άνω χρονικά διαστήματα με βάση το γεγονός, πως λόγω της πανδημίας, τα τελευταία δύο δικαστικά έτη τα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια υπολειτουργούσαν με άμεση συνέπεια τον μειωμένο αριθμό το μεν χρέωσης πολιτικών υποθέσεων το δε εκδίκασης των ποινικών.

Ακόμη σας διαβεβαιώνω πως η περίπτωση του καθενός και της κάθε μιας από εσάς θ' αξιολογηθεί για την ανάγκη ή μη εφαρμογής των σχετικών διατάξεων του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών από τον αρμόδιο, ανάλογα με το βαθμό σας, προβλεπόμενο από τις ως άνω διατάξεις δικαστικό λειτουργό, αφού ληφθούν υπόψη:

1) Όλα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας ως δικαστικών λειτουργών.

2) Οι ιδιαιτερότητες από κάθε άποψη της κάθε υπόθεσης, που αφορά η καθυστέρηση.

3) Οι τυχόν επιπλέον του δικαιοδοτtκού σας έργου υπηρεσιακές υποχρεώσεις σας και

4) Η πορεία σας ως δικαστικοί λειτουργοί της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, από τον διορισμό σας μέχρι σήμερα.

Σκοπός της αποστολής του εγγράφου αυτού στα μέσα του ελληνικού καλοκαιριού είναι και η παρότρύνση για αξιοποίηση εκ μέρους σας του χρονικού διαστήματος που απομένει μέχρι την έναρξη του νέου δικαστικού έτους.

Αγαπητοί Δικαστικοί Υπάλληλοι.

Γνωρίζω πως στα περισσότερα Δικαστήρια υπηρετεί αριθμός συναδέλφων σας μικρότερος απ' αυτόν που απαιτείται για την εκπλήρωση των καθηκόντων σας με τις αρμόζουσες συνθήκες παροχής της εργασίας σας.

Γι' αυτό λυπάμαι ειλικρινά που σας επιφορτίζω-επιβαρύνω με την έρευνα και στη συνέχεια κατάρτιση των αιτούμενων με την παρούσα επιστολή μου εγγράφων. Επιθυμώ την κατανόησή σας.

Ακόμη, προκειμένου να συμβάλω τουλάχιστον στη μείωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζετε στα πλαίσια της άσκησης των καθηκόντων σας, θα συναντηθώ το ταχύτερο δυνατόν με τους συναδέλφούς σας που συγκροτούν το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας σας, ώστε υα ενημερωθώ για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, για την κάθε δικαστική υπηρεσία ξεχωριστά.

Σαςς τιμώ και σας σέβομαι.

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου

Μαρία Γεωργίου

Οι διεθνείς, υπερεθνικές και διεθνικές ρυθμίσεις του χρόνου ναυτικής εργασίας και οι επιπτώσεις του στη ναυτική ασφάλεια

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΙΛΤΙΔΟΥ

Ευρωπαϊκό Δίκαιο

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΕΥΓΕΝΙΑ ΣΑΧΠΕΚΙΔΟΥ