logo-print

Θετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της παράνομης ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο από τον κώδικα δεοντολογίας της ΕΕ

Οι εταιρείες πληροφορικής αξιολογούν πλέον το 89% του επισημασμένου περιεχομένου εντός 24 ωρών, ενώ το 72 % του περιεχομένου που θεωρείται παράνομη ρητορική μίσους αφαιρείται

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Οι εταιρείες πληροφορικής αξιολογούν πλέον το 89 % του επισημασμένου περιεχομένου εντός 24 ωρών, ενώ το 72 % του περιεχομένου που θεωρείται παράνομη ρητορική μίσους αφαιρείται, σε σύγκριση με το 40 % και το 28 % αντίστοιχα, όταν τέθηκε σε ισχύ ο κώδικας δεοντολογίας το 2016.

Ωστόσο, οι εταιρείες πρέπει να βελτιώσουν την παροχή ανατροφοδότησης προς τους χρήστες.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Άντρους Άνσιπ, αρμόδιος για την ψηφιακή ενιαία αγορά, δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή αξιολόγηση καταδεικνύει ότι η συνεργασία με τις εταιρείες και την κοινωνία των πολιτών αποφέρει αποτελέσματα. Οι εταιρείες αξιολογούν πλέον το 89 % του επισημασμένου περιεχομένου εντός 24 ωρών, και ενεργούν άμεσα ώστε να το αφαιρούν όταν αυτό είναι αναγκαίο. Αυτό είναι υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με το 2016. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο κώδικας δεοντολογίας λειτουργεί αποτελεσματικά επειδή σέβεται την ελευθερία της έκφρασης. Το διαδίκτυο είναι ένας χώρος στον οποίο οι χρήστες προσέρχονται για να εκφράσουν τις απόψεις τους και να βρουν πληροφορίες με το πάτημα ενός κουμπιού. Κανείς δεν θα πρέπει να αισθάνεται ανασφαλής ή ότι απειλείται λόγω παράνομου περιεχομένου μίσους που παραμένει στο διαδίκτυο».

Διαβάστε επίσης: Δεν παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης η καταδίκη επισκόπου για ρητορική μίσους (ΕΔΔΑ)

Η κ. Βιέρα Γιούροβα, Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για θέματα δικαιοσύνης, καταναλωτών και ισότητας των φύλων, δήλωσε:«Η παράνομη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο δεν αποτελεί μόνο αξιόποινη πράξη, αλλά και απειλή για την ελευθερία του λόγου και τη συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες. Τον Μάιο του 2016 δρομολόγησα τον κώδικα δεοντολογίας για τη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο, διότι υπήρχε επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό. Σήμερα, μετά από δυόμιση χρόνια, μπορούμε να πούμε ότι βρήκαμε τη σωστή προσέγγιση και θεσπίσαμε σε όλη την Ευρώπη ένα πρότυπο για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού ζητήματος, προστατεύοντας παράλληλα πλήρως την ελευθερία του λόγου».

Από τη θέσπισή του το 2016 ο κώδικας δεοντολογίας σημειώνει συνεχή πρόοδο, και η πρόσφατη αξιολόγηση επιβεβαιώνει ότι οι εταιρείες πληροφορικής παρέχουν ταχεία ανταπόκριση στο περιεχόμενο ρατσιστικής και ξενοφοβικής ρητορικής μίσους που τους κοινοποιείται. Πρέπει, ωστόσο, να βελτιώσουν την ανατροφοδότηση προς τους χρήστες που κοινοποιούν σχετικό περιεχόμενο, και να παρέχουν μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τις κοινοποιήσεις και την αφαίρεση περιεχομένου.

Οι εταιρείες αφαιρούν το παράνομο περιεχόμενο όλο και ταχύτερα, αλλά αυτό δεν οδηγεί σε υπερβολική αφαίρεση περιεχομένου: το ποσοστό αφαίρεσης δείχνει ότι ο έλεγχος που πραγματοποιούν οι εταιρείες εξακολουθεί να σέβεται την ελευθερία της έκφρασης. Επιπλέον, χάρη στον κώδικα δεοντολογίας, δημιουργήθηκαν εταιρικές σχέσεις μεταξύ των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, των εθνικών αρχών και των πλατφορμών ΤΠ για δραστηριότητες ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης.

