logo-print

Τέλος στις χρεώσεις roaming και ισότιμη πρόσβαση στο διαδίκτυο ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο

Αντιδράσεις από οργανισμούς και ευρωβουλευτές

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε (500 υπέρ – 163 κατά) σήμερα μία συμφωνία η οποία προβλέπει το τέλος των τελών περιαγωγής (roaming) μέχρι το 2017 και τη θέση ξεκάθαρων κανόνων ουδετερότητας στο διαδίκτυο για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέσσερις τροπολογίες, οι οποίες σύμφωνα με τους εισηγητές τους θα συμπλήρωναν τα κενά στις προτεινόμενες διατάξεις για το net neutrality, καταψηφίστηκαν.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία προβλέπει ότι από τις 30 Απριλίου 2016 οι επιπλέον χρεώσεις περιαγωγής δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν:

  • τα 0,05 ευρώ ανά λεπτό για φωνητικές κλήσεις

  • τα 0,02 ευρώ για μηνύματα κειμένου (SMS), και

  • τα 0,05 ευρώ ανά megabyte για χρήση διαδικτύου μέσω κινητού τηλεφώνου

Το ανώτατο όριο για τα τέλη των εισερχόμενων φωνητικών κλήσεων θα καθοριστεί αργότερα μέσα στο έτος και αναμένεται να είναι σημαντικά χαμηλότερο από ό, τι για τις εξερχόμενες κλήσεις.

Ως προς την ουδετερότητα του διαδικτύου, ο νέος κανονισμός θα υποχρεώνει τις επιχειρήσεις που προσφέρουν πρόσβαση στο διαδίκτυο να προσφέρουν το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών σε όλους, δηλαδή να μην εμποδίζουν ή να επιβραδύνουν την παράδοση περιεχομένου, εφαρμογών και υπηρεσιών από επιλεγμένους αποστολείς ή σε επιλεγμένους δέκτες, εκτός εάν αυτό κρίνεται αναγκαίο για την εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων, τη συμμόρφωση με τους νόμους, την πρόληψη της συμφόρησης του δικτύου ή την καταπολέμηση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.

Εάν παρόλα αυτά κριθεί απαραίτητη η εφαρμογή τέτοιων μέτρων διαχείρισης της κυκλοφορίας στο διαδίκτυο, τότε αυτά θα πρέπει να είναι "διαφανή, αμερόληπτα και αναλογικά" και δεν θα πρέπει να διαρκούν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο χρειάζεται.

Ένας πάροχος θα μπορεί να προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες (όπως η βελτιωμένη ποιότητα στο διαδίκτυο η οποία χρειάζεται για ορισμένες υπηρεσίες), αλλά μόνο με την προϋπόθεση ότι αυτό δεν έχει επιπτώσεις στη γενική ποιότητα του διαδικτύου.

Αντιδράσεις

Παρά την αισιοδοξία των ευρωπαϊκών οργάνων, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι διατάξεις της ψηφισθείσας συμφωνία είναι υπερβολικά ασαφείς, καθιστώντας ευκολότερο για τις επιχειρήσεις να κάνουν «αθέμιτες» συμφωνίες με παρόχους περιεχομένου.

Ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα σημεία της συμφωνίας είναι οι εξαιρέσεις που προβλέπονται στις αρχές της ουδετερότητας του διαδικτύου, οι οποίες θα υπάρξουν για χάρη της «προώθησης της καινοτομίας».

Όπως επεσήμανε ο δημιουργός του παγκόσμιου ιστού, Sir Tim Berners – Lee, η λογική αυτή είναι εσφαλμένη, καθώς, όπως ανέφερε, χρειάζονται ίσοι όροι για να ενισχυθεί η καινοτομία.

Ενστάσεις υπήρξαν όμως και για την κατάργηση των τελών περιαγωγής, καθώς, σύμφωνα με τη βουλευτή των Πειρατών, Julia Reda, οι χρεώσεις αυτές δε θα καταργηθούν εντελώς, παρά μόνο μέχρι ένα όριο «ορθής χρήσης».

Ωστόσο, σύμφωνα με την Anna Jelema, εκτελεστική διευθύντρια του Web Foundation, η πραγματική μάχη για την ουδετερότητα του διαδικτύου στην ΕΕ αρχίζει τώρα.

«Το Ευρωκοινοβούλιο πέταξε στην ουσία την καυτή πατάτα στην ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, τους εθνικούς νομοθέτες και τα δικαστήρια, οι οποίοι θα κληθούν να αποφασίσουν για το πως θα εφαρμόσουν αυτούς τους απίστευτα ασαφείς κανόνες.

Το βάρος πέφτει τώρα στις οργανώσεις που θα πρέπει να καλέσουν εκατοντάδες χιλιάδες ενεργών πολιτών για να εμποδίσουν τη δημιουργία ενός διαδικτύου δύο ταχυτήτων», σημείωσε χαρακτηριστικά η Jelema.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ψηφισθείσα συμφωνία μπορείτε να βρείτε εδώ.

Με πληροφορίες από jurist.org και arstechnica.com

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας
send