Τηλεργασία, μη αμειβόμενη φροντίδα και ψυχική υγεία εν καιρώ πανδημίας
09/03/2022
Η αύξηση της μη αμειβόμενης εργασίας και της τηλεργασίας έχει επηρεάσει αρνητικά τη ψυχική υγεία των γυναικών, διαταρράσοντας την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής & προσωπικής τους ζωής.
Η πανδημία του COVID-19 οδήγησε στην αύξηση της τηλεργασίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα μέσα στο 2020.
Η Φιλανδία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό τηλεργασία στην ΕΕ-27 (25,1%). Ακολουθούν το Λουξεμβούργο (23,1%), η Ιρλανδία (21,5%), η Αυστρία (18,1%), η Ολλανδία (17,8%). Στην Ελλάδα και στην Κύπρο, το ποσοστό τηλεργασίας άγγιξε το 7% και το 4,5% αντίστοιχα.
Διατάραξη της ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής
Η μεγαλύτερη ευελιξία και αυτονομία που παρέχει η τηλεργασία συνοδεύεται συχνά από περισσότερες και εντατικότερες ώρες εργασίας, επηρεάζοντας αρνητικά την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η τηλεργασία επέφερε πολλές προκλήσεις για τους εργαζομένους, ως προς την οργάνωση του χρόνου εργασίας, την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής, την ευημερία και τον εργασιακό χώρο.
Η πανδημία μας επηρέασε όλους, τα τελευταία όμως στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες υπέφεραν περισσότερο από τους άνδρες. Σύμφωνα με δεδομένα που συλλέχθηκαν μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2021, το 7,4% των γυναικών και το 5,7% των ανδρών αντιμετώπισε δυσκολίες συγκέντρωσης εν ώρα εργασίας λόγω οικογενειακών ευθυνών. Τα ποσοστά είναι ακόμα πιο αυξημένα για τα άτομα σε πλήρη τηλεργασία, με μικρά παιδιά στο σπίτι (27% των γυναικών, 19% των ανδρών). Αντίστροφα, το 31% των γυναικών και το 22% των ανδρών σε πλήρη τηλεργασία, με μικρά παιδιά στο σπίτι, δήλωσαν ότι η δουλειά τους τους εμπόδισε να αφοσιωθούν επαρκώς στην οικογένειά τους.
Νέα έρευνα του Ευρωβαρομέτρου δείχνει τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στις γυναίκες. Τέσσερις στις 10 ερωτηθείσες (38%) είπαν ότι η πανδημία είχε αρνητικό αντίκτυπο στο εισόδημα των γυναικών, στην ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής (44%) και στον χρόνο που αφιερώνουν σε αμειβόμενη εργασία (21%).
Οι γυναίκες επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος της απλήρωτης εργασίας
Οι γυναίκες εξακολουθούν να επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος της μη αμειβόμενης εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων μελών της οικογένειας.
Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες αφιερώνουν περισσότερες ώρες (11,1 ώρες τον Φεβρουάριο/Μάρτιο 2021) ανά εβδομάδα για την φροντίδα και/ή ανατροφή παιδιών ή εγγονών σε σχέση με τους άνδρες (6,1 ώρες τον Φεβρουάριο/Μάρτιο 2021). Σύμφωνα, επίσης, με τα τελευταία στοιχεία, κατά μέσο όρο οι γυναίκες αφιέρωσαν 4,2 ώρες για την φροντίδα ηλικιωμένων ή ανάπηρων συγγενών τον Φεβρουάριο/Μάρτιο του 2021, ενώ οι άνδρες αφιέρωσαν 2,9 ώρες την ίδια περίοδο. Επιπλέον, οι γυναίκες κάνουν περισσότερες οικιακές εργασίες, αφιερώνοντας 14,4 ώρες την εβδομάδα σε σύγκριση με τις 9,4 ώρες/εβδομάδα που αφιερώνουν οι άνδρες.
Σημαντικός ο αντίκτυπος στη ψυχική υγεία των γυναικών
Η πανδημία του κορονοϊού φαίνεται επίσης ότι επηρέασε τη ψυχικά υγεία ανδρών και γυναικών με διαφορετικό τρόπο. Σύμφωνα με έρευνα που ζητήθηκε από την επιτροπή του ΕΚ για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων, η πίεση που απορρέει από την εξισορρόπηση επαγγελματικής και οικογενειακής είχε σοβαρές επιπτώσεις στην ευημερία των γυναικών, με περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες να έχουν υποφέρει από άγχος λόγω του COVID-19.
Ο άτυπος ρόλος των γυναικών ως προς την παροχή φροντίδας κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχε, επίσης, σημαντικό αντίκτυπο στη ψυχική τους υγεία, με πολλές γυναίκες να έχουν βιώσει αυξημένο άγχος και ανησυχίες για την οικογένειά τους, για την ευημερία και την οικονομική τους κατάσταση. Σημειωτέον ότι οι γυναίκες με μικρότερες παιδιά επλήγησαν δυσανάλογα.