logo-print

Την «καλλιέργεια» ανθρώπινων εμβρύων για επιστημονική έρευνα επιτρέπει η Ολλανδία

Αναμένεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη της έρευνας για τη θεραπεία ασθενειών, εγείροντας, ωστόσο, σύνθετα ζητήματα βιοηθικής

30/05/2016

16/11/2017

Η αστική ιατρική ευθύνη στο πεδίο της ανθρώπινης αναπαραγωγής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 8 -

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΥΤΡΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΒΙΟΗΘΙΚΗ - ΒΙΟΔΙΚΑΙΟ - ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η αστική ιατρική ευθύνη στο πεδίο της ανθρώπινης αναπαραγωγής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 8 -

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΥΤΡΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΒΙΟΗΘΙΚΗ - ΒΙΟΔΙΚΑΙΟ - ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Την ανάπτυξη ανθρώπινων εμβρύων σε εργαστήρια, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε συγκεκριμένους τομείς ερευνών, πρόκειται να επιτρέψει η Ολλανδία, σύμφωνα με ανακοίνωσή της κυβέρνησης της χώρας την Παρασκευή.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες βασίζονται στην περιορισμένη διαθεσιμότητα εμβρύων που προέκυπταν από εξωσωματική γονιμοποίηση για να πραγματοποιήσουν τις έρευνές τους.

Η άρση της απαγόρευσης της "καλλιέργειας εμβρύων" αναμένεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη της έρευνας για τη θεραπεία ασθενειών βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης, η καλλιέργεια εμβρύων θα γίνεται υπό αυστηρές συνθήκες και θα επιτρέπεται μόνο για έρευνες σχετικές με την στειρότητα, τις τεχνικές τεχνητής αναπαραγωγής και της κληρονομικές ή εκ γενετής ασθένειες.

Παράλληλα, θα εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας των δύο εβδομάδων, σύμφωνα με τον οποίο κάθε ανθρώπινο έμβρυο που διατηρείται σε εργαστήριο πρέπει να καταστραφεί το αργότερο εντός 14 ημερών από τη γονιμοποίηση.

Παρόλα αυτά, η παραχώρηση δυνατότητας καλλιέργειας εμβρύων παραμένει εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, εγείροντας σύνθετα ζητήματα βιοηθικής.

Αντίστοιχη αλλαγή στην πολιτική της ακολούθησε νωρίτερα φέτος και η Μεγάλη Βρετανία, όπου χορηγήθηκε η πρώτη άδεια για έρευνα για τη γενετική τροποποίηση ανθρώπινων εμβρύων.

Σύμφωνα με το RT, Κινέζοι ερευνητές ανέφεραν πέρyσι ότι προχώρησαν στην τροποποίηση των γονιδιωμάτων ανθρώπινων εμβρύων, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα.

Η προσημείωση υποθήκης Μετά τους ν. 4842/2021 και 4871/2021

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΉ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Εθνικό κτηματολόγιο - Νομολογιακά Δρώμενα -Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 2 (ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 2023)
send