logo-print

Η απονομή δικαιοσύνης στην Ελλάδα σε αριθμούς - Έρευνα 2021 (Πίνακες)

Πόσος χρόνος χρειάζεται για τη διεκπεραίωση υποθέσεων, ποια είναι η κατάσταση στην ηλεκτρονική δικαιοσύνη, πόσους δικαστές και δικηγόρους έχει η Ελλάδα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ΕΕ

20/07/2021

28/08/2021

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τον πίνακα αποτελεσμάτων στον τομέα της δικαιοσύνης για το 2021 (THE 2021 EU JUSTICE SCOREBOARD).

Ο πίνακας αποτελεσμάτων στον τομέα της δικαιοσύνης είναι ένα συγκριτικό πληροφοριακό εργαλείο το οποίο έχει ως στόχο να συνδράμει την ΕΕ και τα κράτη μέλη, σε ετήσια βάση, στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των εθνικών τους συστημάτων απονομής δικαιοσύνης, με την παροχή αντικειμενικών, αξιόπιστων και συγκρίσιμων δεδομένων σχετικά με έναν αριθμό δεικτών για την αξιολόγηση της ποιότητας, της ανεξαρτησίας και της αποδοτικότητας των συστημάτων απονομής δικαιοσύνης σε όλα τα κράτη μέλη.

Ο πίνακας αποτελεσμάτων, ο οποίος εγκαινιάστηκε το 2013, είναι ένα από τα εργαλεία της εργαλειοθήκης της ΕΕ για το κράτος δικαίου που χρησιμοποιεί η Επιτροπή για την παρακολούθηση των μεταρρυθμίσεων που αναλαμβάνουν τα κράτη μέλη στον τομέα της δικαιοσύνης.

Ο πίνακας αποτελεσμάτων δικαιοσύνης δίνει και φέτος διαίτερη έμφαση στην ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, περιλαμβάνει όμως και νέες ενδιαφέρουσες παραμέτρους, όπως η φιλικότητα της δικαιοσύνης προς τα παιδιά.

Το ελληνικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης μέσα από αριθμούς

Ο πίνακας περιλαμβάνει αρκετά και ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το ελληνικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης, αν και σε αρκετούς πίνακες φαίνεται πως είτε δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα είτε πως η μεθοδολογία υπολογισμού έχει αλλάξει (σ.σ. τα στοιχεία καλύπτουν έως και το έτος 2019).

Σύμφωνα με τους πίνακες, η Ελλάδα εξακολουθεί να διαθέτει έναν από τους υψηλότερους χρόνους διεκπεραίωσης υποθέσεων, είτε πρόκειται για αστικές/εμπορικές είτε για διοικητικές υποθέσεις.

Yψηλός είναι και ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων ενώπιον των δικαστηρίων της Ελλάδας (η κατάσταση στη διοικητική δικαιοσύνη φαίνεται να βελτιώνεται, όμως δεν έχουν δοθεί στατιστικά για το 2019). 

Από την άλλη, η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς επίλυσης διοικητικών διαφορών και έναν από τους χαμηλότερους αστικών/εμπορικών.

Ποιότητα Δικαιοσύνης

Απογοητευτικά (εξακολουθούν να) είναι τα αποτελέσματα της έρευνας σε σχέση με ορισμένες παραμέτρους της ποιότητας της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα, ειδικά σε ό,τι αφορά την ηλεκτρονική δικαιοσύνη.

Αρχικά, η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία σε ολόκληρη την ΕΕ στον δείκτη "φιλικότητας" της Δικαιοσύνης προς τα παιδιά.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα είναι - μαζί με την Κύπρο και το Λουξεμβούργο - οι χώρες που έχουν τις λιγότερες διαθέσιμες πληροφορίες για το δικαστικό σύστημα στο κοινό.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση σε ό,τι αφορά στην online πρόσβαση σε δικαστικές αποφάσεις από το κοινό, αλλά και στη λήψη μέτρων για την έκδοση μηχαναγνώσιμων δικαστικών αποφάσεων.

Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη χρήση τεχνολογίας από δικαστήρια και εισαγγελείς, αλλά και στη χρήση ψηφιακών εργαλείων επικοινωνίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα μαζί με τη Βουλγαρία χωρίς κανόνες που να επιτρέπουν τη χρήση τεχνολογίας στα δικαστήρια.  

Αντιθέτως, η Ελλάδα φαίνεται πως παρέχει μία σειρά από ψηφιακές λύσεις για την κίνηση και την παρακολούθηση διαδικασίων σε πολιτικές, εμπορικές και διοικητικές υποθέσεις.  

Η Ελλάδα φαίνεται πως μείωσε σε μικρό βαθμό τις δαπάνες στη Δικαιοσύνη το 2019, ενώ μικρή αύξηση σημειώθηκε στον αριθμό δικαστών.

Με σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα διαθέτει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό γυναικών δικαστών στην ΕΕ (πάνω από 70%).

Θετικό στοιχείο είναι πως η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη στη διαθεσιμότητα εκπαίδευσης για τους δικαστές σε ό,τι αφορά την επικοινωνία.

Σε ό,τι αφορά τους δικηγόρους, η αναλογία δικηγόρων ανά κάτοικο παραμένει, με τη χώρα μας να κατατάσσεται τρίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δείτε αναλυτικά τον Πίνακα Αποτελεσμάτων στο ec.europa.eu

Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση
Περιουσιακά Εγκλήματα απλό

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΔΑΜ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗΣ

send