logo-print

Τι σημαίνει το Brexit για το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Μεγάλη κερδισμένη» η Ελλάδα, η οποία έχει δικαίωμα να προτείνει τον επόμενο γενικό εισαγγελέα για θητεία προσαυξημένη κατά τουλάχιστον ένα έτος

03/02/2020

05/02/2020

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση

Επιμέλεια: Γεώργιος Π. Κανέλλος

Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ως συνέπεια, για το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι από τα μεσάνυχτα της 31ης Ιανουαρίου 2020 λήγει η θητεία των Βρετανών δικαστών και της Βρετανίδας γενικής εισαγγελέα.

Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι στο Δικαστήριο διορίζεται ένας δικαστής από κάθε κράτος μέλος και στο Γενικό Δικαστήριο διορίζονται δύο δικαστές από κάθε κράτος μέλος, με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση μειώνεται αμέσως ο συνολικός αριθμός των δικαστών στα δύο δικαιοδοτικά όργανα. Αντιθέτως, σύμφωνα με τη Δήλωση της Συνδιάσκεψης των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών της 29ης Ιανουαρίου 2020 σχετικά με τις συνέπειες της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους γενικούς εισαγγελείς του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν επηρεάζεται από την αποχώρηση αυτή ο αριθμός των γενικών εισαγγελέων του Δικαστηρίου, οι οποίοι παραμένουν έντεκα, όπως οριζόταν στην απόφαση του Συμβουλίου της 25ης Ιουνίου 2013. Το εκ περιτροπής σύστημα θα περιλαμβάνει επομένως έξι γενικούς εισαγγελείς.

Σημειώνεται εν προκειμένω ότι με βάση τη σειρά πρωτοκόλλου, το επόμενο επιλέξιμο κράτος μέλος είναι η Ελλάδα. Μάλιστα, με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν στη Συνδιάσκεψη, λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικές συνθήκες υπό τις οποίες θα πραγματοποιηθεί ο διορισμός και προκειμένου να τηρηθεί ο κανόνας για τη μερική ανανέωση των μελών του Δικαστηρίου ανά τριετία όσο και ο κανόνας σχετικά με την εξαετή διάρκεια των θητειών τους, που αναφέρονται στο πρώτο και στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου 253 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), η θητεία του προτεινόμενου από την Ελλάδα γενικού εισαγγελέα για την αντίστοιχη κενή θέση θα λήξει κατά την ημερομηνία της επόμενης μερικής ανανέωσης των μελών του Δικαστηρίου, ήτοι στις 6 Οκτωβρίου 2021. Επιπλέον, η Ελλάδα θα προτείνει την ανανέωση αυτής της θητείας για περίοδο έξι ετών, δηλαδή από την 7η Οκτωβρίου 2021 έως την 6η Οκτωβρίου 2027.

Εν αναμονή του διορισμού νέου γενικού εισαγγελέα από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, η Βρετανίδα γενική εισαγγελέας Eleanor Sharpston θα συνεχίσει, δυνάμει των άρθρων 5 και 8 του Οργανισμού του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι να αναλάβει καθήκοντα ο διάδοχός της.

Βάσει της συμφωνίας αποχώρησης, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθεί να είναι αρμόδιο για κάθε διαδικασία την οποία θα κινήσει το Ηνωμένο Βασίλειο και για κάθε διαδικασία που θα κινηθεί εις βάρος του Ηνωμένου Βασιλείου πριν από τη λήξη της προβλεπόμενης μεταβατικής περιόδου, στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Επίσης, παραμένει αρμόδιο για την έκδοση προδικαστικών αποφάσεων επί των σχετικών αιτήσεων που θα υποβληθούν από τα δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι τη λήξη της ίδιας αυτής μεταβατικής περιόδου.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαιρετίζει τη σπουδαία συμβολή όλων διαχρονικά των Βρετανών δικαστών και γενικών εισαγγελέων στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, και ειδικότερα στη νομολογία του Δικαστηρίου και του Γενικού Δικαστηρίου.

Η παραγραφή των εγκλημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ο ρατσιστικός λόγος μίσους ως μορφή του ρατσιστικού εγκλήματος

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ

send