logo-print

Νόμιμη η γέννηση παιδιών με τρεις γονείς στο Ηνωμένο Βασίλειο

Εγκρίθηκε η διαδικασία «δημιουργίας» παιδιών με DNA από 3 άτομα, με σκοπό την πρόληψη θανατηφόρων γενετικών ασθενειών

17/12/2016

16/11/2017

Η αστική ιατρική ευθύνη στο πεδίο της ανθρώπινης αναπαραγωγής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 8 -

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΥΤΡΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΒΙΟΗΘΙΚΗ - ΒΙΟΔΙΚΑΙΟ - ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΚΟΥΤΕΛΗ

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

Μία ιστορική αλλά και αμφιλεγόμενη απόφαση έλαβε η αρμόδια αρχή ανθρώπινης αναπαραγωγής και εμβρυολογίας του στο Ηνωμένο Βασίλειο (HFEA), επιτρέποντας τη «δημιουργία» παιδιών από δύο μητέρες και έναν πατέρα.

Όπως επισημαίνει το BBC, η απόφαση ελήφθη με σκοπό την πρόληψη της γεννήσεως παιδιών με συχνά θανατηφόρες γενετικές ασθένειες.

Πολλές οικογένειες στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε όλο τον κόσμο έχουν χάσει παιδιά εξαιτίας ανίατων μιτοχονδριακών ασθενειών, οι οποίες, σύμφωνα με το BBC, μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Δεδομένου ότι οι ασθένειες αυτές κληροδοτούνται στα παιδιά μόνο από τις μητέρες τους, η πρωτοποριακή τεχνική χρησιμοποιεί, πέρα από το ωάριο της μητέρας, ωάριο από δότρια.

Ως αποτέλεσμα το παιδί θα διαθέτει ένα μικρό κομμάτι DNA από τη δότρια, και παρά τις ενστάσεις η διαδικασία είναι όχι μόνο νόμιμη, αλλά, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, ηθική και επιστημονικά ώριμη.

Οι γιατροί στο Newcastle, οι οποίοι ανέπτυξαν την προχωρημένη μορφή εξωσωματικής γονιμοποίησης, αναμένεται να είναι και οι πρώτοι που θα προσφέρουν τη δυνατότητα της συγκεκριμένης διαδικασίας, ενώ το πρώτο παιδί με τη διαδικασία αυτή θα μπορεί να γεννηθεί το νωρίτερο έως το τέλος του 2017.

Πώς δουλεύει η μέθοδος;

Οι μιτοχονδριακές ασθένειες προκαλούνται από ελαττωματικά μιτοχόνδρια (μικροσκοπικές δομές που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε κύτταρο και μετατρέπουν την τροφή σε αξιοποιήσιμη ενέργεια), και είναι συχνά θανατηφόρες.

Ο στόχος της νέας τεχνικής είναι να πάρει τα υγιή μιτοχόνδρια από τη δότρια.

Τα μιτοχόνδρια, όμως, διεθέτουν δικό τους DNA, και αυτός είναι ο λόγος που τα παιδιά που προκύπτουν θα έχουν (έστω και σε μικρό βαθμό) DNA από τρία άτομα.

Ωστόσο, όλα τα τμήματα που καθορίζουν τα φυσικά χαρακτηριστικά και την προσωπικότητα του ατόμου εξακολουθούν να προέρχονται από τους δύο γονείς.

H διεθνής δικαιοδοσία διασυνοριακών διάφορων εταιριών κατά τον κανονισμό 1215/2012 - ΠΠΠ Νο 7 -
Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send