Τέλος, κατά τη διάρκεια του 2018, οι ακόλουθες τέσσερις νέες εταιρείες αποφάσισαν να προσχωρήσουν στον κώδικα δεοντολογίας: Google+, Instagram, Snapchat, Dailymotion. Σήμερα ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στον κώδικα δεοντολογίας και η γαλλική πλατφόρμα τυχερών παιχνιδιών Webedia (jeuxvideo.com). 

Ιστορικό

Η απόφαση-πλαίσιο για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας ποινικοποιεί τη δημόσια υποκίνηση πράξεων βίας ή μίσους που στρέφονται κατά ομάδας προσώπων ή μέλους τέτοιας ομάδας που προσδιορίζεται βάσει της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής. Η ρητορική μίσους, όπως ορίζεται στην εν λόγω απόφαση-πλαίσιο, συνιστά ποινικό αδίκημα και όταν συμβαίνει στο διαδίκτυο.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της, από κοινού με τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλες πλατφόρμες, έχουν συλλογική ευθύνη για την προώθηση και τη διευκόλυνση της ελευθερίας της έκφρασης σε ολόκληρο τον κόσμο του διαδικτύου. Ταυτόχρονα, όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν την ευθύνη να μεριμνούν ώστε το διαδίκτυο να μην καταστεί ασύδοτος χώρος ρητορικής μίσους και βίας.

Για να ανταποκριθούν στο εντεινόμενο πρόβλημα της παράνομης ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τέσσερις μεγάλες επιχειρήσεις ΤΠ (Facebook, Microsoft, Twitter και YouTube) παρουσίασαν τον Μάιο του 2016 «κώδικα δεοντολογίας για την καταπολέμηση της παράνομης ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο».

Στις 7 Δεκεμβρίου 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τα αποτελέσματα ενός πρώτου γύρου παρακολούθησης για την αξιολόγηση της εφαρμογής του εν λόγω κώδικα δεοντολογίας. Τα αποτελέσματα του δεύτερου και του τρίτου γύρου παρακολούθησης που δημοσιεύθηκαν την 1η Ιουνίου 2017 και στις 19 Ιανουαρίου 2018 έδειξαν συνεχή πρόοδο.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2017 η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση που παρέχει καθοδήγηση στις πλατφόρμες σχετικά με τις διαδικασίες κοινοποίησης και απόσυρσης για την αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Η σημασία της καταπολέμησης της παράνομης ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο και η ανάγκη να συνεχιστούν οι εργασίες σχετικά με την εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας κατέχουν εξέχουσα θέση στο εν λόγω έγγραφο καθοδήγησης.

Την 1η Μαρτίου 2018 δημοσιεύθηκε σύσταση της Επιτροπής σχετικά με μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο. Περιλαμβάνει δύο μέρη, ένα γενικό μέρος σχετικά με τα μέτρα που εφαρμόζονται σε όλα τα είδη παράνομου περιεχομένου και ένα ειδικό μέρος για τις ειδικές δράσεις που πρέπει να εφαρμόζουν οι πλατφόρμες για την αντιμετώπιση του τρομοκρατικού περιεχομένου. Όσον αφορά τους κανόνες που ισχύουν για όλα τα είδη παράνομου περιεχομένου, η σύσταση περιλαμβάνει σαφέστερες διαδικασίες κοινοποίησης και απόσυρσης, αποτελεσματικότερα εργαλεία και προδραστικές τεχνολογίες, ισχυρότερες δικλείδες ασφαλείας για τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ιδιαίτερη προσοχή στις μικρές επιχειρήσεις και στενότερη συνεργασία με τις αρχές.

Πηγή: ec.europa.eu
Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Πολυκώδικας - Απρίλιος 2023

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send